Burgemeester Theo Segers werd aan de voordeur bedreigd: ‘Opeens stappen er drie mensen binnen’
Toen Theo Segers (ChristenUnie) net drie weken was geïnstalleerd als burgemeester van de gemeente Staphorst, werd hij voor het eerst bedreigd. Toch heeft hij nooit overwogen om uit het ambt te stappen, zoals sommige collega’s wel hebben gedaan, vertelt hij in de NPO Radio 1-podcast Het Misdaadbureau.
Het eerste voorval waar de kersverse toenmalige burgemeester van Staphorst mee te maken kreeg vond ’s avonds om half twaalf plaats. “Opeens werd er aangebeld. Het zit in mijn aard om gastvrij en dienstbaar te zijn, dus ik doe de deur open. Opeens stappen er drie mensen op de mat en komen naar binnen”, vertelt hij.
Segers wist de dreigende indringers gelukkig weer naar buiten te praten en belde met zijn fractievoorzitters. “Binnen een uur zaten alle fractievoorzitters bij mij thuis om me daarbij te ondersteunen. Het was het eerste wat ik meemaakte als je heel onbevangen in dit ambt begint.”
Omdat zijn oude huis nog niet was verkocht woonde Segers tijdelijk alleen in een huurhuis. Zijn vrouw was dat weekend gelukkig bij hem, dus hij was niet alleen thuis. “Maar het heeft impact. In al die voorbeelden van collega’s heeft dat impact op je gezin als dat gebeurt.”
Luister de podcast:
‘Ik weet waar je kinderen op school zitten’
Segers vertelt over collega’s die een kogelbrief vinden tussen de kerstpost. Een ander is op straat met de dood bedreigd. “Er is een collega die een handgeschreven brief thuis kreeg met de tekst: ik weet waar je kinderen op school zitten. Die collega heeft overwogen om uit het ambt te stappen, want het raakt hem heel diep als het je gezinsleden betreft.”
Zelf heeft Segers niet overwogen om zijn ambtsketen aan de wilgen te hangen, vertelt hij. Ondanks alle ervaringen. Toch hakken de veiligheidsmaatregelen er wel bij hem in. “Als je tegen een studerende zoon die thuis zit moet zeggen: joh, als je een rood autootje ziet, bel dan even naar dat en dat nummer van de politie. Dan doet je dat wat als vader.”
“Dat had je niet verwacht toen je voor dit ambt koos”, zegt hij. “Maar het is wel een realiteit waar driekwart van onze burgemeesters mee te maken krijgt.”
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
Maak het bespreekbaar
Segers pleit als ambassadeur van het Netwerk Weerbaar Bestuur voor meer bespreekbaarheid. “Natuurlijk is het goed om de politie te benaderen, maar ook om het met collega’s om je heen erover te hebben. Fractievoorzitters, wethouders, de griffier, waar je dat verhaal mee deelt. Dit is niet normaal, dus meld het en praat erover.”
Inmiddels is Segers burgemeester van Molenlanden. Hier heeft hij gelukkig nog niet te maken gehad met bedreigingen. Hij voert zijn ambt nog altijd met veel plezier uit. “Je bent een verbindingsfiguur. Een schakel tussen bestuur en inwoners”, vertelt hij. “Ik geniet er elke dag van.”
Heb jij een vraag over misdaad? Stel hem dan aan de onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau en misschien hoor jij binnenkort het antwoord in de uitzending. Stuur een (audio)bericht naar 06 57 83 28 94.
Lees ook:
Burgemeesters hangen ambtsketen aan de wilgen vanwege bedreigingen: ‘We accepteren dit niet’
Door: Matthijs Meulblok
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Kan het gebrek aan duidelijkheid dit kabinet nekken?
- Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland
- Mark van den Anker van wepublic
- Riek Siertsema van Aannemersfederatie Nederland
Luister de podcast via je favoriete podcast-app!
De verkoop van nieuwe bestelbusjes in Nederland is fors toegenomen, terwijl elektrische varianten minder gewild zijn. In de eerste negen maanden van het jaar zijn bijna…
Lees meerDe NAVO en de Europese Unie gaan nauwer samenwerken, hebben NAVO-chef Mark Rutte en Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd, na een ontmoeting in…
Lees meerNS hoeft voorlopig nog geen concurrentie te vrezen op het Nederlandse hoofdspoor. Ook als de rechter de vervoervergunning voor de belangrijkste spoortrajecten terugdraait, mag NS…
Lees meerTijdenlang werden ze verafschuwd, maar de laatste jaren lopen jongeren letterlijk weg met Crocs. De plastic klompen in felle kleuren zijn echter een doorn in…
Lees meerHet razendsnel plaatsen van flexwoningen werd gezien als een droomoplossing voor de woningcrisis, maar het plan is uitgedraaid op een totale flop. Het Planbreau voor…
Lees meerDe wereldwijde schulden vormen een steeds groter gevaar. Daarvoor waarschuwt oud-staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst), die vrijdag begint als plaatsvervangend bewindvoerder bij het…
Lees meerDe Tweede Kamer is sinds vrijdag met herfstreces, maar volgens politiek verslaggever van WNL Tessa van Viegen wordt er nog steeds gewerkt. “Er zijn zelfs…
Lees meerDe nieuwe Quote 500 staat vol records. Zo bedraagt het gemiddeld vermogen van de rijke Nederlanders op de lijst voor het eerst meer dan een…
Lees meerChina produceert in rap tempo spotgoedkope elektrische auto’s. Ideaal, zou je denken, maar de Europese auto-industrie dreigt weggevaagd te worden én het is nog maar…
Lees meerMark Rutte heeft zijn eerste vier weken als secretaris-generaal van de NAVO achter de rug. Volgens politiek verslaggever van WNL Tessa van Viegen maakt de…
Lees meerIn hoeverre mag je iemand ontslaan vanwege te dik zijn? Een buschauffeur die niet meer achter het stuur past of iemand bij de kinderopvang die…
Lees meerHet is bezopen dat asiel en migratie de basis van het kabinet vormen. Dat zegt voormalig hoofdredacteur van De Telegraaf Sjuul Paradijs. ”Terwijl er zoveel…
Lees meerVolgens het kabinet is er sprake van een asielcrisis, maar het aantal asielaanvragen in Nederland is afgelopen zomer gedaald. Is dit goed of slecht nieuws…
Lees meerNiet invoeren of wel invoeren en zo ja, per wanneer? Het gesteggel over het invoeren van het zero-emissiebeleid binnensteden gaat door. Het kabinet ziet het…
Lees meerDe horeca lijkt zich aardig herpakt te hebben na de coronapandemie. Want waar het er even op leek dat het ene na het andere restaurant…
Lees meer