main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 februari 2022 — 14:29

‘Moeten niet doen alsof het Westen zich niet inmengde met interne politiek Oekraïne’

Poetin ontkende in zijn dreigende toespraak niet alleen het bestaan van Oekraïne, hij haalde ook hard uit naar het Westen. Volgens de Russische president houdt de NAVO zich namelijk niet aan de belofte die zij ooit gemaakt hebben om niet verder naar het oosten uit te breiden. Heeft Poetin daar een punt?

Wat Poetin zegt klopt enigszins. “Het Westen heeft daar in gesprekken rond de Duitse eenheid, maar later ook, toezeggingen over gedaan”, legt oud-Rusland-correspondent Wierd Duk uit. Na de val van de Berlijnse muur, eind 1987, spraken leiders van de Sovjet-Unie, de Verenigde Staten en Duitsland over de Duitse eenwording en wat dat betekende voor de NAVO in Oost-Duitsland.

Sovjet-leider Gorbatsjov stemde in met de eenwording en met NAVO-activiteiten op voormalig Oost-Duits grondgebied. Van James Baker, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, kreeg hij een toezegging die dertig jaar later nog steeds wordt onderzocht. De NAVO zou “not one inch” oostwaarts uitbreiden. Tien dagen eerder sprak Hans-Dietrich Genscher, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, dit al publiekelijk uit in de Beierse plaats Tutzing. Sindsdien wordt er daarom gesproken van de ‘Tutzing-formule’. Ook andere westerse politici, blijkt uit Amerikaanse gespreksnotulen en opnames, hebben in de eerste helft van 1990 gezegd dat er geen oostelijke uitbreiding zou komen.

Maar die kwam er wel. Twee jaar na de val van de muur viel de Sovjet-Unie uit elkaar, net als het Warschaupact en het bijbehorende militaire bondgenootschap. Voormalige Sovjetlanden traden op eigen verzoek toe tot de NAVO, die nu voor de helft uit landen in Midden- en Oost-Europa bestaat.

“Maar die toezeggingen zijn vervolgens onwaardig verklaard door de oude Bush, senior”, zegt Duk. “Dus je kunt daar als Westen over zeggen dat we dat niet gedaan hebben. Maar de Russen zeggen van wel, en die beroepen zich daar telkens op.”

Amerikaanse inmenging

Feit blijft dat het Westen zich grootschalig gemoeid heeft met de Russen, zegt Duk. “Na de volksopstand op de Maidan tegen de zittende president Janoekovitsj, die weliswaar corrupt was, maar wel legaal gekozen, hebben de Amerikanen zo ongeveer besloten wie er in de regering ging zitten”, zegt de Telegraaf-journalist. “Ze bepaalden wie de premier van het land en wie de burgemeester van Kiev zou worden. Daar zijn opnames van. Natuurlijk zeggen de Russen dan: dit is overduidelijk Amerikaanse inmenging.”

De kanttekening is uiteraard dat we hier te maken hebben met een dictatuur, “of in ieder geval een autocratisch agressief regime”, zegt Duk. “En dat kun je over het Westen natuurlijk moeilijk zeggen. Wij zijn democratieën. Maar het Westen heeft wel degelijk geprobeerd de afgelopen jaren om Oekraïne binnen de Westerse invloedssfeer te trekken, wat de machthebbers in Oekraïne ook graag willen. En dat recht hebben ze”, legt hij uit. “Maar we moeten niet doen alsof het Westen niet heeft zitten mengen in die interne politiek.”

Westerse blik

Duk benadrukt verder dat wij met een Westerse blik naar de hele situatie kijken. “Maar vergeet niet hoeveel steun Rusland en Poetin hebben in de rest van de wereld. De Serviërs voelen zich verwant aan de Russen, dat is een soort broedervolk”, zegt hij. “Maar ook een land als China, en in India, bestaat heel veel steun voor het Russische optreden, omdat ze dat zien als een optreden tegen het Westerse imperialisme.”

