main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 9 december 2021 — 10:32

Beperkte geweldsbevoegdheid treinstewards tussen Emmen en Zwolle vanwege overlast veiligelanders

Treinstewards van Arriva op de lijn tussen Zwolle en Emmen hebben een beperkte geweldsbevoegdheid gekregen van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Die is toegekend omdat er de laatste tijd veel incidenten plaatsvinden op de lijn.

De overlast wordt voornamelijk veroorzaakt door veiligelanders, asielzoekers die geen kans maken op asiel. Ze zorgen voor meldingen van vandalisme en het bespugen van ov-personeel. Eind oktober werd een machinist van Arriva op het station in Zwolle tegen zijn hoofd geschopt.

De stewards mogen handboeien gaan gebruiken, schrijven demissionair minister Ferd Grapperhaus en staatssecretaris Ankie Broekers-Knol aan de Tweede Kamer. De hoop is dat met de extra mogelijkheden voor stewards het geweld wordt ingeperkt.

‘Al jaren gewelddadige incidenten’

“Het is goed dat de stewards een stukje geweldsbevoegdheid krijgen”, zegt vakbondsbestuurder van VVMC, voor rijdend personeel, Wim Eilert in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “We hebben op de lijn al jaren te maken met behoorlijk gewelddadige incidenten, voornamelijk door veiligelanders.”

“De geweldsbevoegdheid geeft in ieder geval een mogelijkheid om dit beter aan te pakken, maar ook om collega’s te beschermen”, zegt Eilert. “Waar het om gaat is dat onze leden die op de trein werken gezond naar hun gezin en familie kunnen als ze klaar zijn met werk. Dat is belangrijk.”

In oktober schreef de vakbond een brandbrief naar de directie van Arriva. Daarop besloot Arriva eerder al om extra toezichthoudende medewerkers als duo’s in te zetten op de lijn, die voorzien zijn van zogeheten bodycams. Ook is personeel ingezet voor de toegangscontroles op de perrons in Zwolle en Emmen en zijn camera’s geplaatst op station Zwolle.

Ook problemen in de bus

Het overlastprobleem speelt niet alleen in de trein. Ook op de buslijnen tussen Emmen en Ter Apel ging het meer dan eens mis en kwam er een speciale bus voor asielzoekers. Afgelopen week ging het buspersoneel van de lijnen 72 en 73 in Ter Apel in staking, omdat ze naar eigen zeggen “klaar zijn” met alle intimidaties en het geweld dat ze ervaren als ze aan het werk zijn. In Ter Apel is het aanmeldcentrum gevestigd.

Op verzoek van de Tweede Kamer gaat staatssecretaris Broekers-Knol (Asielzaken) op korte termijn met de vervoersbedrijven, burgemeesters en provincies praten over de incidenten die plaatsvinden in het openbaar vervoer rondom Ter Apel, Zwolle en Emmen.

Volgens SP-Kamerlid Jasper van Dijk trekken de chauffeurs het daar niet meer. Hij meldde in een debat over asielzaken dat eerder woensdag nog een buschauffeur is beroofd en dat er in de avond op het station sprake was van een mishandeling, kennelijk door veiligelanders.

Broekers vond dat “echt vreselijk om te horen” en zegde toe er “meteen op af te gaan”. De politie was woensdagavond niet direct bereikbaar om het nieuws over de beroving en de mishandeling te bevestigen.

250.000 euro

Volgens haar wordt er al veel gedaan om de problemen aan te pakken. Zo heeft het ministerie 250.000 euro beschikbaar gesteld om de buslijn naar Emmen beter te beveiligen. Ook zijn boa’s actief bij het instappen van passagiers. De staatssecretaris benadrukte wel dat de verantwoordelijkheid ligt bij de werkgevers om te zorgen voor veiligheid van het personeel en de passagiers. Maar een breder gesprek is volgens haar nodig.

