Groene stroom ‘weggooien’ in toekomst niet meer nodig dankzij gigantische aardgasbatterij
Het is een flinke sta in de weg voor de energietransitie: groene stroom uit zonnepanelen en windmolens die niet opgeslagen kan worden door een gebrek aan opslagcapaciteit. Professor David Smeulders van de Technische Universiteit in Eindhoven denkt dat hij de oplossing heeft gevonden: ondergrondse gasopslagen gebruiken als één grote batterij. Dat vertelt hij in Stand van Nederland: Generatie Next.
Bijvoorbeeld tijdens een storm kunnen windmolens op zee veel energie opwekken. Maar vaak blijkt de opslagcapaciteit onvoldoende, waardoor groene stroom verloren gaat. Smeulders en zijn studenten ontwikkelden een apparaat dat in staat is synthetische aardgas te gebruiken als batterij. Op een dag met veel wind kan daardoor meer elektriciteit uit windmolens worden opgeslagen.
Daarvoor wordt elektriciteit omgezet in aardgas. Smeulders: “Wat je nodig hebt is een apparaat dat als batterij fungeert om elektriciteit op te slaan. Maar niet in de vorm van stroom, maar in de vorm van aardgas. Dat maakt dat we geen gigantische batterij nodig hebben. We hebben er dan namelijk altijd één ter beschikking: onze ondergrondse gasopslag.”
Het gevolg is dat millennials mogelijk de eerste generatie zijn die gas niet gaan verbruiken maar gébruiken, ten behoeve van groene stroom.
Geen CO2-uitstoot
Het werkt zo: van groene energie wordt eerst waterstof gemaakt. Waterstof reageert met een mengsel van water en CO2 – een soort bruiswater, tot er synthetisch aardgas ontstaat. Dit wordt opgeslagen in bestaande ondergrondse gasopslagen. Wanneer we het nodig hebben, kan dat aardgas met deze machine weer worden omgezet in duurzame elektriciteit, zonder uitstoot van CO2.
“Wij verbranden het aardgas dus niet, maar parkeren het tijdelijk. We brengen het vervolgens pas op het stroomnet als het net het aankan”, legt de hoogleraar uit.
De scheikundige ontdekking dat het mogelijk is om van elektriciteit aardgas te maken, werd opvallend genoeg al in de vorige eeuw gedaan, door de Franse Nobelprijswinnaar Paul Sabatier. Smeulders: “Wij hebben simpelweg de geschiedenisboeken opengeslagen. Wat is er al bekend en kunnen we dat combineren met nieuwe technologie?”
Goedkoopste alternatief
Volgens de hoogleraar is zijn ontdekking het goedkoopste alternatief om effectiever groene stroom op te slaan. “Een van de belangrijkste voorwaarde waarom het zo goedkoop is, is dat een groot deel van de infrastructuur al aanwezig is in Nederland: de ondergrondse gasopslagen.”
Als alles goed gaat, is het de bedoeling dat het product van Smeulders in 2030 dusdanig is doorontwikkeld dat het een bestaande elektriciteitscentrale kan vervangen, aldus de professor.
Deze uitzending van Stand van Nederland: Generatie Next zie je vanavond om 21.05 uur op NPO 2. Andere afleveringen van Stand van Nederland bekijken kan hier.
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Door de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…
Lees meerDe verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…
Lees meerZaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…
Lees meerDe manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…
Lees meerVan Wilders die opriep tot het ontslag van burgemeester Femke Halsema tot PVV-staatssecretaris Chris Jansen die nog achter de minder Marokkanen-uitspraak staat. Dit zijn de…
Lees meerHet verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…
Lees meerTussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meerGroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri heeft de voorgenomen reis van buitenlandminister Caspar Veldkamp naar Israël niet gelekt om het debat te laten escaleren. Dat denkt politiek commentator…
Lees meerIn Zeeland groeit het wantrouwen in Den Haag met de dag. Van beloofde compensatiemaatregelen voor de marinierskazerne die niet kwam, komt in de praktijk weinig…
Lees meer