main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 25 oktober 2021 — 14:56

Verhoudingen tussen Turkije en Nederland opnieuw op scherp: ‘Erdogan gedraagt zich als een sultan’

Nederland ligt opnieuw in de clinch met Turkije. De Turkse president Erdogan droeg de minister van Buitenlandse Zaken het afgelopen weekend op om tien ambassadeurs van verschillende landen Turkije uit te zetten. Daarmee staan de verhoudingen opnieuw op scherp. “Erdogan is een dictator en gedraagt zich als een sultan”, zegt rechtsgeleerde Afshin Ellian in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Deze tien ambassadeurs riepen afgelopen maandag in een verklaring de Turkse regering op om zakenman en filantroop Osman Kavala vrij te laten. De zakenman werd opgepakt omdat hij betrokken zou zijn geweest bij protesten in 2013 in het Gezipark in Istanbul. “Het is heel erg uitzonderlijk als je tien ambassadeurs uitzet. Dat is een heel groot internationaal incident vanaf dat moment”, zegt Ellian. Als ze het daadwerkelijk doen, want ik moet het nog maar zien of Erdogan dat doet.”

‘Erdogan is een lafaard’

Want Erdogan is een lafaard, zegt Ellian. “Zoals alle dictators in de wereld. Want hij moet durven om de Amerikaanse ambassadeur uit te zetten, en de Canadese ambassadeur. Dat zijn allemaal belangrijke NAVO-leden”, legt hij uit. “Amerika heeft onder Trump bewezen dat het heel goed in staat is om Turkije te destabiliseren, met de dollarkoers en andere zaken, dus hij weet dat hij het niet kan opnemen tegen de VS.”

Turkije is lid van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, benadrukt Ellian. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft de regering-Erdogan in 2019 al gezegd: laat Kavala vrij. Daaraan heeft de Turkse regering nooit gehoor gegeven. “Die tien landen zeggen niet zomaar: laat hem vrij, ze zeggen: geef gehoor aan het Europees Hof, waarvan Turkije lid is.”

Dat gebeurt niet omdat Erdogan simpelweg een dictator is, zegt Ellian. “Hij gedraagt zich als een sultan, hij droomt van een middeleeuws Ottomaans rijk. Het interesseert hem niet wat die landen zeggen, want hij denkt dat hij kan doen wat hij wil en dat niemand hem iets kan aandoen.”

‘Hij denkt: niemand kan mij iets aan doen’

En dat is een probleem aan het worden, zegt Ellian. “In Turkije kan niemand hem iets aan doen omdat hij een repressief regime tot stand heeft gebracht”, legt hij uit. “Honderdduizenden mensen zijn in de afgelopen vier jaar ontslagen, de hele rechterlijke macht en inlichtingendiensten zijn totaal gezuiverd. Om die redenen denkt hij: niemand kan mij iets aandoen.”

En dat komt omdat Erdogan een chantagemiddel heeft, legt Ellian uit. “Turkije heeft de buitengrenzen van de Europese Unie.Als je de grenzen open zet komen er waarschijnlijk miljoenen mensen uit onder mer Afghanistan, Afrika en Pakistan richting Europa. Dus Erdgan heeft een middel gevonden: als ze niet naar me luisteren, zet ik de grenzen open. Dan gaan er miljoenen mensen naar Europa.”

Daarom is het noodzakelijk om de buitengrenzen van Europa snel te controleren, zegt Ellian. Volgens de rechtsgeleerde zijn we namelijk niet volledig afhankelijk van Turkije wat het bewaken van die grenzen betreft. “Er moeten een totale politiecontrole komen bij buitengrenzen van Europa. Op een gecontroleerde wijze mogen mensen dan Europa binnenkomen, zodat dictators ons niet onder druk kunnen zetten.” Ellian vindt dan ook dat de Tweede Kamer en parlementen in andere Europese landen zo veel mogelijk samen moeten gaan werken als het gaat om de beveiliging van de Europese buitengrenzen.

LEES OOK: ‘Erdogan probeert tweedeling in onze samenleving te creëren’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Millennial Jill Bleiksloot wordt iedere dag verleid. Via de media, zoals tv en krant, ouderwetse foldertjes in de bus en natuurlijk online door social media. Daar gaan miljarden in om, omdat men ons steeds specifieker weet te vinden.

Maar generatie next is ook steeds meer gesteld op z’n privacy. En dat treft want cookies, sporen die we online achterlaten waardoor men precies weet wat voor persoon jij bent, zijn inmiddels verboden. Hoe bereikt het product de klant? En waar zijn millennials ontvankelijk voor?

Donderdag 22:10
Man in Amsterdam mishandeld en in gezicht gespuugd om Joodse afkomst

Een 28-jarige man uit Oostzaan heeft aangifte gedaan nadat hij werd mishandeld en gediscrimineerd om zijn Joodse afkomst. Een vrouw vroeg hem bij de metrohalte…

Lees meer

Man aangehouden voor schietincident Maastricht, slachtoffer (21) vecht voor leven

De politie heeft dinsdag een 29-jarige man uit Maastricht aangehouden in verband met een schietpartij zaterdag, meldt de politie. Daarbij raakte een 21-jarige man uit…

Lees meer

NOC*NSF verzoekt kabinet sporten tot 20.00 uur toe te staan: ‘Zie het als essentiële sector’

NOC*NSF doet een oproep aan het kabinet de avondlockdown voor sport aan te passen. De Tweede Kamer vergadert woensdag over de maatregelen. De sportkoepel vraagt…

Lees meer

Voorzitter Bergkamp doet aangifte na ‘coronagerelateerde’ dreigmail aan Kamerleden

Kamervoorzitter Vera Bergkamp gaat deze week aangifte doen nadat meerdere Tweede Kamerleden een dreigmail hebben ontvangen. Dit vertelde Bergkamp dinsdag in reactie op het stijgende…

Lees meer

GGD’en nog bezig met plan hoe boostercampagne te versnellen

GGD’en kunnen nog niet zeggen hoe zij het toedienen van boosterprikken gaan versnellen. Dat meldt de landelijke koepel GGD GHOR, die samen met het RIVM…

Lees meer

RIVM: ‘Stabilisatie in positieve tests’, maar wel meer opnames en doden

In de afgelopen week zijn 155.152 positieve coronatests geregistreerd. Dat is vrijwel gelijk aan vorige week. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) spreekt van…

Lees meer

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen nadert piek vorige winter

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag met 73 gestegen tot 2845. Dat is nog net onder het hoogste niveau van de afgelopen…

Lees meer