main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 15 mei 2020 — 14:43

Boze teler stort duizenden kilo’s aardappels voor de deur van de supermarkt

Aardappelteler Astrid Francis is boos, en stortte, om een statement te maken, 6000 kilo van haar eigen aardappels op de stoep van supermarkt Deen. Supermarkten geven namelijk aan dat die aardappels er niet zijn in Nederland, omdat zij ze vanuit het buitenland importeren. Maar ze liggen gewoon bij Astrid in de schuur. Om die reden dacht Astrid: weet je wat, ik kom de aardappels wel gewoon brengen.

Francis is producent van het exclusieve aardappelras ‘BeemsterValery’. Deze levert zij normaal gesproken aan de Deen, maar daar zijn de schappen nu leeg omdat de aardappels niet leverbaar zouden zijn. Dit terwijl er bij Francis in de schuur nog 120.000 kilo aardappelen liggen te wachten op een bestelling.

‘Fooitje van de overheid’

“Het kost heel veel geld om aardappels te telen. Je moet eerst pootgoed kopen, dan moet je het in de grond stoppen, dat kost heel veel C02-uitstoot, heel veel brandstof, heel veel energie”, legt Francis uit aan NH Nieuws. “En vervolgens blijft het liggen en wordt het vernietigd. Want de koeien hebben ook genoeg. Dan zegt de overheid: weet je wat, je krijgt een fooitje. Dan ga je net niet failliet, en daar doe je het dan maar mee”, vervolgt de gefrustreerde aardappelteler.

“Ondertussen importeren we bergen aardappels vanuit het buitenland, daar doet de overheid ook aan mee. Gooi die accijnzen maar omhoog, gooi de belasting maar omhoog, zodat ze gewoon niet meer te betalen zijn”, suggereert ze.

‘Oneerlijke handelspraktijken’

CDA-Europarlementariër Esther de Lange snapt de frustratie van Francis. In de vorige crisis zagen we volgens de De Lange dat supermarkten een crisis soms aangrepen om onder contracten uit te komen. “Dat noem je oneerlijke handelspraktijken”, zegt De Lange in Goedemorgen Nederland. Daar is nu Europese wetgeving voor.

“Wat er ook misgaat nu: we gaan niet meer naar het restaurant en cafes en we eten geen patat meer, dus er is gewoon een enorm overschot”, aldus De Lange. Volgens de Europarlementariër moeten we daarom veel duidelijker maken aan de “kritische consument” welke producten van dichtbij komen, en welke producten niet. “Dus er is nu in Europa een discussie over de CO2-impact, die mevrouw zegt het terecht. ‘Er gaat heel veel invloed in het maken van die aardappels, maar ik doe het wel in de regio’. Als er vervolgens aardappelen worden ingevlogen vanaf Malta, dan heeft dat ook een CO2- en een milieuprijs”, legt De Lange uit. “Wij willen die graag veel meer zichtbaar maken en misschien wel meenemen in de prijs, zodat producten van dichtbij een eerlijkere kans hebben.”

‘Eigen land eerst’

Zo simpel als ‘eigen land eerst’ is het echter niet, volgens De Lange. “Want als wij zeggen: we houden het tot aan de grenzen van Nederland en niet verder dan dat, is dat misschien voor deze mevrouw heel erg fijn, maar voor alle mensen die hun melk helemaal niet zo ver weg, maar bijvoorbeeld alleen net naar Duitsland brengen of net naar België… Ja weet je, we zijn geen eiland.”

70 procent van onze exportproducten gaan naar Europa. “Dat is helemaal niet zo ver weg. Dat wil ik niet stoppen. Het is veel meer eerlijkere regels, dus aanpakken van de oneerlijke handelspraktijken, en het duidelijker maken aan de consument: dit komt wel van dichtbij, en het misschien wel meerekenen in de prijs van de vervuiling, de CO2-prijs, van de producten die van ver weg komen”, aldus De Lange.

LEES OOK: Klant vraagt agent om een zak aardappelen tijdens reanimatie in supermarkt

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende partijen: de PVV en BBB.

Presentator Martijn de Greve duikt vanavond in de wereld van de mest met:

  • Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA;
  • Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en gaat komende week in gesprek met de minister;
  • Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Luister vanavond tussen 20.30 en 21.30 uur naar WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

Maandag 20.30 uur

Terugkijken: Stand van Nederland: Generatie Next

Brillen zijn steeds meer een statussymbool. Maar met de florerende brillenmarkt neemt ook het aantal inbraken en overvallen toe.

Wat is hiertegen te doen en hoe ervaren opticiens deze toenemende dreiging?

Klik hier.

Hoogleraar staatsrecht Voermans: uitschrijven nieuwe verkiezingen zou unicum zijn

De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn vooralsnog niet nader tot elkaar gekomen. Mocht het zo zijn dat het kwartet er maar niet…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende…

Lees meer

Waarom wij steeds later met pensioen gaan: ‘Wie eerder wil stoppen, moet het kunnen betalen’

We gaan steeds later met pensioen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek: 65 jaar en elf maanden. “Je moet heel goed…

Lees meer

Alle klimaatactivisten weer vrij na XR-blokkade in Amsterdam

Alle activisten die zaterdag werden aangehouden bij een protest van Extinction Rebellion in Amsterdam zijn weer vrij. Dat meldt een politiewoordvoerder zondag. In totaal werden…

Lees meer

Ontlopen veroordeelden hun straf door personeelstekorten in gevangenissen? ‘Het is uitstel, geen afstel’

Mensen die tot meerdere jaren cel zijn veroordeeld, lopen op dit moment vrij rond door personeelstekorten in gevangenissen, blijkt uit cijfers die de NOS heeft…

Lees meer

Eerdmans (JA21) en oud-SP-Kamerlid clashen over asielaanpak: ‘Links heeft nooit een oplossing’

Voormalig SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen uit stevige kritiek op de asielplannen van JA21. De partij van Joost Eerdmans pleit voor een asielstop en wil asielzoekers opvangen…

Lees meer