Klimaatactivist lijmt zich live op tv vast aan talkshowtafel Jinek, musea bang voor acties
Een betoger van klimaatactiegroep Extinction Rebellion, Jelle de Graaf, heeft zich dinsdagavond live op tv vastgelijmd aan de tafel van talkshow Jinek. Daar was hij te gast om te praten over de recente acties van klimaatactivisten waarbij etenswaren op kunst werden gegooid. Tijdens het gesprek sprong De Graaf opeens op tafel en lijmde hij zichzelf vast.
“Ik zit hier vast in een liveprogramma en ik ga het hier hebben over het klimaat en de ecologische crisis”, begon de klimaatactivist zijn verhaal nadat hij plaatsnam op de tafel. “Jullie hebben een plicht om eerlijk te berichten over de klimaat- en ecologische crisis. Een plicht die jullie niet nakomen. Het leven van ons allemaal staat op het spel.”
Presentator Beau van Erven Dorens, die de talkshow tijdelijk van Eva Jinek overneemt omdat ze corona heeft, bleef met de activist in gesprek terwijl hij op tafel zat. Hij noemde de actie niet “heel sympathiek en beschaafd”. Andere tafelgasten kwamen namelijk niet aan het woord, zei Van Erven Dorens.
Na het reclameblok was de talkshowgast van de tafel af. “Het gaat goed met hem, hij is achter de schermen en hij is zich nu vast aan mijn kleedkamer aan het vastlijmen”, aldus de presentator.
Tekst gaat verder onder tweet
Een bijzonder moment zojuist in #Jinek. We spraken over de acties van 'Stop Oil Now', toen een activist zich aan de tafel vastlijmde. Dit gebeurde er: #Beau pic.twitter.com/kM1s9ZmlYv
— Jinek (@Jinek_RTL) October 25, 2022
Musea bang voor acties
Ondertussen zijn Nederlandse musea bang voor acties door activisten, meldt Trouw. Activisten van Just Stop Oil bekladden maandag in Madame Tussauds in Londen het wassen beeld van koning Charles met taart om aandacht te vragen voor het klimaat. Onlangs werden schilderijen van Vincent van Gogh en Claude Monet met een blik tomatensoep en aardappelpuree besmeurd. Ook hebben activisten zich meerdere keren vastgelijmd aan kunstwerken.
Het Mauritshuis in Den Haag overweegt het meenemen van tassen uit voorzorg te verbieden. “Maar dit kan ook voor negatieve geluiden zorgen onder de bezoekers die zich wel netjes gedragen. Dit is voor iedere museale instelling een lastige afweging”, zegt een woordvoerder tegen de krant.
Volgens Het Van Gogh Museum in Amsterdam kan een klimaatactie zorgen voor schade aan de reputatie van een museum. “Welk museum leent zijn schilderij nog uit aan een ander museum dat de beveiliging niet op orde lijkt te hebben? Voor musea is het uitlenen en inlenen van kunstwerken een belangrijk verdienmodel”, zegt een woordvoerder.
‘Niet oké’
VVD-Kamerlid Mariëlle Paul vindt de acties door activisten te ver gaan. “Ik begrijp heel goed dat je aandacht wil vragen voor het klimaat. Maar je moet ook in de gaten houden dat het hier gaat om ons cultureel erfgoed. Ik vind het echt niet oké om daar soep of aardappelpuree op te gooien”, reageert ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
LEES OOK: Activisten slaan weer toe: beeld koning Charles beklad met taart
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Door de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…
Lees meerDe verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…
Lees meerZaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…
Lees meerDe manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…
Lees meerVan Wilders die opriep tot het ontslag van burgemeester Femke Halsema tot PVV-staatssecretaris Chris Jansen die nog achter de minder Marokkanen-uitspraak staat. Dit zijn de…
Lees meerHet verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…
Lees meerTussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meerGroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri heeft de voorgenomen reis van buitenlandminister Caspar Veldkamp naar Israël niet gelekt om het debat te laten escaleren. Dat denkt politiek commentator…
Lees meerIn Zeeland groeit het wantrouwen in Den Haag met de dag. Van beloofde compensatiemaatregelen voor de marinierskazerne die niet kwam, komt in de praktijk weinig…
Lees meer