LEES OOK: ‘Westerse sancties zullen Poetin absoluut niet tegenhouden’

 

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL In de Kantine

Komende weken trekt WNL In de Kantine door het land met een speciale zomereditie. Deze zaterdag presenteert Fidan Ekiz live vanuit de Grolsch Veste in Enschede, tijdens de wedstrijd van de Oranjeleeuwinnen tegen Finland, een gesprek met Pieter Omtzigt – Tweede Kamerlid, Twentenaar, vader en voetballiefhebber. Ook te gast: Marinus den Hartogh, mede-oprichter van De Nieuwe Denktank die ‘het debat terug naar het midden’ wil brengen.

Luister zaterdag naar WNL In de Kantine Zomereditie, van 18-19u op NPO Radio 1!
KLM raadt reizigers af maandag met de auto naar Schiphol te komen vanwege boerenprotesten

Reizigers die maandag met een KLM-vlucht vanaf Schiphol vertrekken doen er verstandig aan niet met de auto naar de luchthaven te komen. Dat meldt de…

Lees meer

VNO-NCW-voorzitter: vrije val van Nederlands vestigingsklimaat moet stoppen

Nederland moet oppassen dat het vestigingsklimaat niet in een vrije val komt. Daarvoor waarschuwt Ingrid Thijssen, voorzitter van ondernemersvereniging VNO-NCW, in een opiniestuk in NRC….

Lees meer

Johan Remkes gaat bemiddelen tussen boeren en politiek

VVD-coryfee en voormalig commissaris van de Koning in Limburg, Johan Remkes, is aangewezen als bemiddelaar die gesprekken tussen boeren en de politiek moet leiden. De…

Lees meer

Oekraïne erkent dat Rusland controle heeft over oostelijke stad Lisitsjansk

De strategisch gelegen Oost-Oekraïense stad Lisitsjansk is in Russische handen gevallen, erkennen verschillende Oekraïense militaire bronnen. “In de regio Donetsk concentreren de bezetters zich op…

Lees meer

Nog twee arrestaties om openlijke geweldpleging bij huis minister Van der Wal

De politie heeft nog eens twee mannen aangehouden die worden verdacht van openlijke geweldpleging bij het huis van stikstofminister Christianne van der Wal op dinsdagavond….

Lees meer

Jongeren teisteren COC Limburg, expo Pride Photo beklad: respectloze actie

Het pand van het COC in Maastricht wordt al een tijd geteisterd door jongeren die er binnendringen, gaan schreeuwen, flyers meenemen om die vervolgens op…

Lees meer

Zelenski veroordeelt raketaanval op flatgebouw Odessa, Russen hebben strategisch gelegen stad ‘volledig omsingeld’

De Oekraïense president Volodimir Zelenski zegt dat de Russische raketaanval op een flatgebouw in Odessa geen ongeluk was, maar een doelgerichte aanval. Hij noemde het…

Lees meer

Boeren blokkeren ijsbedrijf van D66-Tweede Kamerlid Romke de Jong en eisen gesprek: ‘Niet op deze manier’

Boeren hebben zaterdagochtend het ijsbedrijf van Tweede Kamerlid Romke de Jong (D66) in het Friese Gorredijk geblokkeerd met trekkers. De gemeente moet beslissen of de…

Lees meer

Oud-minister Arie Pais (VVD) overleden

Oud-minister Arie Pais is op 25 juni overleden, blijkt uit een rouwadvertentie in NRC. Pais was de eerste liberale minister van Onderwijs na de oorlog….

Lees meer

Farmers Defence Force verwacht dat boerenprotesten maandag ‘heel groot’ worden

De boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) heeft “geen idee wat er maandag allemaal gaat gebeuren”, aldus vice-voorzitter Jos Ubels zaterdag. “Maar dat er wat gaat…

Lees meer

Inbouwen van geheime ruimte in vervoersmiddel wordt illegaal

Het wordt illegaal om een geheime ruimte in een auto of vrachtwagen in te bouwen. Die kunnen namelijk dienen als opslag of vervoer van wapens…

Lees meer

Zes mensen zwaargewond na frontale botsing vlakbij Meppel, waaronder vijf kinderen

Vijf van de zes mensen die zwaargewond zijn geraakt door een frontale botsing bij Meppel, zijn kleine kinderen. Hoe oud ze precies zijn, is onduidelijk. Door…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in