Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Duitse grenscontroles zijn slechts ‘middel op korte termijn’

Rick Hartkamp

De Duitse grenscontroles om mensen zonder geldig visum en terroristen te weren, zijn een middel om op korte termijn grip te krijgen, zegt hoogleraar sociologie Ruud Koopmans in WNL Op Zondag. "Maar het moet een opstap zijn naar duurzame oplossingen. Niemand wil terug naar een Europa met controles aan de binnengrenzen." Toch begrijpt hij de beslissing van Duitsland.

Volgens Europese regelgeving heeft niemand die zich bij de Nederlandse grens meldt recht op asiel, zegt Koopmans. "Deze persoon had al bescherming kunnen krijgen in een ander Europees land waar ze asiel hadden moeten aanvragen, of in Turkije als het om Syriërs gaat."

Volgens Koopmans wordt het asieldebat daarom gedramatiseerd. "Het klinkt nu alsof we mensen aan hun lot overlaten als we ze terugsturen naar de grens. Terwijl deze mensen volgens Europese regels al geregistreerd hadden moeten worden in Griekenland of welk ander eerste land waar ze binnenkwamen."

Luister deze uitzending van WNL Op Zondag nu terug als podcast. De tekst gaat hieronder verder.

Om deze content te bekijken dien je akkoord te gaan met sociale media cookies.

Systeem functioneert niet meer

De hoogleraar ziet dat het systeem, zoals afgesproken in de Dublinverordening, in een grenzeloos Europa niet meer functioneert. Daardoor kan hij de keuze van Duitsland goed begrijpen. "Het is de enige manier om op korte termijn weer grip te krijgen. En zij hebben de meest linkse regering sinds 2002."

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Frankrijk heeft aangegeven het Duitse voorbeeld te volgen. Dat kondigde de kersverse premier Michel Barnier eerder deze week aan. Wanneer de grenscontroles precies worden ingevoerd, heeft hij nog niet bekendgemaakt.

Afspraken buiten EU

"Wij zitten dan mooi in de luwte", zegt Koopmans. "In die zin kan je zeggen dat het niet meer nodig is om het zelf ook nog te doen." Daarom hekelt hij hoe in Nederland de discussie over deze kwestie wordt gevoerd. "Het lijkt wel alsof het het einde van de rechtsstaat kan betekenen."

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen gaf eerder aan dat een bredere asielaanpak op Europees niveau er gaat komen. Koopmans benadrukt dat het juist moet gaan om het inperken van asielmigratie aan de buitengrenzen van de Europese Unie. "Daarom moeten afspraken gemaakt worden met landen buiten de EU."

Meer WNL Op Zondag van Omroep WNL zien? Dat kan op NPO Start.

Koopmans ziet in meerdere landen al beweging onder politici over deze kwestie. "Maar ik zou graag zien dat dit in Nederland ook de politieke discussie is".


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Team Bruh of Team Bro?
1:15

Team Bruh of Team Bro?

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'
1:28

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Oorverdovend stil'
1:37

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Oorverdovend stil'

'Rusland investeert 35 procent in de defensie-industrie'
1:46

'Rusland investeert 35 procent in de defensie-industrie'

'De voordelen voor sekswerkers in loondienst zijn gigantisch'
1:28

'De voordelen voor sekswerkers in loondienst zijn gigantisch'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau