main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 september 2022 — 08:45

Agenten geëerd voor beëindigen gijzeling Apple Store in Amsterdam

Een agent van de Dienst Speciale Interventies die door zijn optreden de gijzeling heeft beëindigd van mensen in de Apple Store in Amsterdam, is geëerd met de zogeheten Amsterdamspeld. Hij kreeg deze uit handen van burgemeester Femke Halsema tijdens een bijeenkomst op donderdag met enkele tientallen betrokken politieagenten. De agent reed op op 22 februari de 27-jarige gijzelnemer aan, die een dag daarna overleed. Ook 23 andere agenten die er die avond bij betrokken waren zijn geëerd; zij kregen de zogenoemde Heldenspeld.

“De DSI-agent krijgt de onderscheiding voor heldhaftig optreden”, zo meldt een woordvoerder van de burgemeester donderdag tegenover ANP. “Een cruciale interventie waarmee de DSI-agent groter leed wist te voorkomen.” Het Openbaar Ministerie liet al eerder weten deze agent niet te vervolgen omdat hij volgens de geldende ambtsinstructie handelde. Zijn ingrijpen was gerechtvaardigd, meldde het OM er toen over. Dat zei ook al dat het handelen van de agent moest worden beoordeeld “als een zeer adequate en doeltreffende interventie tegen de gijzelnemer.”

‘Terechte held’

Defensiespecialist bij het Haags Centrum voor Strategische Studies (HCSS) Peter Wijninga, te gast in Goedemorgen Nederland, noemt de DSI-agent een “terechte held”. De man heeft in een fractie van een seconde – toen de gijzelnemer het op een lopen zette – moeten beslissen wat hij ging doen. “En hij heeft de juiste beslissing genomen.”

De 27-jarige gewapende Amsterdammer hield 22 februari urenlang een klant vast. Ongeveer zeventig mensen die zich in het pand schuilhielden werden tijdens en na de gijzeling door de politie in veiligheid gebracht. De man beschoot de politie en dreigde zichzelf op te blazen. De gijzelnemer eiste 200 miljoen euro aan cryptovaluta en een vrijgeleide uit het pand. Aan de situatie kwam een einde toen het de gijzelaar lukte de winkel uit te rennen. De gijzelnemer, die een vuurwapen bij zich had en een bomvest droeg, zette de achtervolging in. De DSI-agent, die met een voertuig op het Leidseplein stond, besloot de gijzelnemer aan te rijden. De Amsterdammer overleed een dag na de aanrijding in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

LEES OOK: Gijzelnemer Apple Store had explosieven op zijn lichaam, stonden niet op scherp

In dit soort situaties moet er goed gekeken worden wat “het middel is wat je toepast”, zegt Wijninga. “We kennen een soort volgorde van middelen: van licht naar zwaar, maar je moet op dat moment ook kijken naar je situatie en wat heb je in handen. En het enige wat hij op dat moment had, was die auto in feite.” De agent had ook uit kunnen stappen om te schieten, “maar dat had misschien wel te veel tijd gekost”, zegt hij. “Dus hij heeft heel instinctief gereageerd, en daarmee de gijzeling beëindigd.”

‘Alle agenten hebben moed getoond’

De agenten die de Heldenspeld kregen werkten bij verschillende afdelingen en diensten, “maar hebben allen een stap naar voren gezet op het moment dat het nodig was, soms zelf met gevaar voor eigen leven”, zo stelt de gemeentewoordvoerder. De burgemeester sprak haar waardering uit voor alle agenten die bij de gijzeling betrokken waren. “De politie-inzet bij de gijzeling op het Leidseplein was ongekend groot. Alle agenten hebben die avond moed en professionaliteit getoond, waardoor alle gegijzelden het pand uiteindelijk ongedeerd konden verlaten.”

Amsterdamspeld

De Amsterdamspeld is een officiële gemeentelijke onderscheiding, onder andere bedoeld voor personen die eenmalig een unieke prestatie hebben verricht voor de Amsterdamse samenleving. De Heldenspeld is twee jaar geleden in het leven geroepen om groepen of individuen in het zonnetje te zetten die zich hebben ingezet voor anderen in de stad.


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby

Het Openbaar Ministerie in Den Haag vroeg vandaag de rechtbank om een streep te zetten door maar liefst 53 strafzaken in verband met capaciteitsproblemen. Drugsdealers en inbrekers gaan hierdoor vrijuit en slachtoffers worden de dupe van grote personeelstekorten in de strafrechtketen. Wat moet er gebeuren om ons land veilig te houden? Te gast zijn:

  • Justitiewoordvoerder in de Tweede Kamer Anne Kuik (CDA)
  • Burgemeester van Deventer Ron König
  • Vicevoorzitter van de Nederlandse Politiebond Albert Springer
Maandag tussen 20.30 en 21.30

Op1

Premier Rutte is maandag te gast in een speciale uitzending van Op1, rechtstreeks vanuit het Catshuis, op NPO1.

In een WNL-Catshuis-special van Op1 praat Sven Kockelmann een klein uur met de premier. Over onder meer de zorgen en de onrust in het land. Over de kritiek op het kabinet en de premier zelf. In een tijd waarin het vertrouwen in de politiek laag is, de problemen zich opstapelen en de zorgen over de bestaanszekerheid groot zijn. Vlak na zijn felle toespraak richting Vladimir Poetin bij de Verenigde Naties, zal de Minister-President ook worden bevraagd over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor ons land, op korte en langere termijn.

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf, 201.600 dieren gedood

Ruim 200.000 dieren bij een pluimveebedrijf in Nieuw-Weerdinge in Drenthe worden gedood omdat daar de vogelgriep is vastgesteld. Het is waarschijnlijk de ernstig besmettelijke versie…

Lees meer

Eerste asielzoekers komen aan op cruiseschip in Velsen-Noord

De eerste honderd asielzoekers zijn maandagmiddag aangekomen bij het cruiseschip in Velsen-Noord, waar het komende half jaar een noodopvang is ingericht. De groep kwam met…

Lees meer

Verdachte van betrokkenheid aanslag Peter R. de Vries aangehouden

Een 30-jarige man uit Polen is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Dit maakte het Openbaar Ministerie…

Lees meer

Aantal opgenomen mensen met corona loopt snel op

Het aantal mensen dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis ligt, stijgt snel. Ziekenhuizen behandelen momenteel 601 positief geteste mensen. Dat zijn er 102 meer…

Lees meer

Voorman Bouwend Nederland Maxime Verhagen: woonagenda Hugo de Jonge in gevaar

Het extra geld dat in het regeerakkoord beschikbaar is gemaakt voor de woningmarkt blijft volgens voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen “allemaal op de plank…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier