main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 26 januari 2022 — 10:34

Stevige kritiek op Tweede Kamer tijdens coronacrisis: ‘Stempelmachine voor kabinet’

De Tweede Kamer heeft tijdens de coronacrisis vooral gefungeerd als een stempelmachine voor het kabinet. Dat zegt politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther. “Het gebeurde bijna nooit dat de Kamer zei: nu is het klaar, nu willen we een andere kant op.” Hij hoopt vandaag tijdens het debat over de corona-aanpak van het kabinet op wat meer tegengas.

Kamerleden zijn “zeer volgzaam” geweest als het gaat om het kabinetsbeleid, zegt De Winther. In het begin van de pandemie was dat volgens hem goed te verklaren. “Toen was het nieuw en waren we onzeker. In latere fases zag je vooral dat er achteraf geklaagd werd dat het allemaal niet goed was gegaan. Dat vond ik wat makkelijk.”

Hij vindt dat de Kamer “veel actiever aan de bal moet zijn” en vaker voorstellen moet doen. Hij benadrukt dat het helemaal niet zeker is dat het einde van de coronacrisis is aangebroken. “In de Kamer is nooit een fundamentele discussie gevoerd over de vaccinatieplicht en 2G en 3G. Dat gebeurde alleen aan talkshowtafels en in krantenkolommen.”

Twitter

Volgens De Winther waren Kamerleden gevoelig voor kritische geluiden uit de samenleving, bijvoorbeeld op social media. “Men liet vaak zijn oren hangen naar Twitter, waar mensen schreeuwen en tegenstand intimideren. De Kamer vond het vooral handig dat het kabinet de ingewikkelde beslissingen nam.”

Ze hoefden zo zelf niet hun nek uit te steken en verantwoording af te leggen. De Winther: “Hoeveel Kamerleden van de coalitie hebben wij bijvoorbeeld het afgelopen jaar voor de camera gezien met de boodschap ‘Ik wil dat het deze kant opgaat’. Normaal gesproken staan Kamerleden vooraan.”

‘Fundamentele discussies starten’

Hij hoopt dat de Kamer de handschoen oppakt. “De Kamer keurt elke keer goed dat we op slot gaan en dan weer drie weken open. Als wij moeten leren leven met corona moeten ze fundamentele discussies gaan starten. Er wordt nu zoals wel vaker in deze crisis gedacht dat vrijheid lonkt. Wie zegt dat er over twee maanden niet een nieuwe variant is en we dit hele circus waar van vooraf aan krijgen? De Kamer moet veel nadrukkelijker nadenken, met het kabinet, over wat we gaan doen op het moment dat het weer tegen gaat zitten.”

Begin februari presenteert minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) een langetermijnstrategie op corona. De Winther is benieuwd naar de reactie uit de Tweede Kamer. “Ook omdat de Kamer nadrukkelijk zelf heeft aangegeven dat ze in het kader van de nieuwe bestuurscultuur niet automatisch accepteren wat het kabinet voorstelt. Ze willen een groter verschil tussen dat wat het kabinet voorstelt en de manier waarop de Kamer zich daartoe verhoudt. Tot nu toe zien we dat niet heel erg.”

2G

Tijdens het debat vandaag zal het ook gaan over het coronatoegangsbewijs. Het kabinet hanteert nu 3G-beleid, waardoor mensen toegang krijgen tot bijvoorbeeld horeca of cultuur als ze zijn gevaccineerd, genezen of getest. Minister Kuipers zei dinsdag op de persconferentie dat de toegangspas voorlopig nog nodig zal zijn, of dat nu in de vorm is van 1G, 2G of 3G.

Zelf wil Kuipers 2G niet uitsluiten, ondanks een onderzoek van de TU Delft waaruit blijkt dat de effectiviteit door omikron minimaal is. Volgens De Winther is het nog altijd onduidelijk of er in de Kamer een meerderheid is voor 2G, waarbij alleen mensen die gevaccineerd of genezen zijn toegang krijgen.

De Winther: “We weten dat VVD en D66 uitgesproken voorstander zijn van 2G, maar we hebben nog nooit uitgevonden of er een meerderheid is. De ChristenUnie wil er niet aan. GroenLinks heeft het nooit helemaal uitgesloten, maar neigt nu ook naar nee. De PvdA heeft het nooit uitgesloten, maar neigt naar ja. Maar het debat is telkens weer uitgesteld.”

LEES OOK: Segers (CU): ‘Een politiek leider hoort in de Tweede Kamer te zitten’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Podcast Het Misdaadbureau:

Mensen die stuiptrekkend over de grond rollen of naakt een tuin of bedrijfspand inlopen: de politie heeft de handen vol aan de extreem verslavende en gevaarlijke drugs flakka.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met ex-flakka-verslaafde Sam Fijneman, verslavingsdeskundige Alex van Dongen en Joke Bux, zij begeleidt een huiskamerproject in Vlissingen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de nieuwe politiecijfers over flakka-incidenten.

Luister naar de podcast.

Trump schendt spreekverbod: 9000 dollar boete

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft boetes van in totaal 9000 dollar gekregen omdat hij negen keer het spreekverbod schond rond een rechtszaak tegen…

Lees meer

Brussel treedt op tegen Facebook en Instagram uit angst voor verkiezingsmanipulatie

De Europese Commissie neemt stappen tegen Facebook en Instagram om manipulatie van de verkiezingen te voorkomen. Moederbedrijf Meta voldoet volgens de commissie niet aan de…

Lees meer

Meeste gemeenten nemen geen extra maatregelen bij herdenkingen

Veel gemeenten en comités die herdenkingen op 4 mei organiseren, treffen geen aanvullende veiligheidsmaatregelen. Dat meldt ANP. Bij geen enkele gemeente die het persbureau voor…

Lees meer

Aantal sportclubs sinds eeuwwisseling met 7 procent gedaald

Het totale aantal sportverenigingen in ons land is sinds de eeuwwisseling met 7 procent gedaald, heeft het Mulier Instituut, een organisatie voor sportonderzoek, becijferd. “In…

Lees meer

Mart de Kruif (oud-commandant Landstrijdkrachten): ‘Verdedig Oekraïne niet vanaf NAVO-grondgebied’

Oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif vindt het geen goed idee als de NAVO het Oekraïense luchtruim gaat beschermen vanaf NAVO-grondgebied. “We doen dan net…

Lees meer

Ruim 9 miljoen Nederlanders hebben al belastingaangifte gedaan

Ruim 9 miljoen Nederlanders hebben hun aangifte voor de inkomstenbelasting bij de Belastingdienst al gedaan. Dat zegt Steef Cobben, manager inkomstenbelasting, in Goedemorgen Nederland op…

Lees meer

Sam was 1,5 jaar verslaafd aan flakka: ‘Ik woonde vierhoog en dacht nog steeds dat mensen mij in de gaten hielden’

De designerdrug flakka is in opkomst in Nederland. Met name in de regio Zeeland-West-Brabant. Sam Fijneman kwam in 2017 voor het eerst in aanraking met…

Lees meer

LTO-voorman roept BBB dringend op: ‘Ga niet het gevecht aan tegen opschorten derogatiebeschikking’

Voorzitter Melkveehouderij bij LTO Nederland Erwin Wunnekink roept de BoerBurgerBeweging op om niet het gevecht aan te gaan tegen het opschorten van de derogatiebeschikking in…

Lees meer