main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 9 december 2021 — 10:32

Beperkte geweldsbevoegdheid treinstewards tussen Emmen en Zwolle vanwege overlast veiligelanders

Treinstewards van Arriva op de lijn tussen Zwolle en Emmen hebben een beperkte geweldsbevoegdheid gekregen van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Die is toegekend omdat er de laatste tijd veel incidenten plaatsvinden op de lijn.

De overlast wordt voornamelijk veroorzaakt door veiligelanders, asielzoekers die geen kans maken op asiel. Ze zorgen voor meldingen van vandalisme en het bespugen van ov-personeel. Eind oktober werd een machinist van Arriva op het station in Zwolle tegen zijn hoofd geschopt.

De stewards mogen handboeien gaan gebruiken, schrijven demissionair minister Ferd Grapperhaus en staatssecretaris Ankie Broekers-Knol aan de Tweede Kamer. De hoop is dat met de extra mogelijkheden voor stewards het geweld wordt ingeperkt.

‘Al jaren gewelddadige incidenten’

“Het is goed dat de stewards een stukje geweldsbevoegdheid krijgen”, zegt vakbondsbestuurder van VVMC, voor rijdend personeel, Wim Eilert in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “We hebben op de lijn al jaren te maken met behoorlijk gewelddadige incidenten, voornamelijk door veiligelanders.”

“De geweldsbevoegdheid geeft in ieder geval een mogelijkheid om dit beter aan te pakken, maar ook om collega’s te beschermen”, zegt Eilert. “Waar het om gaat is dat onze leden die op de trein werken gezond naar hun gezin en familie kunnen als ze klaar zijn met werk. Dat is belangrijk.”

In oktober schreef de vakbond een brandbrief naar de directie van Arriva. Daarop besloot Arriva eerder al om extra toezichthoudende medewerkers als duo’s in te zetten op de lijn, die voorzien zijn van zogeheten bodycams. Ook is personeel ingezet voor de toegangscontroles op de perrons in Zwolle en Emmen en zijn camera’s geplaatst op station Zwolle.

Ook problemen in de bus

Het overlastprobleem speelt niet alleen in de trein. Ook op de buslijnen tussen Emmen en Ter Apel ging het meer dan eens mis en kwam er een speciale bus voor asielzoekers. Afgelopen week ging het buspersoneel van de lijnen 72 en 73 in Ter Apel in staking, omdat ze naar eigen zeggen “klaar zijn” met alle intimidaties en het geweld dat ze ervaren als ze aan het werk zijn. In Ter Apel is het aanmeldcentrum gevestigd.

Op verzoek van de Tweede Kamer gaat staatssecretaris Broekers-Knol (Asielzaken) op korte termijn met de vervoersbedrijven, burgemeesters en provincies praten over de incidenten die plaatsvinden in het openbaar vervoer rondom Ter Apel, Zwolle en Emmen.

Volgens SP-Kamerlid Jasper van Dijk trekken de chauffeurs het daar niet meer. Hij meldde in een debat over asielzaken dat eerder woensdag nog een buschauffeur is beroofd en dat er in de avond op het station sprake was van een mishandeling, kennelijk door veiligelanders.

Broekers vond dat “echt vreselijk om te horen” en zegde toe er “meteen op af te gaan”. De politie was woensdagavond niet direct bereikbaar om het nieuws over de beroving en de mishandeling te bevestigen.

250.000 euro

Volgens haar wordt er al veel gedaan om de problemen aan te pakken. Zo heeft het ministerie 250.000 euro beschikbaar gesteld om de buslijn naar Emmen beter te beveiligen. Ook zijn boa’s actief bij het instappen van passagiers. De staatssecretaris benadrukte wel dat de verantwoordelijkheid ligt bij de werkgevers om te zorgen voor veiligheid van het personeel en de passagiers. Maar een breder gesprek is volgens haar nodig.

SP, VVD en CDA hebben een motie ingediend die het demissionaire kabinet aanspoort om snel om tafel te gaan en oplossingen te vinden. VVD-Kamerlid Mariëlle Paul zegt dat Broekers moet “handelen” om er voor te zorgen dat veiligelanders “zo snel mogelijk” terugkeren naar het land van herkomst, zegt ze in Goedemorgen Nederland. “Vervolgens is het zaak dat de mensen uit Ter Apel die wel kans maken op asiel kunnen doorstromen naar andere gemeenten. Daar is de staatssecretaris volgens mij ook mee bezig.”

Over de motie, die veel steun zal krijgen, wordt dinsdag gestemd.

LEES OOK: Prijs kaartje asielbus Ter Apel verhoogd: ‘Deze bus zou er niet moeten zijn’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Te krappe huurmarkt duwt steeds meer starters naar koopwoning

De huizenprijzen rijzen de pan uit en toch zijn er in vier jaar tijd niet zoveel hypotheekaanvragen gedaan. Afgelopen maand werden er 27.000 hypotheekaanvragen geregistreerd….

Lees meer

Cijfers RIVM: hoogste aantal kinkhoestgevallen in zeker tien jaar

Het aantal gevallen van kinkhoest in Nederland heeft het hoogste niveau in zeker tien jaar tijd bereikt. Volgens cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en…

Lees meer

Woensdagavond code geel in Limburg om onweer

In Limburg geldt woensdagavond vanaf 18.00 uur code geel omdat er kans is op onweersbuien, meldt het KNMI. De verwachte buien kunnen gepaard gaan met…

Lees meer

Jongens van 13 en 14 vast om mishandeling conducteur in Purmerend

Twee jongens van 13 en 14 jaar zijn dinsdagavond aangehouden voor de mishandeling van een conducteur, meldt de politie woensdag. De NS-medewerker werd op station…

Lees meer

Oud-topdiplomaat Kronenburg: eind mei hoort Rutte of hij NAVO-chef wordt

Eind mei moet duidelijk worden of Mark Rutte de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO wordt, zegt voormalig topdiplomaat Ed Kronenburg in het radioprogramma Sven op…

Lees meer

Wooncrisis in Ierland nog erger dan in Nederland: ‘Het is één grote financiële en maatschappelijke ramp’

Niet alleen in Nederland ligt de woningmarkt op zijn gat, ook in Ierland is wonen voor veel mensen onbetaalbaar geworden. In de afgelopen twintig jaar…

Lees meer

Werkgevers verdienen meer begrip, zegt Annemarie van Gaal op Dag van de Arbeid: ‘We raken de balans kwijt’

Op de Dag van de Arbeid pleit financieel expert Annemarie van Gaal voor meer begrip voor werkgevers. “Ik denk dat we de balans een beetje…

Lees meer