Geloof biedt zangeres Shirma Rouse houvast in zware tijden: 'Ik ben misschien eenzaam, maar nooit alleen'
Voor Shirma Rouse vormt het geloof de basis van haar muzikale carrière. Tijdens een pittig jaar hield haar connectie met God de zangeres op de been, zo vertelt ze in de eerste aflevering van de WNL-podcast Stand van Nederland.
Rouse wordt emotioneel van de gedachte door het geloof nooit alleen te zijn. "2024 was een heel gek jaar. Ik ben dan extra blij dat ik die steun heb. Ik heb nu geen relatie. Dan ben je alle ballen aan het hooghouden in je eentje. Op dat soort momenten besef ik: ik ben misschien eenzaam, maar ik ben nooit alleen. Dat is toch niet normaal? Dat is een waanzinnig mooi gegeven."
"Mijn vader was ziek", legt Rouse de moeilijkheid van haar 2024 uit. "Hij had kanker, maar hij is genezen. Dat was superheftig. Ik moest alle dingen doen. Werken en rennen. 10.000 kilometer van hen vandaan. M'n broertje was ziek. Er zijn heel veel mensen overleden of ziek. En dan ook nog gewoon presteren, werken, elke dag in de auto stappen. Dan is Gods aanwezigheid het enige wat me op de been houdt. Dat je denkt: ik kan niet meer. En dan gaat de zon schijnen. Je doet je ogen open en je denkt: dank u Heer, voor deze nieuwe dag. Dankbaarheid, dat houdt me op de been."
Klik hier en luister naar de podcast.
Tranen schieten in de ogen van Rouse wanneer zij over God praat. "Ik zeg altijd: ik ben zo dankbaar voor genade. Genade is iets wat je niet kan kopen. Dat je elke dag opnieuw een kans hebt, is het mooiste wat er is. Ik ben ermee opgegroeid. Mijn oma's gingen naar de kerk. Ik ging altijd met ze mee. Voor mij is de kerk een heel liefdevolle plek."
Heel jong begonnen
Rouse werd geboren op Curacao en groeide op op Sint Eustatius, een eiland in het Caribische deel van Nederland. Daar begon de 44-jarige zangeres ook met zingen. "Een van mijn oma's was zangeres en de ander was organist. Als mijn oma zong, zag je mensen echt geraakt worden. Ik dacht: dat wil ik ook. Dus ik begon al heel jong, met zes, zeven jaar."
De kerk heeft de zangcarrière van Rouse gevormd. "Je ontwikkelt je muzikaliteit. Ik zong in een koor. Dus je leert meerstemmig zingen, je leert luisteren naar een ander, je leert overbrengen. Dat is ook iets van het geloof, je leert een ander te willen raken."
Geen drugs en nooit dronken
"De kerk is een kweekvijver voor heel veel artiesten in de wereld waar iedereen zo gek op is", zegt Rouse. "Ray Charles, Sam Cooke, Aretha Franklin, Stevie Wonder, de Beyoncés van nu. Het leert je vrij zijn in je muzikaliteit en dat is wat ervoor zorgt dat je de andere kant kunt bereiken. Het is gewoon heel bijzonder."
Het geloof geeft Rouse rust. "Ik heb bijvoorbeeld nog nooit in mijn leven drugs gebruikt. Ik heb heel veel mensen dat wel zien doen. Ik ben nog nooit dronken geweest. Ik kan wel van een drankje genieten, maar ik zal nooit over m'n grenzen heengaan. Dat komt echt doordat je niet de druk voelt om mee te gaan met een ander. Dat komt echt omdat ik zo ben opgevoed."
Dit is de eerste aflevering van de podcast van Stand van Nederland. Iedere Stand van Nederland wordt afwisselend gepresenteerd door Jill Bleiksloot, Sam Hagens, Tanja Kok, Nejifi Ramirez en Menen Seijkens. De podcast Stand van Nederland is wekelijks te beluisteren via NPO Luister. Stand van Nederland is ook iedere vrijdagavond om 23 uur te zien op NPO 2.