main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zaterdag - 17 april 2021 — 16:05

Horecaondernemers zien betalen voor sneltesten niet zitten: ‘Drempel wordt te hoog’

Grote woede onder horecaondernemers in ons land nu demissionair coronaminister Hugo de Jonge van plan is geld te vragen voor toegangstesten. Ondernemers zijn bang dat de drempel om een kopje koffie te drinken nu wel héél hoog wordt. “Ik kan me bijna niet voorstellen hoe dit bedacht is”, zegt horecaondernemer Frank Loois in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1.

Vanaf juli moeten consumenten betalen voor een coronasneltest als ze die laten afnemen om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld de horeca of een culturele instelling. Dat staat in een wetsvoorstel over toegangstesten, waarmee het kabinet vrijdag heeft ingestemd. Het ministerie verwacht dat die bijdrage uitkomt op 7,50 euro per sneltest.

“We hebben het er al maanden over dat er geen of nauwelijks besmettingen buiten plaatsvinden”, zegt Loois. “We hebben als eerste stap dat we iets meer ruimte zouden krijgen voor het terras. Nou wordt er een volgende blokkade opgelegd.”

‘Voor gebakje ga je niet langs de snelteststraat’

Voor veel horecabezoekers zal de prijs van een sneltest een te grote drempel zijn om een café of restaurant te bezoeken, denkt Loois “Ik kan me voorstellen dat je het bij een sterrenrestaurant niet erg vindt om 7,50 te betalen voor een sneltest. Maar als je een kop koffie en een gebakje komt eten, ga je toch niet eerst langs de snelteststraat?”

Veel horecabedrijven moeten het normaal gesproken hebben van hun laagdrempelige concept, zegt de ondernemer. “Zij zullen beslissen om niet open te gaan. Je gaat mensen niet verplichten om twee drankjes te drinken en je dan eerst te moeten laten testen.”

LEES OOK: Arie Boomsma vreest dat de sneltestsamenleving het nieuwe normaal wordt: ‘Eigenlijk is het absurd’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Terugluisteren: wie moeten straks het kabinet gaan vullen?

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, wie moeten dan plaats nemen in het kabinet? Martijn de Greve bespreek het met…

  • Jozias van Aartsen, oud-minister van Landbouw en Buitenlandse zaken en voormalig VVD-fractievoorzitter;
  • Cees Veerman, oud-Landbouwminister voor het CDA;
  • Mark Frequin, voormalig topambtenaar en de schrijver van vele boeken over de samenwerking met bewindspersonen zoals ‘Ja minister, nee minister’.

Klik hier en luister deze uitzending terug.

We betalen steeds meer digitaal, maar waarom pinnen wij niet altijd fooi?

In 2023 koos ruim de helft (53 procent) van alle Nederlanders ervoor hun rekening digitaal te betalen. Dat heeft ook invloed op de fooi die…

Lees meer

Krapte op de arbeidsmarkt houdt aan: ‘Een luxeprobleem’

De Nederlandse arbeidsmarkt is in de eerste drie maanden van dit jaar iets minder krap geworden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) steeg…

Lees meer

Demissionair kabinet legt verantwoording af over financiële beleid, maar Den Haag haalt schouders op: ‘Wie reken je hier nog op af?’

Het demissionaire kabinet legt vandaag op Verantwoordingsdag rekenschap af over het financiële beleid in 2023. Ook verschijnen de resultaten van het jaarlijkse onderzoek van de…

Lees meer

Werkende ouders in de knel: ‘De politiek laat het volledig liggen’

Werkende ouders kunnen maar moeizaam de eindjes aan elkaar knopen. Vooral de voorzieningen spelen niet goed in op hun wensen. Dat blijkt uit een rapport…

Lees meer

Concertgebouw schrapt concerten Israëlische groep om demonstratie

Twee concerten van de Israëlische muziekgroep Jerusalem Quartet in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam gaan niet door. Volgens de muziekzaal is dat besluit genomen “vanwege…

Lees meer

Faunabescherming naar rechter wegens afschieten wolf in Wapse

De Faunabescherming stapt naar de rechter in een zaak over de wolf die vorig jaar in Wapse werd doodgeschoten. De dierenorganisatie tekent bij de rechtbank…

Lees meer

Provincie Friesland wil Frysk vier jaar lang stimuleren

Het provinciebestuur van Friesland zet met de Friese Taalnota de komende vier jaar in op een toename van Friestalige communicatie. De provincie wil het schrijven…

Lees meer

Demissionair minister Van Gennip: kwestie Joost Klein nog niet voor Mariëtte Hamer

Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag Mariëtte Hamer doet op dit moment geen onderzoek naar de kwestie Joost Klein. Dat zegt demissionair minister van Sociale Zaken en…

Lees meer