main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 8 september 2022 — 15:16

Groene stroom ‘weggooien’ in toekomst niet meer nodig dankzij gigantische aardgasbatterij

Het is een flinke sta in de weg voor de energietransitie: groene stroom uit zonnepanelen en windmolens die niet opgeslagen kan worden door een gebrek aan opslagcapaciteit. Professor David Smeulders van de Technische Universiteit in Eindhoven denkt dat hij de oplossing heeft gevonden: ondergrondse gasopslagen gebruiken als één grote batterij. Dat vertelt hij in Stand van Nederland: Generatie Next.

Bijvoorbeeld tijdens een storm kunnen windmolens op zee veel energie opwekken. Maar vaak blijkt de opslagcapaciteit onvoldoende, waardoor groene stroom verloren gaat. Smeulders en zijn studenten ontwikkelden een apparaat dat in staat is synthetische aardgas te gebruiken als batterij. Op een dag met veel wind kan daardoor meer elektriciteit uit windmolens worden opgeslagen.

Daarvoor wordt elektriciteit omgezet in aardgas. Smeulders: “Wat je nodig hebt is een apparaat dat als batterij fungeert om elektriciteit op te slaan. Maar niet in de vorm van stroom, maar in de vorm van aardgas. Dat maakt dat we geen gigantische batterij nodig hebben. We hebben er dan namelijk altijd één ter beschikking: onze ondergrondse gasopslag.”

Het gevolg is dat millennials mogelijk de eerste generatie zijn die gas niet gaan verbruiken maar gébruiken, ten behoeve van groene stroom.

Geen CO2-uitstoot

Het werkt zo: van groene energie wordt eerst waterstof gemaakt. Waterstof reageert met een mengsel van water en CO2 – een soort bruiswater, tot er synthetisch aardgas ontstaat. Dit wordt opgeslagen in bestaande ondergrondse gasopslagen. Wanneer we het nodig hebben, kan dat aardgas met deze machine weer worden omgezet in duurzame elektriciteit, zonder uitstoot van CO2.

“Wij verbranden het aardgas dus niet, maar parkeren het tijdelijk. We brengen het vervolgens pas op het stroomnet als het net het aankan”, legt de hoogleraar uit.

De scheikundige ontdekking dat het mogelijk is om van elektriciteit aardgas te maken, werd opvallend genoeg al in de vorige eeuw gedaan, door de Franse Nobelprijswinnaar Paul Sabatier. Smeulders: “Wij hebben simpelweg de geschiedenisboeken opengeslagen. Wat is er al bekend en kunnen we dat combineren met nieuwe technologie?”

Goedkoopste alternatief

Volgens de hoogleraar is zijn ontdekking het goedkoopste alternatief om effectiever groene stroom op te slaan. “Een van de belangrijkste voorwaarde waarom het zo goedkoop is, is dat een groot deel van de infrastructuur al aanwezig is in Nederland: de ondergrondse gasopslagen.”

Als alles goed gaat, is het de bedoeling dat het product van Smeulders in 2030 dusdanig is doorontwikkeld dat het een bestaande elektriciteitscentrale kan vervangen, aldus de professor.

Deze uitzending van Stand van Nederland: Generatie Next zie je vanavond om 21.05 uur op NPO 2. Andere afleveringen van Stand van Nederland bekijken kan hier

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege antisemitische bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor met antisemitische teksten. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer