main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 februari 2022 — 14:29

‘Moeten niet doen alsof het Westen zich niet inmengde met interne politiek Oekraïne’

Poetin ontkende in zijn dreigende toespraak niet alleen het bestaan van Oekraïne, hij haalde ook hard uit naar het Westen. Volgens de Russische president houdt de NAVO zich namelijk niet aan de belofte die zij ooit gemaakt hebben om niet verder naar het oosten uit te breiden. Heeft Poetin daar een punt?

Wat Poetin zegt klopt enigszins. “Het Westen heeft daar in gesprekken rond de Duitse eenheid, maar later ook, toezeggingen over gedaan”, legt oud-Rusland-correspondent Wierd Duk uit. Na de val van de Berlijnse muur, eind 1987, spraken leiders van de Sovjet-Unie, de Verenigde Staten en Duitsland over de Duitse eenwording en wat dat betekende voor de NAVO in Oost-Duitsland.

Sovjet-leider Gorbatsjov stemde in met de eenwording en met NAVO-activiteiten op voormalig Oost-Duits grondgebied. Van James Baker, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, kreeg hij een toezegging die dertig jaar later nog steeds wordt onderzocht. De NAVO zou “not one inch” oostwaarts uitbreiden. Tien dagen eerder sprak Hans-Dietrich Genscher, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, dit al publiekelijk uit in de Beierse plaats Tutzing. Sindsdien wordt er daarom gesproken van de ‘Tutzing-formule’. Ook andere westerse politici, blijkt uit Amerikaanse gespreksnotulen en opnames, hebben in de eerste helft van 1990 gezegd dat er geen oostelijke uitbreiding zou komen.

Maar die kwam er wel. Twee jaar na de val van de muur viel de Sovjet-Unie uit elkaar, net als het Warschaupact en het bijbehorende militaire bondgenootschap. Voormalige Sovjetlanden traden op eigen verzoek toe tot de NAVO, die nu voor de helft uit landen in Midden- en Oost-Europa bestaat.

“Maar die toezeggingen zijn vervolgens onwaardig verklaard door de oude Bush, senior”, zegt Duk. “Dus je kunt daar als Westen over zeggen dat we dat niet gedaan hebben. Maar de Russen zeggen van wel, en die beroepen zich daar telkens op.”

Amerikaanse inmenging

Feit blijft dat het Westen zich grootschalig gemoeid heeft met de Russen, zegt Duk. “Na de volksopstand op de Maidan tegen de zittende president Janoekovitsj, die weliswaar corrupt was, maar wel legaal gekozen, hebben de Amerikanen zo ongeveer besloten wie er in de regering ging zitten”, zegt de Telegraaf-journalist. “Ze bepaalden wie de premier van het land en wie de burgemeester van Kiev zou worden. Daar zijn opnames van. Natuurlijk zeggen de Russen dan: dit is overduidelijk Amerikaanse inmenging.”

De kanttekening is uiteraard dat we hier te maken hebben met een dictatuur, “of in ieder geval een autocratisch agressief regime”, zegt Duk. “En dat kun je over het Westen natuurlijk moeilijk zeggen. Wij zijn democratieën. Maar het Westen heeft wel degelijk geprobeerd de afgelopen jaren om Oekraïne binnen de Westerse invloedssfeer te trekken, wat de machthebbers in Oekraïne ook graag willen. En dat recht hebben ze”, legt hij uit. “Maar we moeten niet doen alsof het Westen niet heeft zitten mengen in die interne politiek.”

Westerse blik

Duk benadrukt verder dat wij met een Westerse blik naar de hele situatie kijken. “Maar vergeet niet hoeveel steun Rusland en Poetin hebben in de rest van de wereld. De Serviërs voelen zich verwant aan de Russen, dat is een soort broedervolk”, zegt hij. “Maar ook een land als China, en in India, bestaat heel veel steun voor het Russische optreden, omdat ze dat zien als een optreden tegen het Westerse imperialisme.”

LEES OOK: ‘Westerse sancties zullen Poetin absoluut niet tegenhouden’

 

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Marktplaats verwijdert aangeboden kaartjes Nationale Herdenking

Marktplaats heeft meerdere advertenties verwijderd van gratis kaartjes voor de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei die tegen betaling werden aangeboden. Een woordvoerder…

Lees meer

Eerste officiële zomerse dag van het jaar, 25 graden in De Bilt

Het is de eerste officiële zomerse dag van het jaar. De temperatuur in De Bilt steeg om 14.00 uur naar 25,1 graden en daarmee is…

Lees meer

IS-zussen veroordeeld tot 3,5 en 2,5 jaar cel

De zussen Amina E. en Amal E. zijn donderdag door de rechtbank Rotterdam veroordeeld tot respectievelijk 3,5 jaar en 2,5 jaar cel voor onder meer…

Lees meer

Huizenprijs stijgt snel tot boven record, denkt ING

De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING. In de provincies Groningen, Limburg, Drenthe, Flevoland, Overijssel,…

Lees meer

Politie haalt 18 verwaarloosde dieren uit woning Bergen op Zoom

De dierenpolitie heeft donderdag achttien verwaarloosde dieren uit een woning in Bergen op Zoom gehaald. Het waren zestien verwaarloosde katten en twee honden, meldt de…

Lees meer

Gouverneur Limburg Emile Roemer: rol plannen CO2-importheffing Europees uit, anders vertrekken bedrijven

Commissaris van de Koning in Limburg Emile Roemer wil dat demissionair minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) zijn plannen voor de verhoging van de CO2-importheffing…

Lees meer

Te krappe huurmarkt duwt steeds meer starters naar koopwoning

De huizenprijzen rijzen de pan uit en toch zijn er in vier jaar tijd niet zoveel hypotheekaanvragen gedaan. Afgelopen maand werden er 27.000 hypotheekaanvragen geregistreerd….

Lees meer