Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Angst voor cashloze samenleving: ‘Dat wordt een ramp’

Waar jongeren vrijwel nooit meer een cent op zak hebben - letterlijk dan - moeten veel ouderen niet denken aan een cashloze samenleving. "Wij moeten ervoor waken dat cash niet dusdanig weinig gebruikt wordt dat het onbetaalbaar wordt."

Berend Jan Beugel van Betaalvereniging Nederland maakt zich hard voor het behoud van contant geld. Hij ziet dat het gebruik ervan in populariteit afneemt. "Het risico is dat cash zo weinig gebruikt wordt, dat het onbetaalbaar wordt. Dan wordt het een probleem voor de mensen die het nodig hebben en niet anders willen of kunnen."

Daarom vindt Beugel dat we ervoor moet waken dat contant geld niet volledig uit het straatbeeld verdwijnt, zo laat hij weten aan Stand van Nederland: Generatie Next.

Worstelen met digitale betaalwereld

In Nederland worstelen 2,6 miljoen mensen met de digitale betaalwereld. Dat zijn voornamelijk ouderen, laagopgeleiden of mensen met een verstandelijke beperking. Voor hen is het dus cruciaal dat contant geld blijft circuleren in de supermarkt of in de winkels.

"Helemaal zonder contant, dat lijkt mij niet leuk. Dat wordt een ramp", zegt een oudere man uit het Overijsselse Sint Jansklooster. Hij krijgt bijval van een leeftijdsgenoot. "Met cash blijft het voor mij te overzien wat ik in mijn portemonnee heb en dat ik niet iets koop waar ik geen geld voor heb."

Zicht houden op betalingen die zij doen is voor ouderen ook belangrijk. Dat overzicht raken zij sneller kwijt als alles per pin gaat. Jongeren denken daar heel anders over. "Ik hecht meer waarde aan wat er op mijn pinpas staat dan wat er in mijn portemonnee zit", zegt een middelbare scholier. Een klasgenoot vult aan: "Als je cash geld hebt geef je het makkelijker uit. Het voelt dan alsof je geen geld uitgeeft, omdat je niet letterlijk het bedrag ziet verkleinen."

'Contant blijft bestaan'

De jongere generatie merkt wel op dat ouderen moeite hebben met het online betaalverkeer. "Mijn opa begrijpt er helemaal niks van" en "ik moet mijn oma altijd helpen als zij iets moet overmaken", klinkt het.

Dus moeten ouderen zich echt zorgen maken dat contant geld binnenkort verleden tijd is? Beugel denkt van niet. "Ik ga het niet meer meemaken. Het contante geld blijft."

Wie heeft er hedendaags nog contant geld op zak? Jongeren hoeven er niks meer van te weten, maar ouderen doen hun betalingen het liefst nog altijd in cash. Is de toekomst van contant geld in gevaar of blijven de euromunten en biljetten behouden? Stand van Nederland: Generatie Next gaat op onderzoek uit.

Bekijk deze uitzending hier terug op NPO Start.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Team Bruh of Team Bro?
1:15

Team Bruh of Team Bro?

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'
1:28

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Oorverdovend stil'
1:37

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Oorverdovend stil'

'Rusland investeert 35 procent in de defensie-industrie'
1:46

'Rusland investeert 35 procent in de defensie-industrie'

'De voordelen voor sekswerkers in loondienst zijn gigantisch'
1:28

'De voordelen voor sekswerkers in loondienst zijn gigantisch'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau