main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 15 januari 2024 — 11:31

Wat wordt er nu eigenlijk besproken op het WEF? ‘Geen sprake van het sturen van de wereld’

Traditiegetrouw reizen ceo’s, politici en andere lobbyisten in januari naar het Zwitserse Davos om op het World Economie Forum (WEF) met elkaar te praten over de problemen in de wereld. Ondanks dat het WEF een mikpunt is van diverse complottheorieën, is daar volgens FD-journalist Jean Dohmen weinig van waar. “In de verste verte is er geen sprake van het sturen van de wereld”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Voor veel mensen voelt het WEF misschien als een ver-van-mijn-bed-show. Dohmen legt uit dat tal van belangrijke wereldleiders en invloedrijke personen samenkomen om over wereldproblemen te praten. Daar merk je als burger misschien niet direct iets van, maar indirect op termijn misschien wel. “Uit de documenten die het WEF verspreidt zie je dat ze vrij reactief zijn. Na een aantal jaren dat klimaat hoog op de agenda staat, zie je dat op een gegeven moment in die documenten opduikt dat klimaat een belangrijk thema is en ze erover gaan praten. Dat gaat ook over het herstel van vertrouwen”, vertelt Dohmen.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk de aflevering hier terug via NPO Start.

Oorlog beslechten

Dit jaar riep China al voorafgaand aan de bijeenkomst op tot een vredesconferentie over het Midden-Oosten, vertelt Dohmen. “Gisteren, al voor de officiële aftrap, was er een grote bijeenkomst over vrede in Oekraïne. De Russen zijn er sinds de inval in Oekraïne al niet meer bij, maar dat is positief.”

Ook nu zijn er belangrijke personen aanwezig die mogelijk een verschil op het wereldtoneel in beweging kunnen zetten, zoals hoge vertegenwoordigers uit Libanon en Jordanië, als ook de president van Israël. Het beslechten van verschillende oorlogen lijkt dus hoog op de agenda te staan.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf altijd op de hoogte!

Complotdenkers

Dohmen benadrukt dat er “in de verste verte geen sprake is van het sturen van de wereld”, zoals veel complotdenkers beweren. In het verleden kwam de kritiek op het WEF met name uit de hoek van anti-globalisten. “Die zeiden dat het grote kapitaal hier aan tafel zit.”

Met name in de periode dat het coronavirus wereldwijd om zich heen greep, werd het geluid uit de radicaal-rechtse hoek groter. “Een soort ‘Great Reset’ kwam daarvandaan. Alsof er plannen worden gemaakt om de wereld te ‘resetten’, eigendom af te schaffen en democratie af te schaffen”, vertelt Dohmen. Radicale aanhangers van Donald Trump zouden hier ook een grote rol in spelen.

Volgens de journalist valt het inmiddels wel mee met de vele complotten rondom het WEF. “Dus ik denk dat deze versie in Davos zich rustiger afspeelt.”

Lees ook:

Universitair docent: ‘Antisemitisme lijkt soms wel de oudste complottheorie die er is’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Terugluisteren: wie moeten straks het kabinet gaan vullen?

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, wie moeten dan plaats nemen in het kabinet? Martijn de Greve bespreek het met…

  • Jozias van Aartsen, oud-minister van Landbouw en Buitenlandse zaken en voormalig VVD-fractievoorzitter;
  • Cees Veerman, oud-Landbouwminister voor het CDA;
  • Mark Frequin, voormalig topambtenaar en de schrijver van vele boeken over de samenwerking met bewindspersonen zoals ‘Ja minister, nee minister’.

Klik hier en luister deze uitzending terug.

We betalen steeds meer digitaal, maar waarom pinnen wij niet altijd fooi?

In 2023 koos ruim de helft (53 procent) van alle Nederlanders ervoor hun rekening digitaal te betalen. Dat heeft ook invloed op de fooi die…

Lees meer

Krapte op de arbeidsmarkt houdt aan: ‘Een luxeprobleem’

De Nederlandse arbeidsmarkt is in de eerste drie maanden van dit jaar iets minder krap geworden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) steeg…

Lees meer

Demissionair kabinet legt verantwoording af over financiële beleid, maar Den Haag haalt schouders op: ‘Wie reken je hier nog op af?’

Het demissionaire kabinet legt vandaag op Verantwoordingsdag rekenschap af over het financiële beleid in 2023. Ook verschijnen de resultaten van het jaarlijkse onderzoek van de…

Lees meer

Werkende ouders in de knel: ‘De politiek laat het volledig liggen’

Werkende ouders kunnen maar moeizaam de eindjes aan elkaar knopen. Vooral de voorzieningen spelen niet goed in op hun wensen. Dat blijkt uit een rapport…

Lees meer

Concertgebouw schrapt concerten Israëlische groep om demonstratie

Twee concerten van de Israëlische muziekgroep Jerusalem Quartet in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam gaan niet door. Volgens de muziekzaal is dat besluit genomen “vanwege…

Lees meer

Faunabescherming naar rechter wegens afschieten wolf in Wapse

De Faunabescherming stapt naar de rechter in een zaak over de wolf die vorig jaar in Wapse werd doodgeschoten. De dierenorganisatie tekent bij de rechtbank…

Lees meer

Provincie Friesland wil Frysk vier jaar lang stimuleren

Het provinciebestuur van Friesland zet met de Friese Taalnota de komende vier jaar in op een toename van Friestalige communicatie. De provincie wil het schrijven…

Lees meer

Demissionair minister Van Gennip: kwestie Joost Klein nog niet voor Mariëtte Hamer

Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag Mariëtte Hamer doet op dit moment geen onderzoek naar de kwestie Joost Klein. Dat zegt demissionair minister van Sociale Zaken en…

Lees meer