main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 september 2022 — 08:45

Agenten geëerd voor beëindigen gijzeling Apple Store in Amsterdam

Een agent van de Dienst Speciale Interventies die door zijn optreden de gijzeling heeft beëindigd van mensen in de Apple Store in Amsterdam, is geëerd met de zogeheten Amsterdamspeld. Hij kreeg deze uit handen van burgemeester Femke Halsema tijdens een bijeenkomst op donderdag met enkele tientallen betrokken politieagenten. De agent reed op op 22 februari de 27-jarige gijzelnemer aan, die een dag daarna overleed. Ook 23 andere agenten die er die avond bij betrokken waren zijn geëerd; zij kregen de zogenoemde Heldenspeld.

“De DSI-agent krijgt de onderscheiding voor heldhaftig optreden”, zo meldt een woordvoerder van de burgemeester donderdag tegenover ANP. “Een cruciale interventie waarmee de DSI-agent groter leed wist te voorkomen.” Het Openbaar Ministerie liet al eerder weten deze agent niet te vervolgen omdat hij volgens de geldende ambtsinstructie handelde. Zijn ingrijpen was gerechtvaardigd, meldde het OM er toen over. Dat zei ook al dat het handelen van de agent moest worden beoordeeld “als een zeer adequate en doeltreffende interventie tegen de gijzelnemer.”

‘Terechte held’

Defensiespecialist bij het Haags Centrum voor Strategische Studies (HCSS) Peter Wijninga, te gast in Goedemorgen Nederland, noemt de DSI-agent een “terechte held”. De man heeft in een fractie van een seconde – toen de gijzelnemer het op een lopen zette – moeten beslissen wat hij ging doen. “En hij heeft de juiste beslissing genomen.”

De 27-jarige gewapende Amsterdammer hield 22 februari urenlang een klant vast. Ongeveer zeventig mensen die zich in het pand schuilhielden werden tijdens en na de gijzeling door de politie in veiligheid gebracht. De man beschoot de politie en dreigde zichzelf op te blazen. De gijzelnemer eiste 200 miljoen euro aan cryptovaluta en een vrijgeleide uit het pand. Aan de situatie kwam een einde toen het de gijzelaar lukte de winkel uit te rennen. De gijzelnemer, die een vuurwapen bij zich had en een bomvest droeg, zette de achtervolging in. De DSI-agent, die met een voertuig op het Leidseplein stond, besloot de gijzelnemer aan te rijden. De Amsterdammer overleed een dag na de aanrijding in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

LEES OOK: Gijzelnemer Apple Store had explosieven op zijn lichaam, stonden niet op scherp

In dit soort situaties moet er goed gekeken worden wat “het middel is wat je toepast”, zegt Wijninga. “We kennen een soort volgorde van middelen: van licht naar zwaar, maar je moet op dat moment ook kijken naar je situatie en wat heb je in handen. En het enige wat hij op dat moment had, was die auto in feite.” De agent had ook uit kunnen stappen om te schieten, “maar dat had misschien wel te veel tijd gekost”, zegt hij. “Dus hij heeft heel instinctief gereageerd, en daarmee de gijzeling beëindigd.”

‘Alle agenten hebben moed getoond’

De agenten die de Heldenspeld kregen werkten bij verschillende afdelingen en diensten, “maar hebben allen een stap naar voren gezet op het moment dat het nodig was, soms zelf met gevaar voor eigen leven”, zo stelt de gemeentewoordvoerder. De burgemeester sprak haar waardering uit voor alle agenten die bij de gijzeling betrokken waren. “De politie-inzet bij de gijzeling op het Leidseplein was ongekend groot. Alle agenten hebben die avond moed en professionaliteit getoond, waardoor alle gegijzelden het pand uiteindelijk ongedeerd konden verlaten.”

Amsterdamspeld

De Amsterdamspeld is een officiële gemeentelijke onderscheiding, onder andere bedoeld voor personen die eenmalig een unieke prestatie hebben verricht voor de Amsterdamse samenleving. De Heldenspeld is twee jaar geleden in het leven geroepen om groepen of individuen in het zonnetje te zetten die zich hebben ingezet voor anderen in de stad.


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Is Maddie McCann ontvoerd door Christian B.?

De Duitse Christian B. is hoofdverdachte in de Maddie McCann-zaak. 17 jaar geleden verdween de Britse peuter in Spanje. Maaike Timmerman bespreekt het met AD-correspondent Geert Langendorff en lector Technologies for Criminal Investigations Jaap Knotter.

Luister hier!

Is persvrijheid in Polen wel zo vrij?

Na een wisseling van de macht zou de persvrijheid in Polen niet meer in het gedrang komen, maar de realiteit liegt er niet om. Staat persvrijheid op het spel in Polen?

Tanja Kok is in Polen en gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.56 uur
Geloven ze in Polen nog in onafhankelijke journalistiek? ‘Men vraagt meteen in welk kamp je zit’

Onafhankelijke journalistiek is in Polen allesbehalve vanzelfsprekend. De conservatief-rechtse partij PiS draaide acht jaar lang de hand niet om voor propaganda. Sinds december waait er…

Lees meer

Helaas, terugleveren zonnestroom mag toch geld blijven kosten

Energieleveranciers mogen toch geld blijven vragen van huishoudens die zonnestroom terugleveren aan het stroomnet, bevestigt VVD-Kamerlid Silvio Erkens in een debat. Over een voorstel dat…

Lees meer

Oproep Bruins Slot om geleverde wapens ook in Rusland in te zetten

Oekraïne moet met wapens geleverd door het Westen ook doelen in Rusland onder vuur kunnen nemen. Die oproep zal Nederland in de Europese Unie en…

Lees meer

Oud-informateur Johan Remkes: ‘Premier moet zo spoedig mogelijk bekend zijn’

De premierskandidaat moet zo snel mogelijk bekend zijn. Daarvoor pleit oud-informateur en oud-minister Johan Remkes (VVD) in Sven op 1. Donderdagochtend kwamen de partijleiders van…

Lees meer

Goed nieuws voor bezitters zonnepanelen: ‘boete’ voor terugleveren stroom verdwijnt

Stroom terugleveren mag huishoudens geen geld meer kosten, vindt NSC-Tweede Kamerlid Wytske Postma. Haar wetsvoorstel geniet steun van PVV, VVD en BBB en heeft daarmee…

Lees meer

Erkenning Palestijnse staat voor kabinet niet aan de orde

“Eenzijdige erkenning van een Palestijnse staat brengt een oplossing op dit moment niet dichterbij. Dat vraagt om een zorgvuldige afweging.” Dat laat een woordvoerder van…

Lees meer

Politie vindt 108 opgesloten katten in trailer in Bierum

De politie heeft dinsdagavond 108 katten gevonden die opgesloten zaten in een trailer van 2 bij 4 meter in het Groningse Bierum. Dat bevestigt een…

Lees meer

Ruim 20 procent meer meldingen van oplichting begin dit jaar

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft in het eerste kwartaal van dit jaar ruim 20 procent meer meldingen en vragen ontvangen over fraude en oplichting….

Lees meer

Pim Fortuyn Prijs voor columnist Natascha van Weezel

Schrijver/columnist Natascha van Weezel is de winnaar van de Pim Fortuyn Prijs 2024. Juryvoorzitter Simon Fortuyn heeft dat woensdag bekendgemaakt in het Haagse perscentrum Nieuwspoort….

Lees meer