main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 30 mei 2023 — 11:33

Experts slaan alarm om slechte beveiliging van zonnepanelen 

Wie zijn dak net vol heeft gelegd met zonnepanelen moet vrezen voor sabotage. Miljoenen zonnepaneleninstallaties in Nederland zijn namelijk te hacken. Daar waarschuwt de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) voor in De Telegraaf.

Het gaat vooral om het hacken van slimme apparaten, zoals een smart tv of een slimme (digitale) meter voor water, gas en elektriciteit. Deze zijn steeds meer in de woonkamers of meterkasten te vinden en maken het gebruik ervan een stuk gemakkelijker. Dat slimme apparaten zo’n vlucht hebben genomen is cybercriminelen niet ontgaan. Daarom trekt RDI aan de bel.

Alle apparaten die in een huis verbonden zijn met het internet kunnen gehackt worden. Zo ook zonnepanelen. Als hackers toegang krijgen tot de software waarmee de zonnepanelen bediend worden, loopt een groot deel van het Nederlandse energienetwerk potentieel gevaar. Het gevolg is namelijk dat de energievoorziening van een hele wijk met een simpele hack platgelegd kan worden. Aanbieders van zonnepanelen worden hiervoor gewaarschuwd, maar lang niet overal is de beveiliging op en top geregeld.

“Ongetwijfeld”, is het antwoord van minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) op de vraag of het kabinet hiernaar gaat kijken. “Je wordt er nerveus van. Er is zoveel met technologie aan de hand”, zegt zij bij Goedemorgen Nederland.

Zorg voor goede beveiliging

Een deel van de verantwoordelijkheid ligt ook bij de consument zelf, die ervoor moet zorgen dat entree via de omvormer digitaal gesloten blijft. Volgens experts ligt daar de zwakke plek. Daarom benadrukken zij dat het begint bij het goed beveiligen van alle slimme apparaten die verbinding maken met het internet.

Adviseurs raden aan de software altijd goed up-to-date te houden. Een sterk wachtwoord instellen en deze regelmatig veranderen draagt ook bij aan een betere beveiliging. Daarnaast wordt ook aangeraden de handleiding die bij het slimme apparaat hoort goed te lezen bij het installeren.

Lees ook: 

Politiebonden trekken aan de bel: omvormers zonnepanelen verstoren cruciale communicatie

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende partijen: de PVV en BBB.

Presentator Martijn de Greve duikt vanavond in de wereld van de mest met:

  • Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA;
  • Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en gaat komende week in gesprek met de minister;
  • Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Luister vanavond tussen 20.30 en 21.30 uur naar WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

Maandag 20.30 uur

Terugkijken: Stand van Nederland: Generatie Next

Brillen zijn steeds meer een statussymbool. Maar met de florerende brillenmarkt neemt ook het aantal inbraken en overvallen toe.

Wat is hiertegen te doen en hoe ervaren opticiens deze toenemende dreiging?

Klik hier.

Te weinig laadpunten stekkerauto’s in EU, zegt autobranche

De Europese Unie heeft veel meer laadpunten nodig voor elektrische auto’s om de CO2-doelen te halen, zegt de Europese autobrancheorganisatie ACEA. De verkoop van stekkerauto’s…

Lees meer

Turkije bevestigt steun voor Rutte als nieuwe NAVO-chef

 Turkije heeft NAVO-bondgenoten laten weten dat het demissionair premier Mark Rutte steunt in zijn poging de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden. Een Turkse…

Lees meer

Hoogleraar staatsrecht Voermans: uitschrijven nieuwe verkiezingen zou unicum zijn

De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn vooralsnog niet nader tot elkaar gekomen. Mocht het zo zijn dat het kwartet er maar niet…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende…

Lees meer

Waarom wij steeds later met pensioen gaan: ‘Wie eerder wil stoppen, moet het kunnen betalen’

We gaan steeds later met pensioen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De gemiddelde leeftijd ligt op 65 jaar en elf…

Lees meer