main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 25 oktober 2021 — 14:56

Verhoudingen tussen Turkije en Nederland opnieuw op scherp: ‘Erdogan gedraagt zich als een sultan’

Nederland ligt opnieuw in de clinch met Turkije. De Turkse president Erdogan droeg de minister van Buitenlandse Zaken het afgelopen weekend op om tien ambassadeurs van verschillende landen Turkije uit te zetten. Daarmee staan de verhoudingen opnieuw op scherp. “Erdogan is een dictator en gedraagt zich als een sultan”, zegt rechtsgeleerde Afshin Ellian in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Deze tien ambassadeurs riepen afgelopen maandag in een verklaring de Turkse regering op om zakenman en filantroop Osman Kavala vrij te laten. De zakenman werd opgepakt omdat hij betrokken zou zijn geweest bij protesten in 2013 in het Gezipark in Istanbul. “Het is heel erg uitzonderlijk als je tien ambassadeurs uitzet. Dat is een heel groot internationaal incident vanaf dat moment”, zegt Ellian. Als ze het daadwerkelijk doen, want ik moet het nog maar zien of Erdogan dat doet.”

‘Erdogan is een lafaard’

Want Erdogan is een lafaard, zegt Ellian. “Zoals alle dictators in de wereld. Want hij moet durven om de Amerikaanse ambassadeur uit te zetten, en de Canadese ambassadeur. Dat zijn allemaal belangrijke NAVO-leden”, legt hij uit. “Amerika heeft onder Trump bewezen dat het heel goed in staat is om Turkije te destabiliseren, met de dollarkoers en andere zaken, dus hij weet dat hij het niet kan opnemen tegen de VS.”

Turkije is lid van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, benadrukt Ellian. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft de regering-Erdogan in 2019 al gezegd: laat Kavala vrij. Daaraan heeft de Turkse regering nooit gehoor gegeven. “Die tien landen zeggen niet zomaar: laat hem vrij, ze zeggen: geef gehoor aan het Europees Hof, waarvan Turkije lid is.”

Dat gebeurt niet omdat Erdogan simpelweg een dictator is, zegt Ellian. “Hij gedraagt zich als een sultan, hij droomt van een middeleeuws Ottomaans rijk. Het interesseert hem niet wat die landen zeggen, want hij denkt dat hij kan doen wat hij wil en dat niemand hem iets kan aandoen.”

‘Hij denkt: niemand kan mij iets aan doen’

En dat is een probleem aan het worden, zegt Ellian. “In Turkije kan niemand hem iets aan doen omdat hij een repressief regime tot stand heeft gebracht”, legt hij uit. “Honderdduizenden mensen zijn in de afgelopen vier jaar ontslagen, de hele rechterlijke macht en inlichtingendiensten zijn totaal gezuiverd. Om die redenen denkt hij: niemand kan mij iets aandoen.”

En dat komt omdat Erdogan een chantagemiddel heeft, legt Ellian uit. “Turkije heeft de buitengrenzen van de Europese Unie.Als je de grenzen open zet komen er waarschijnlijk miljoenen mensen uit onder mer Afghanistan, Afrika en Pakistan richting Europa. Dus Erdgan heeft een middel gevonden: als ze niet naar me luisteren, zet ik de grenzen open. Dan gaan er miljoenen mensen naar Europa.”

Daarom is het noodzakelijk om de buitengrenzen van Europa snel te controleren, zegt Ellian. Volgens de rechtsgeleerde zijn we namelijk niet volledig afhankelijk van Turkije wat het bewaken van die grenzen betreft. “Er moeten een totale politiecontrole komen bij buitengrenzen van Europa. Op een gecontroleerde wijze mogen mensen dan Europa binnenkomen, zodat dictators ons niet onder druk kunnen zetten.” Ellian vindt dan ook dat de Tweede Kamer en parlementen in andere Europese landen zo veel mogelijk samen moeten gaan werken als het gaat om de beveiliging van de Europese buitengrenzen.

LEES OOK: ‘Erdogan probeert tweedeling in onze samenleving te creëren’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Podcast Het Misdaadbureau:

Mensen die stuiptrekkend over de grond rollen of naakt een tuin of bedrijfspand inlopen: de politie heeft de handen vol aan de extreem verslavende en gevaarlijke drugs flakka.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met ex-flakka-verslaafde Sam Fijneman, verslavingsdeskundige Alex van Dongen en Joke Bux, zij begeleidt een huiskamerproject in Vlissingen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de nieuwe politiecijfers over flakka-incidenten.

Luister naar de podcast.

Trump schendt spreekverbod: 9000 dollar boete

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft boetes van in totaal 9000 dollar gekregen omdat hij negen keer het spreekverbod schond rond een rechtszaak tegen…

Lees meer

Brussel treedt op tegen Facebook en Instagram uit angst voor verkiezingsmanipulatie

De Europese Commissie neemt stappen tegen Facebook en Instagram om manipulatie van de verkiezingen te voorkomen. Moederbedrijf Meta voldoet volgens de commissie niet aan de…

Lees meer

Meeste gemeenten nemen geen extra maatregelen bij herdenkingen

Veel gemeenten en comités die herdenkingen op 4 mei organiseren, treffen geen aanvullende veiligheidsmaatregelen. Dat meldt ANP. Bij geen enkele gemeente die het persbureau voor…

Lees meer

Aantal sportclubs sinds eeuwwisseling met 7 procent gedaald

Het totale aantal sportverenigingen in ons land is sinds de eeuwwisseling met 7 procent gedaald, heeft het Mulier Instituut, een organisatie voor sportonderzoek, becijferd. “In…

Lees meer

Mart de Kruif (oud-commandant Landstrijdkrachten): ‘Verdedig Oekraïne niet vanaf NAVO-grondgebied’

Oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif vindt het geen goed idee als de NAVO het Oekraïense luchtruim gaat beschermen vanaf NAVO-grondgebied. “We doen dan net…

Lees meer

Ruim 9 miljoen Nederlanders hebben al belastingaangifte gedaan

Ruim 9 miljoen Nederlanders hebben hun aangifte voor de inkomstenbelasting bij de Belastingdienst al gedaan. Dat zegt Steef Cobben, manager inkomstenbelasting, in Goedemorgen Nederland op…

Lees meer

Sam was 1,5 jaar verslaafd aan flakka: ‘Ik woonde vierhoog en dacht nog steeds dat mensen mij in de gaten hielden’

De designerdrug flakka is in opkomst in Nederland. Met name in de regio Zeeland-West-Brabant. Sam Fijneman kwam in 2017 voor het eerst in aanraking met…

Lees meer

LTO-voorman roept BBB dringend op: ‘Ga niet het gevecht aan tegen opschorten derogatiebeschikking’

Voorzitter Melkveehouderij bij LTO Nederland Erwin Wunnekink roept de BoerBurgerBeweging op om niet het gevecht aan te gaan tegen het opschorten van de derogatiebeschikking in…

Lees meer