main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 19 april 2022 — 10:37

Offensief in de Donbas is begonnen: ‘Rusland kan het langer volhouden dan Oekraïne’

Het verwachte offensief van het Russische leger in het oosten van Oekraïne lijkt begonnen. De focus ligt op de regio Donbas, waar de afvallige zelfverklaarde onafhankelijke republieken Donetsk en Loehansk liggen. Het gaat erom spannen: de Russische troepen zijn nog niet in grote getale aanwezig, maar het land heeft wel “diepere strategische zakken” dan Oekraïne. Dat zegt bijzonder hoogleraar oorlogsstudies aan de Universiteit Leiden, Frans Osinga. “Ze kunnen het langer volhouden dan Oekraïne.”

In de provincie Charkov zijn naar het zich laat aanzien offensieven ingezet op de plaatsen Izjoem en Barvinkove. Gouverneur Pavlo Kirilenko meldde laat op de maandagavond via platform Telegram dat door de beschietingen en bombardementen zeker vier burgerdoden zijn te betreuren. De invasietroepen rukken ook op richting Slovjansk in de provincie Donetsk.

Inleidende beschietingen?

In een videoboodschap zei Zelenski: “We kunnen nu zeggen dat de Russische strijdkrachten het startsein hebben gegeven voor de slag om de Donbas, waarop ze zich al zo lang hebben voorbereid.”

“Wie ben ik om te twijfelen aan Zelenski. Hij zit bovenop de informatie”, zegt Osinga in Goedemorgen Nederland op de vraag of de berichten vanuit Oekraïne kloppen. “Aan de andere kant hebben we gisteravond de woordvoerder van het Pentagon horen zeggen dat het wel een beetje vroeg lijkt dat dit daadwerkelijk het offensief is. Rusland heeft best wel wat tijd nodig gehad om daar voldoende grote militaire eenheid te formuleren.”

Op dit moment zijn er 67.000 Russische troepen gesitueerd in Oekraïne. Dat klinkt veel, maar dat valt mee, zegt Osinga, en daarom is de twijfel van het Pentagon volgens hem terecht. “Daar wordt verwacht dat dit de inleidende beschietingen zijn. We zien zeker een gestage opmars, of een poging daartoe. Maar daar achter moet nog veel meer komen, wil Rusland daadwerkelijk het enorm grote gebied kunnen veroveren.”

Donbas

Moskou heeft eerder laten weten dat het belangrijkste doel op dit moment is om de Donbas, waar pro-Russische separatisten al jarenlang strijd leveren, onder controle te krijgen en een verbinding over land met de Krim tot stand te brengen.

“In het begin van deze oorlog waren er totaal 50.000 Russische troepen, verspreid over vier fronten. Nu hebben ze het ingekort tot twee fronten, maar ook rond de Krim, bij Charkov, wordt gevochten. Marioepol is nog steeds niet helemaal bezet”, zegt Osinga. “Dan is een groot legerkorps over zo’n grote afstand niet zoveel.”

Aan de andere kant moet je de Russische troepen ook afzetten tegenover die van Oekraïne. “En daar wordt verwacht, maar daar hebben we heel weinig informatie over, dat er ongeveer 30.000 man zijn”, zegt Osinga. “Waarschijnlijk, en dat is een probleem voor Oekraïne, beschikt Rusland intussen ook over luchtoverwicht in die Donbas-regio, van waar ze ook in de diepte maar ook in het front Oekraïense eenheden kunnen bestoken.”

Hoe het Oekraïense leger er precies voor staat is niet duidelijk. “Ook de Amerikaanse bronnen geven daar weinig over prijs, terwijl ik wel denk dat ze daar veel meer over weten”, zegt Osinga, die dat “begrijpelijk” noemt. “Maar we moeten er vanuit gaan dat zij intussen ook duizenden slachtoffers hebben moeten incasseren. Maar hoeveel tanks, hoeveel artillerie, hoeveel vliegtuigen en helikopters ze nog hebben: we weten het eigenlijk niet.”

‘Vrees dat Oekraïne uiteindelijk uit munitie en eenheden gaat lopen’

Het Oekraïense leger krijgt veel (wapen)steun vanuit andere landen. Maar om die wapens uiteindelijk op de juiste plek te krijgen, is ingewikkeld. “De afstanden zijn natuurlijk enorm. De munitieconsumptie is waanzinnig hoog. Dus de vrees is ook dat als dit lang gaat duren, dat Oekraïne uiteindelijk uit zijn munitie en eenheden gaat lopen”, zegt Osinga. “Dat de tanks uiteindelijk vernietigd gaan worden, en dat het Westen misschien niet in staat is om die met een voldoende tempo aan te kunnen vullen.”

Rusland heeft wat dat betreft wat diepere strategische zakken, aldus Osinga. “Het is een waanzinnig land, ze hebben verschillende militaire districten. En vanuit Oost-Rusland kunnen ze alle eenheden die kant op brengen, maar dat is een waanzinnige operatie waar ze ook al een tijdje mee aan de gang zijn.”

Zo zijn de eenheden die in eerste instantie bij Kiev waren uiteindelijk richting de Donbas getransporteerd. “Maar het moreel van die troepen is niet echt geweldig”, zegt Osinga. “Heel veel materiaal is echt vernietigd, en daarnaast is het maar de vraag of Rusland daadwerkelijk de lessen heeft geleerd van de eerste paar weken. Er zijn heel veel variabelen die het succes van Rusland gaan beïnvloeden.”

LEES OOK: Poetin: sancties tegen Rusland ‘eigen doelpunt’ van het Westen

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Stand van Nederland: Generatie Next

Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.

Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…

Lees meer

Topman Shell blij met uitspraak gerechtshof in CO2-zaak: ‘Belangrijk voor Nederlandse bedrijfsleven’

Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….

Lees meer

Zorgen om ‘innerlijke reis’ met macrodosing: ‘Er is niemand die de kwaliteit handhaaft’

Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…

Lees meer

Amsterdam begint met proef om werk te vinden voor asielzoekers

Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…

Lees meer

Klever: EU bereidt tegenmaatregelen importheffingen VS voor

De EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…

Lees meer

Subsidiepot voor aanschaf nieuwe elektrische auto is leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…

Lees meer

RvT-voorzitter Joustra (NPO) staat achter VVD-plannen: ‘Elke stresstest gaat niet goed’

De VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…

Lees meer

Sywert van Lienden en zakenpartners vervolgd om mondkapjesdeal

Het Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…

Lees meer