SP, VVD en CDA hebben een motie ingediend die het demissionaire kabinet aanspoort om snel om tafel te gaan en oplossingen te vinden. VVD-Kamerlid Mariëlle Paul zegt dat Broekers moet “handelen” om er voor te zorgen dat veiligelanders “zo snel mogelijk” terugkeren naar het land van herkomst, zegt ze in Goedemorgen Nederland. “Vervolgens is het zaak dat de mensen uit Ter Apel die wel kans maken op asiel kunnen doorstromen naar andere gemeenten. Daar is de staatssecretaris volgens mij ook mee bezig.”

Over de motie, die veel steun zal krijgen, wordt dinsdag gestemd.

LEES OOK: Prijs kaartje asielbus Ter Apel verhoogd: ‘Deze bus zou er niet moeten zijn’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het Misdaadbureau: Hoe los je een moord op? ‘Ik denk dat de pizzabezorger het heeft gedaan!’

In deze speciale aflevering van Het Misdaadbureau kruipen bezoekers van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden in de huid van een forensisch onderzoeker. 

Presentator Maaike Timmerman en onderzoeksjournalisten Noa van Oostrom en Rick Pietersz zitten met hun neus bovenop een crime scene om een fictief moordmysterie op te lossen. Zij krijgen hulp van doorgewinterde experts van het Nederlands Forensisch Instituut: DNA-deskundige Lex Meulenbroek en forensisch patholoog Bart Latten.

Luister nu naar de podcast!

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Transavia schrapt meerdere vluchten om problemen met vliegtuigen

Transavia zag zich donderdag genoodzaakt om meerdere vluchten te schrappen om problemen met zijn vloot. Volgens de maatschappij konden zes vliegtuigen om uiteenlopende redenen niet…

Lees meer

KLM hervat vrijdag vluchten naar Tel Aviv

KLM vliegt vanaf vrijdag weer dagelijks naar de Israëlische stad Tel Aviv. De luchtvaartmaatschappij staakte die vluchten onlangs omdat Iran tientallen drones afvuurde op Israël….

Lees meer

VS spreken veto uit over volwaardig VN-lidmaatschap Palestina

De VS spreken later donderdag in de Veiligheidsraad van de VN hun veto uit over het Palestijnse verzoek als volwaardig lid van de VN te…

Lees meer

Lelystad blokkeert koningsdagfeest om veiligheid bezoekers

Een feest dat op Koningsdag en in de nacht ervoor gehouden zou worden in het centrum van Lelystad mag niet doorgaan. De gemeente geeft geen…

Lees meer

Mark Rutte: Nederland wil soevereiniteit opgeven voor EU-interne markt

Nederland is zonder meer bereid soevereiniteit op te geven aan de Europese Unie als het gaat om de Europese interne markt, heeft demissionair premier Mark…

Lees meer

Parkeren op vliegveld deze zomer weer fors duurder

Reizigers moeten dit jaar opnieuw rekening houden met gestegen parkeerprijzen op luchthavens. Dat meldt de website Vliegveldinfo.nl, die de parkeertarieven heeft vergeleken van zestien vliegvelden…

Lees meer

Werken tot en met je 67e? Steeds meer 60-plussers raken voor de eindstreep arbeidsongeschikt

Met de eindstreep steeds verder uit zicht raken meer 60-plussers arbeidsongeschikt. Eind 2023 hadden maar liefst 61.761 Nederlanders boven de zestig een WIA-uitkering, veertien procent…

Lees meer

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie het donderdag gepresenteerde jaarverslag over…

Lees meer

Rechter staat gaswinning bij Schiermonnikoog voorlopig niet toe

De gaswinning op de Noordzee ten noorden van Schiermonnikoog gaat voorlopig niet door. De rechtbank in Den Haag heeft de vergunning voor de aanleg van…

Lees meer

Hoogleraar Rob de Wijk hekelt morele buitenlandpolitiek: ‘De krijgsmacht is totaal ongeschikt voor huidige dreiging’

Hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk hekelt “de morele buitenlandpolitiek” die Nederland sinds het einde van de Koude Oorlog gevoerd heeft. Hierdoor is Europa totaal…

Lees meer