main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 16 februari 2021 — 11:51

‘Erdogan probeert tweedeling in onze samenleving te creëren’

Kamerleden willen opheldering over een uitgelekte analyse van de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV). In de analyse wordt gewaarschuwd voor de rol die de Turkse president Erdogan speelt bij de opkomst van salafisme in Nederland. De NCTV stelt dat een deel van de Turkse gemeenschap in Nederland ‘kwetsbaar’ is voor ‘beïnvloeding vanuit Turkije’. Hierdoor kunnen Turken radicaliseren, waarschuwt radicaliseringsdeskundige Keklik Yücel in Goedemorgen Nederland. “Waardoor ze in het uiterste geval een gevaar kunnen zijn voor onze veiligheid.”

“Er wordt hier een orthodoxe en vijandige boodschap geïmporteerd door Erdogan”, zegt Yücel. “In die strategie vermengt zich ook een boodschap dat het Westen tegen moslims is. Dat er veel discriminatie en racisme is, waardoor er een soort vijandbeeld ontstaat over het Westen, in dit geval Nederland.”

Het is moeilijk te zeggen hoeveel mensen vatbaar zijn voor deze beïnvloeding van Erdogan, zegt rechtsgeleerde Afshin Ellian. “We weten dat bij de laatste presidentsverkiezingen in Turkije 70 procent van de mensen die hier wonen op Erdogan hebben gestemd. Heel veel Nederlandse Turken kijken naar Turkse televisie. Als mensen zoals Erdogan dag in dag uit propageren dat het Westen de vijand is, dan creëer je eigenlijk een tweedeling in onze samenleving.”

Jihadistische groepen

Het was al langere tijd bekend dat Turkije sturing geeft aan jihadistische groepen in Syrië, zegt Ellian. “De hoofdredacteur van een belangrijke Turkse krant bracht in 2014 beelden naar buiten van ontmoetingen tussen inlichtingendiensten en jihadistische groepen in Syrië. Die man werd vervolgd in die tijd. De berichten waren er dus al. Maar nu heeft een belangrijk staatsorgaan van ons intern gezegd dat deze berichten kloppen. Dat is heel zorgwekkend.”

ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers wil dat er gestopt wordt met de toetredingsonderhandelingen met Turkije voor de Europese Unie. Ook het lidmaatschap van Turkije aan de NAVO moet ter discussie worden gesteld, zegt Ellian. “Erdogan koopt raketten van Rusland. Alle NAVO-landen wilden dat niet. Erdogan heeft contacten met jihadistische groepen in Syrië en bewapent bepaalde groepen. Erdogan verspreidt berichten binnen de Turkse gemeenschap in Europa waardoor ze worden opgehitst. Als je dit achter elkaar zet, dan heb je een probleem.”

Wilders

De Turkse hoofdaanklager in Ankara start ondertussen een onderzoek naar PVV-leider Geert Wilders. Dat heeft te maken met een Twitterbericht van de Nederlandse politicus, bericht het Turkse staatspersbureau Anadolu.

Het zou gaan om een tweet met een foto die op 15 februari is geplaatst. Wilders deelde toen een illustratie van Erdogan met de mededeling “terrorist”. Hij noemde de Turkse president in een ander bericht een “levensgevaarlijke islamist die aanzet tot haat en terreur ook hier in Nederland.”

LEES OOK: ‘Met aangifte tegen Wilders koppelt Erdogan nationalisme aan islamisme’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer