Florentine Rijkmans
WNL
Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Recordaantal faillissementen onder restaurants voorspeld: 'De rek is er voor de consument uit'

Redactie

Uit een deze week verschenen rapport van ABN AMRO blijkt dat in 2025 liefst 450 restaurants faillissement zullen aanvragen. Volgens Florentine Rijkmans van vakbeurs Horecava moet er door de horecabranche buiten de kaders worden gedacht om erger te voorkomen.

De bank stelt op basis van onderzoek vast dat door een combinatie van stijgende kosten, dalende marges en oplopende schulden zo'n 450 restaurants (met een foutmarge van 10 procent) dit jaar failliet zullen gaan. In 2023 lag dit aantal nog maar op 199. Is dit de klap die eigenlijk vlak na de coronaperiode werd verwacht?

"Ik denk het wel", reageert Rijkmans in Goedemorgen Nederland op NPO1. "Het heeft wat langer op zich laten wachten. Dat komt ook omdat ondernemers in deze branche ontzettende doorzetters zijn en in de basis een heel grote liefde hebben voor hun vak en misschien wel langer doorzetten dan verstandig is. Dat doen zij vanuit de beste bedoelingen, maar op een gegeven moment is de koek op."

Florentine Rijkmans
Florentine Rijkmans
Directeur Horecava

“Over de hele linie is de rek er wel uit wat de consument wil betalen aan de horeca.”

Quote delen
  • Gekopieerd

"Je ziet dat de afgelopen jaren de marge van de horecaondernemer enorm onder druk is komen te staan. Dat komt door personeelstekorten, stijgende loonkosten en heel hoge inkoopprijzen van voedsel en drank. De marge is dunner en het is bijna onmogelijk meer om de prijzen verder te verhogen. Daar is deze faillissementsgolf een gevolg van. Over de hele linie is de rek er wel uit wat de consument wil betalen aan de horeca."

'Kosten zullen niet snel omlaag gaan'

Volgens Rijkmans is het evident dat horecaondernemers moeten meebewegen met trends en ontwikkelingen om zo het voortbestaan van de zaak te kunnen verzekeren. "Horecaondernemingen moeten in de toekomst met een open blik kijken naar innovaties. De kosten zullen namelijk niet zo snel omlaag gaan."

Daarom moet er vooral gekeken worden hoe de marge kan worden vergroot, zegt de Horecava-voorzitter. "Ik denk dat in de horeca bijvoorbeeld steeds duidelijker wordt hoe je met bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie nieuwe innovaties en initiatieven kunt integreren. Op die manier kun je efficiënter werken en kan je het personeel meer tijd laten spenderen aan de tafel bij de gast."

Maar er kan ook gekeken worden naar bijvoorbeeld de portiegrootte van de gerechten die een restaurant serveert. "Dat klinkt heel plat, maar daardoor kun je de inkoopkosten voor een gerecht verlagen voor iets dat niet opgegeten wordt én ga je ook voedselverspilling tegen. Er zijn heel veel goede methoden om de marge te vergroten", aldus Rijkmans.

stemmen

Wat vond je er van?

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Moeten we ons voorbereiden op een HMPV-pandemie?
1:03

Moeten we ons voorbereiden op een HMPV-pandemie?

'Zwaarste criminelen communiceerden langdurig met elkaar in EBI'
1:32

'Zwaarste criminelen communiceerden langdurig met elkaar in EBI'

'Opnieuw meer bedreigingen tegen journalisten'
1:07

'Opnieuw meer bedreigingen tegen journalisten'

'Geen vuurwerkverbod om problemen in Amsterdam en Rotterdam'
1:15

'Geen vuurwerkverbod om problemen in Amsterdam en Rotterdam'

'Zeker asielminister Faber is gegroeid in haar rol'
1:32

'Zeker asielminister Faber is gegroeid in haar rol'

Kan Poetin de oorlog in Oekraïne nog wel stoppen?
0:56

Kan Poetin de oorlog in Oekraïne nog wel stoppen?

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau