main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 16 mei 2024 — 12:33

Stevige kritiek ChristenUnie op akkoord: ‘Wensdenken en wankel’

Wensdenken en op veel punten wankel. Dat is het oordeel van ChristenUnie-partijleider Mirjam Bikker over het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB. ”Dat geeft me zorgen”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Dat het hoofdlijnenakkoord niet tot in detail dichtgetimmerd zou zijn, had Bikker wel verwacht. ”Maar als je bijvoorbeeld zegt ‘we draaien de spreidingswet terug’ en vervolgens niet met oplossingen komt voor bijvoorbeeld een plek als Ter Apel… Als je wél op allerlei fronten een beter bestuur wil, dat de overheid het beter gaat doen en er vervolgens allerlei verkapte bezuinigingen aankomen waarvan je geen idee hebt hoe het uit gaat pakken.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

Kamerzetel

De CU-leider spreekt over ‘vooruitduwen’. ”Dat is spannend. In die zin vind ik het wankel.” Ze maakt zich ook zorgen over de rol van PVV-leider Geert Wilders. Die is bijzonder, vindt Bikker. ”Wilders kan vanuit zijn Kamerzetel makkelijk een stempel zetten, zonder de verantwoording in het kabinet te dragen.”

Investeringen in de ouderenzorg en woningbouw passen in het straatje van de ChristenUnie. ”Als er goede dingen worden voortgezet, zult u mij constructief horen en zien. Maar laten we wel wezen: in de woningbouw wordt in vergelijking met het vorige kabinet minder geïnvesteerd.”

Wat de visie op het gezin betreft, ziet Bikker ”een hoop maatregelen die retorisch stevig klinken”. Het is haar echter niet duidelijk hoe dit in de komende tijd vorm krijgt.

Lees ook:

Marktkooplui enthousiast over kabinetsplannen: ‘Nederland moet op één komen’

Door: Michiel van Renselaar

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Waarom staat Nederland bol van de Amerikaanse verkiezingen?

In elke talkshow, radioprogramma en krantenartikel gaat het de laatste week over niets anders dan de Amerikaanse verkiezingen. Elk detail in de campagne van zowel de Democraten als de Republikeinen wordt uitvoerig besproken of beschreven. Maar waarom maken we ons in dit kikkerlandje zo druk over de verkiezingen aan de andere kant van de oceaan?

Luister het in de podcast via je favoriete app!

Heeft de monarchie economische waarde?

Steeds minder millennials vinden dat Nederland een monarchie moet blijven. Stand van Nederland onderzoekt de economische meerwaarde van het koningshuis, met name voor de bedrijfswereld.
Vrijdag 23.10 uur
DNB-baas Knot: meer risico’s financiële stabiliteit EU door Trump

Dat Donald Trump is gekozen tot de volgende president van de Verenigde Staten kan zorgen voor nieuwe risico’s voor de financiële stabiliteit van Europa. Dit…

Lees meer

Hoekstra kan door als Eurocommissaris voor Klimaat

Wopke Hoekstra kan de komende vijf jaar aan de slag als Europees Commissaris voor Klimaat en Schone Groei. Hij krijgt ook belastingen in zijn portefeuille….

Lees meer

Jansen: nog geen besluit over Lelylijn en Nedersaksenlijn

Staatssecretaris Chris Jansen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft nog geen definitief besluit genomen over de vraag of de plannen voor de Lelylijn en de Nedersaksenlijn naar…

Lees meer

FDP wil niet in Duitse coalitie met AfD: ‘Te veel fascisten, racisten en nationaalsocialisten’

Als het in Duitsland tot nieuwe verkiezingen komt, gaat FDP niet samenwerken met de radicaal-rechtse AfD. Dat zegt Bondsdaglid namens de FDP Otto Fricke in…

Lees meer

Ondernemersvereniging: veel ondernemers blij met winst Trump

In tegenstelling tot een aantal brancheorganisaties zijn veel ondernemers in Nederland blij met de overwinning van Donald Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. “In ons kleine…

Lees meer