main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 18 december 2018 — 10:13

Onderzoek wijst uit: ‘Criminaliteit gaat door in gevangenis, wordt niet ingegrepen’

Criminaliteit gaat door in de gevangenis. Met die conclusie komt onderzoeks- en adviesbureau DSP-groep, dat in opdracht van de politie het onderzoek uitvoerde. Ook blijkt uit het onderzoek dat er maar weinig tegen wordt gedaan door medewerkers van de gevangenissen.

Dagelijks vangt het personeel signalen op van crimineel gedrag. Het gaat dan om verdachte geldtransacties tussen gedetineerden, personen uit het criminele netwerk die op bezoek komen bij gedetineerden, drugs die naar binnen worden gesmokkeld, afpersing tussen gedetineerden onderling en naar binnen gesmokkelde mobiele telefoons.

Er wordt maar weinig met die signalen gedaan, concludeert het onderzoeks- en adviesbureau. Soms worden signalen wel geregistreerd, maar blijft actie vaak achterwege.

Een ander probleem is dat minderjarige en kwetsbare gedetineerden kunnen worden bedreigd of afgeperst. Zo komt het voor dat ze onder dwang van medegedetineerden afzien van hun verlof. Minder goede kansen op integratie kunnen weer leiden tot een grotere kans op recidive na detentie, aldus de onderzoekers.

‘Criminaliteit in gevangenis een serieus aandachtspunt’

In een reactie noemt het ministerie van Justitie en Veiligheid het voortzetten van criminele activiteiten in en vanuit detentie “een serieus aandachtspunt”.

Volgens de minister hebben maatregelen om dit specifieke probleem aan te pakken de afgelopen jaren al een en ander opgeleverd. Zo werken er nu meer mensen bij de politiedienst die de signalen registreert. Maar hij zegt ook “op korte termijn” te gaan praten om te zien wat er nog meer gedaan kan worden.

LEES OOK: Nederlandse criminelen krijgen sleutel van eigen cel: vrij spel in gevangenis

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende partijen: de PVV en BBB.

Presentator Martijn de Greve duikt vanavond in de wereld van de mest met:

  • Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA;
  • Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en gaat komende week in gesprek met de minister;
  • Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Luister vanavond tussen 20.30 en 21.30 uur naar WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

Maandag 20.30 uur

Terugkijken: Stand van Nederland: Generatie Next

Brillen zijn steeds meer een statussymbool. Maar met de florerende brillenmarkt neemt ook het aantal inbraken en overvallen toe.

Wat is hiertegen te doen en hoe ervaren opticiens deze toenemende dreiging?

Klik hier.

Te weinig laadpunten stekkerauto’s in EU, zegt autobranche

De Europese Unie heeft veel meer laadpunten nodig voor elektrische auto’s om de CO2-doelen te halen, zegt de Europese autobrancheorganisatie ACEA. De verkoop van stekkerauto’s…

Lees meer

Turkije bevestigt steun voor Rutte als nieuwe NAVO-chef

 Turkije heeft NAVO-bondgenoten laten weten dat het demissionair premier Mark Rutte steunt in zijn poging de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden. Een Turkse…

Lees meer

Hoogleraar staatsrecht Voermans: uitschrijven nieuwe verkiezingen zou unicum zijn

De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn vooralsnog niet nader tot elkaar gekomen. Mocht het zo zijn dat het kwartet er maar niet…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende…

Lees meer

Waarom wij steeds later met pensioen gaan: ‘Wie eerder wil stoppen, moet het kunnen betalen’

We gaan steeds later met pensioen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De gemiddelde leeftijd ligt op 65 jaar en elf…

Lees meer