main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 september 2022 — 08:45

Agenten geëerd voor beëindigen gijzeling Apple Store in Amsterdam

Een agent van de Dienst Speciale Interventies die door zijn optreden de gijzeling heeft beëindigd van mensen in de Apple Store in Amsterdam, is geëerd met de zogeheten Amsterdamspeld. Hij kreeg deze uit handen van burgemeester Femke Halsema tijdens een bijeenkomst op donderdag met enkele tientallen betrokken politieagenten. De agent reed op op 22 februari de 27-jarige gijzelnemer aan, die een dag daarna overleed. Ook 23 andere agenten die er die avond bij betrokken waren zijn geëerd; zij kregen de zogenoemde Heldenspeld.

“De DSI-agent krijgt de onderscheiding voor heldhaftig optreden”, zo meldt een woordvoerder van de burgemeester donderdag tegenover ANP. “Een cruciale interventie waarmee de DSI-agent groter leed wist te voorkomen.” Het Openbaar Ministerie liet al eerder weten deze agent niet te vervolgen omdat hij volgens de geldende ambtsinstructie handelde. Zijn ingrijpen was gerechtvaardigd, meldde het OM er toen over. Dat zei ook al dat het handelen van de agent moest worden beoordeeld “als een zeer adequate en doeltreffende interventie tegen de gijzelnemer.”

‘Terechte held’

Defensiespecialist bij het Haags Centrum voor Strategische Studies (HCSS) Peter Wijninga, te gast in Goedemorgen Nederland, noemt de DSI-agent een “terechte held”. De man heeft in een fractie van een seconde – toen de gijzelnemer het op een lopen zette – moeten beslissen wat hij ging doen. “En hij heeft de juiste beslissing genomen.”

De 27-jarige gewapende Amsterdammer hield 22 februari urenlang een klant vast. Ongeveer zeventig mensen die zich in het pand schuilhielden werden tijdens en na de gijzeling door de politie in veiligheid gebracht. De man beschoot de politie en dreigde zichzelf op te blazen. De gijzelnemer eiste 200 miljoen euro aan cryptovaluta en een vrijgeleide uit het pand. Aan de situatie kwam een einde toen het de gijzelaar lukte de winkel uit te rennen. De gijzelnemer, die een vuurwapen bij zich had en een bomvest droeg, zette de achtervolging in. De DSI-agent, die met een voertuig op het Leidseplein stond, besloot de gijzelnemer aan te rijden. De Amsterdammer overleed een dag na de aanrijding in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

LEES OOK: Gijzelnemer Apple Store had explosieven op zijn lichaam, stonden niet op scherp

In dit soort situaties moet er goed gekeken worden wat “het middel is wat je toepast”, zegt Wijninga. “We kennen een soort volgorde van middelen: van licht naar zwaar, maar je moet op dat moment ook kijken naar je situatie en wat heb je in handen. En het enige wat hij op dat moment had, was die auto in feite.” De agent had ook uit kunnen stappen om te schieten, “maar dat had misschien wel te veel tijd gekost”, zegt hij. “Dus hij heeft heel instinctief gereageerd, en daarmee de gijzeling beëindigd.”

‘Alle agenten hebben moed getoond’

De agenten die de Heldenspeld kregen werkten bij verschillende afdelingen en diensten, “maar hebben allen een stap naar voren gezet op het moment dat het nodig was, soms zelf met gevaar voor eigen leven”, zo stelt de gemeentewoordvoerder. De burgemeester sprak haar waardering uit voor alle agenten die bij de gijzeling betrokken waren. “De politie-inzet bij de gijzeling op het Leidseplein was ongekend groot. Alle agenten hebben die avond moed en professionaliteit getoond, waardoor alle gegijzelden het pand uiteindelijk ongedeerd konden verlaten.”

Amsterdamspeld

De Amsterdamspeld is een officiële gemeentelijke onderscheiding, onder andere bedoeld voor personen die eenmalig een unieke prestatie hebben verricht voor de Amsterdamse samenleving. De Heldenspeld is twee jaar geleden in het leven geroepen om groepen of individuen in het zonnetje te zetten die zich hebben ingezet voor anderen in de stad.


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Te krappe huurmarkt duwt steeds meer starters naar koopwoning

De huizenprijzen rijzen de pan uit en toch zijn er in vier jaar tijd niet zoveel hypotheekaanvragen gedaan. Afgelopen maand werden er 27.000 hypotheekaanvragen geregistreerd….

Lees meer

Cijfers RIVM: hoogste aantal kinkhoestgevallen in zeker tien jaar

Het aantal gevallen van kinkhoest in Nederland heeft het hoogste niveau in zeker tien jaar tijd bereikt. Volgens cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en…

Lees meer

Woensdagavond code geel in Limburg om onweer

In Limburg geldt woensdagavond vanaf 18.00 uur code geel omdat er kans is op onweersbuien, meldt het KNMI. De verwachte buien kunnen gepaard gaan met…

Lees meer

Jongens van 13 en 14 vast om mishandeling conducteur in Purmerend

Twee jongens van 13 en 14 jaar zijn dinsdagavond aangehouden voor de mishandeling van een conducteur, meldt de politie woensdag. De NS-medewerker werd op station…

Lees meer

Oud-topdiplomaat Kronenburg: eind mei hoort Rutte of hij NAVO-chef wordt

Eind mei moet duidelijk worden of Mark Rutte de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO wordt, zegt voormalig topdiplomaat Ed Kronenburg in het radioprogramma Sven op…

Lees meer

Wooncrisis in Ierland nog erger dan in Nederland: ‘Het is één grote financiële en maatschappelijke ramp’

Niet alleen in Nederland ligt de woningmarkt op zijn gat, ook in Ierland is wonen voor veel mensen onbetaalbaar geworden. In de afgelopen twintig jaar…

Lees meer