main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 24 september 2021 — 12:17

PBL: Nederland moet beleid maken om energiearmoede tegen te gaan

De Nederlandse uitstoot van broeikasgassen moet in 2030 verder zijn gedaald dan dat wij onszelf tot ambitie hebben gesteld. Dat blijkt uit een rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Zij deden onderzoek in opdracht van het parlement.

Dat is nodig om te voldoen aan de gezamenlijke klimaatdoelen van de Europese Unie. In december vorig jaar bereikte EU-landen een akkoord over een hoger Europees doel. In 2030 moet de uitstoot van broeikasgassen 55 procent lager zijn dan in 1990. Onder meer Nederland had in Brussel voor dat doel gepleit, maar heeft zijn eigen doelen nog niet aangescherpt. Op diverse terreinen zal een koerswijziging van het kabinet nodig zijn om die doelen wel te halen, zegt het PBL.

Energiearmoede

Ook moet Nederland van de Europese Commissie beleid gaan maken om “energiearmoede” tegen te gaan. Zulk beleid is in Nederland nog onbekend. “Nederland zal moeten kijken welke mogelijkheden het heeft om, aanvullend op het huidige inkomens- en sociale beleid, in het energiebeleid aandacht aan energie-armen te besteden”, aldus het PBL.

Een half miljoen Nederlanders lijden aan energiearmoede. Dat wil zeggen dat zij zulke hoge energiekosten betalen dat ze in de armoede belanden. Dit zijn mensen die bijvoorbeeld in slecht geïsoleerde huizen wonen. De Europese Commissie zegt dat Nederland er ook aan moet werken om deze mensen financieel tegemoet te komen, zodat daar de lasten niet nog verder stijgen.

“In een rijk land als Nederland is het natuurlijk belachelijk dat mensen door hun energierekening in armoede zouden vervallen”, zegt Lousewies van der Laan, directeur van Transparency International Nederland en voormalig Europarlementariër in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Dat is een verantwoordelijkheid die we met zijn allen moeten dragen.”

Daar is genoeg ruimte voor, zegt Van der Laan. “Het kan natuurlijk niet zo zijn als er nu een strenge winter aan komt dat men vanwege de gastekorten dat echt gaat voelen. Ik hoop dat daar wordt ingesprongen.”

LEES OOK: Ministerie schrapte oproep om minder vlees te eten uit klimaatcampagne: ‘Geduw roept weerstand op’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: BBB-Kamerlid en oorlogsheld Gijs Tuinman bij Rick Nieman

Luister terug: WNL op Zondag met BBB-Tweede Kamerlid Gijs Tuinman, oud-voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol, journalist Frits Barend, psychiater Esther van Fenema en electoraal geograaf Josse de Voogd. 
  • Klik hier.

Aangehaakt in Maastricht

In juni gaan we in Europa naar de stembus. Maar wat vertelt leefomgeving over het stemgedrag van de Europeaan? Dat weet electoraal geograaf Josse de voogd als geen ander. Vanavond kijkt hij in Maastricht.

Kijk maandag vanaf 21.10 uur naar Aangehaakt op NPO 2.

Opnieuw incident bij ggz-instelling Heerlen

Bij de Limburgse ggz-instelling Mondriaan in Heerlen is vrijdagavond opnieuw een geweldsincident geweest, waarbij ook iemand korte tijd uit de instelling is ontsnapt. Dat laat…

Lees meer

Man zwaargewond door vuurwerk bij feestvreugde Eindhoven

In Eindhoven is zondagmiddag een man zwaargewond geraakt aan zijn hand toen een stuk vuurwerk ontplofte. Het slachtoffer is voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht,…

Lees meer

Joodse organisaties zien wereldwijd sterke toename antisemitisme

In de zeven maanden sinds het begin van de oorlog in Gaza is het antisemitisme wereldwijd sterk toegenomen, zien Joodse organisaties. Het Center for the…

Lees meer

Mark Rutte en Wende ontsteken Bevrijdingsvuur in Roermond

Op het feestterrein aan de Maas in Roermond hebben demissionair premier Mark Rutte en Ambassadeur van de Vrijheid Wende zondagmiddag het bevrijdingsvuur ontstoken. Daarmee is…

Lees meer

Dodenherdenking ‘helemaal niet goed gegaan’, zegt Frits Barend: ‘Blij dat mijn moeder het niet meer hoeft mee te maken’

Hoewel er geen hoorbare protesten waren, vindt journalist Frits Barend dat de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam is verstoord. De gemeente Amsterdam nam…

Lees meer

BBB-Kamerlid Gijs Tuinman is volledig overtuigd dat de formatie gaat lukken

BoerBurgerBeweging-Tweede Kamerlid Gijs Tuinman heeft er het volste vertrouwen in dat het kabinet er komt. “Ik ben er volledig van overtuigd dat het gaat lukken”,…

Lees meer

Voedselverspilling kost Nederland jaarlijks 14 miljard: ‘Wij zijn zelf de grootste boosdoeners’

Hoewel het nog prima te eten is, verdwijnt er jaarlijks 2 miljard kilo aan voedsel bij het afval. Een milieuonvriendelijke, maar ook dure grap. Voedselverspilling…

Lees meer

Advocaat: drie arrestanten Dam zaterdagavond laat weer vrij

De drie mensen die tijdens de Nationale Herdenking op de Dam zijn aangehouden, zijn weer vrij. Dat laat hun advocaat Willem Jebbink weten. Het drietal…

Lees meer

Man kort voor stilte op Dam aangehouden om demonstratie Oeganda

Kort voor de Nationale Herdenking in Amsterdam is een demonstrant weggevoerd en aangehouden toen hij een spandoek wilde ontvouwen, meldt de politie. Op de Dam…

Lees meer

Gunstige weersomstandigheden voor bevrijdingsfestivals

Anders dan tijdens dodenherdenking een dag eerder, wordt het weer op Bevrijdingsdag op veel plekken beter. Volgens Weeronline wordt het in het noorden maximaal 14…

Lees meer

Expats en Ieren betalen zich rot aan huur in Dublin: ‘Soms slapen we op de vloer’

De huizencrisis in Ierland loopt in Dublin de spuigaten uit. Zelfs expats die werken voor grote bedrijven als Google en goed geld verdienen, ervaren de…

Lees meer

Nationale Herdenking op Dam verloopt rustig

 De Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam is zonder grote incidenten verlopen. Tijdens de twee minuten stilte om 20.00 uur was het op en…

Lees meer

Eerste toeschouwers melden zich al op de Dam voor Nationale Herdenking

Op de Dam in Amsterdam zijn even na 18.00 uur al enkele honderden mensen te zien voor de Nationale Herdenking die om 20.00 uur begint….

Lees meer