Sneller duidelijkheid voor slachtoffers dankzij doorbraak in forensisch onderzoek
Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft een reuzenstap gezet binnen het toxicologisch onderzoek. Met een nieuwe methode wordt veel tijd bespaard in het onderzoek naar zware misdrijven zoals moorden en verkrachtingen. Jeroen Roosendaal, forensisch toxicoloog bij het NFI, geeft uitleg.
"De stap die we hebben gemaakt is eigenlijk dat we naar veel meer stoffen kijken dan voorheen", legt Roosendaal uit in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
"Eerst keken we naar 300 stoffen, maar dat zijn er nu meer dan 2500 geworden. Het belangrijkste hierbij is dat we niet alleen kijken of de stof in het bloed aanwezig is, maar ook naar de hoeveelheid hiervan." We weten binnen enkele dagen welke van een van de 2500 stoffen in het bloed aanwezig waren. En van 500 weten we ook gelijk de hoeveelheid."
De doorbraak levert veel tijdswinst op voor het Openbaar Ministerie (OM) en de politie. "Voor slachtoffers betekent het ook dat ze sneller meer duidelijkheid krijgen", vervolgt de onderzoeker. "Nu is het zo dat wanneer de politie een aanvraag doet, het bij ons in onderzoek komt. Als iemand bijvoorbeeld is blootgesteld aan amfetamine of aan cocaïne."
Voorheen wist Roosendaal binnen enkele dagen welke stof in het bloed aanwezig was, maar niet in welke hoeveelheid. "Dat kon dan nog wel weken duren. Met het nieuwe onderzoek weten we direct hoeveel van de stof in het bloed aanwezig was. Dat geeft de politie, het OM, maar ook de slachtoffers veel meer duidelijkheid."
Voortdurende wisselwerking
Van een puur Nederlandse vondst is volgens Roosendaal geen sprake. "We zijn met het NFI niet alleen in Nederland actief, maar ook in de rest van de wereld. We hebben voor deze methode gekeken naar de werkwijzen in Denemarken en Australië."
Wat de onderzoekers daar zagen namen ze mee naar Nederland. "Andersom zijn de Australiërs weer bij ons komen kijken, hebben zij bij ons interessante dingen gezien en dat nemen zij weer mee terug naar huis om daar hun methodes te verbeteren. Zo is er altijd sprake van een wisselwerking."