Ontkerkelijking duurt voort, maar migrantenkerken maken opmars: 'Wij huisvesten hier veertien verschillende geloofsgemeenschappen'
Het christendom is het grootste geloof in Nederland, maar het aantal aanhangers neemt al jaren af. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat in 2017 voor het eerst meer mensen aangaven niet tot een religieuze groep te behoren of een geloof aanhangen. Toch zijn er ook groeiende gemeentes in Nederland, zo is te zien in de nieuwste aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next.
Halverwege de jaren '60 gingen nog zo'n 6,5 miljoen Nederlanders wekelijks naar de kerk. Tegenwoordig zijn dat er nog maar ongeveer één miljoen. "Sommige mensen genieten van het christendom als erfgoed of als traditie", ziet religiewetenschapper Ernst van den Hemel. "Je ziet ook dat allerhande groepen in het geloof, bij het christendom in het bijzonder, nieuwe vormen vinden. Dus je ziet een grotere diversiteit."
Diverse kerkgemeenschappen
Als voorbeeld noemt Van den Hemel de opkomst van veel verschillende kerkgemeenschappen in Nederland. "Je ziet bijvoorbeeld dat er Bulgaars-orthodoxe kerken zijn, je ziet dat er kleinere evangelische en baptistengemeenten zijn, die soms hele grote kerkgebouwen betrekken. Je ziet ook dat er in het publieke domein een hoop gesprekken zijn over wat het christendom betekent anno nu."
Een opmerkelijke ontwikkeling binnen de religie is de opkomst van migrantenkerken. Dat zijn geloofsgemeenschappen van christenen die vanuit een andere cultuur naar Nederland zijn gekomen. In deze kerken komen christenen met diverse etnische achtergronden bij elkaar. Naar schatting zijn dat er 1,3 miljoen.
"Wij huisvesten hier veertien verschillende geloofsgemeenschappen", vertelt voorganger John Serebour van de Christian Baptist Church in Amsterdam-Zuidoost. "Daarbij kan ik u zeggen: deze gemeenschappen komen ook nog uit zeven verschillende landen. Straks komen hier mensen uit Spanje."
Geen onderdak
Migrantenkerken worstelen vaak met het vinden van onderdak, terwijl traditionele kerken leegstaan. Huisvestingsadviseur David van Duinen helpt migrantenkerken bij het vinden van een geschikte ruimte. "Migrantenkerken zijn sterk groeiend", ziet ook hij. "Van de 1200 gemeenschappen die er in Nederland zijn, wil 25 procent de komende jaren uitbreiden. Je ziet vooral in de grote steden dat daar grote behoefte is aan nieuwe ruimtes."
Gebouwen die door meerdere gemeenschappen gedeeld worden, zijn volgens Van Duinen de toekomst. "Daarmee worden deze gebouwen ook veel duurzamer en multifunctioneler gebruikt."
Kijk vanavond om 23.00 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.