main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 24 september 2021 — 12:17

PBL: Nederland moet beleid maken om energiearmoede tegen te gaan

De Nederlandse uitstoot van broeikasgassen moet in 2030 verder zijn gedaald dan dat wij onszelf tot ambitie hebben gesteld. Dat blijkt uit een rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Zij deden onderzoek in opdracht van het parlement.

Dat is nodig om te voldoen aan de gezamenlijke klimaatdoelen van de Europese Unie. In december vorig jaar bereikte EU-landen een akkoord over een hoger Europees doel. In 2030 moet de uitstoot van broeikasgassen 55 procent lager zijn dan in 1990. Onder meer Nederland had in Brussel voor dat doel gepleit, maar heeft zijn eigen doelen nog niet aangescherpt. Op diverse terreinen zal een koerswijziging van het kabinet nodig zijn om die doelen wel te halen, zegt het PBL.

Energiearmoede

Ook moet Nederland van de Europese Commissie beleid gaan maken om “energiearmoede” tegen te gaan. Zulk beleid is in Nederland nog onbekend. “Nederland zal moeten kijken welke mogelijkheden het heeft om, aanvullend op het huidige inkomens- en sociale beleid, in het energiebeleid aandacht aan energie-armen te besteden”, aldus het PBL.

Een half miljoen Nederlanders lijden aan energiearmoede. Dat wil zeggen dat zij zulke hoge energiekosten betalen dat ze in de armoede belanden. Dit zijn mensen die bijvoorbeeld in slecht geïsoleerde huizen wonen. De Europese Commissie zegt dat Nederland er ook aan moet werken om deze mensen financieel tegemoet te komen, zodat daar de lasten niet nog verder stijgen.

“In een rijk land als Nederland is het natuurlijk belachelijk dat mensen door hun energierekening in armoede zouden vervallen”, zegt Lousewies van der Laan, directeur van Transparency International Nederland en voormalig Europarlementariër in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Dat is een verantwoordelijkheid die we met zijn allen moeten dragen.”

Daar is genoeg ruimte voor, zegt Van der Laan. “Het kan natuurlijk niet zo zijn als er nu een strenge winter aan komt dat men vanwege de gastekorten dat echt gaat voelen. Ik hoop dat daar wordt ingesprongen.”

LEES OOK: Ministerie schrapte oproep om minder vlees te eten uit klimaatcampagne: ‘Geduw roept weerstand op’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
Vanaf volgende maand mogen alleen gevaccineerden de VS binnenreizen

De reisrestricties om de VS binnen te komen worden vanaf volgende maand weer strenger. Alleen mensen die volledig zijn gevaccineerd tegen corona mogen in het…

Lees meer

Het blijft rommelen in Groningen, NAM betaalt maar deel versterkingsoperatie

De situatie in Groningen blijft irritatie opwekken bij alle betrokken partijen. De NAM blijkt nu maar een deel van de kosten van de versterkingsoperatie op…

Lees meer

Landelijke ophokplicht pluimvee door vogelgriep

Vanaf dinsdagmiddag geldt in heel Nederland een ophokplicht voor alle bedrijven die pluimvee houden. Dat komt door een uitbraak van vogelgriep in Zeewolde. De aangetroffen…

Lees meer

RIVM: aantal positieve tests, opnames en doden stijgt razendsnel

Het coronavirus grijpt sneller en sneller om zich heen. Het aantal positieve tests is afgelopen week met 50 procent gestegen. Het aantal ziekenhuisopnames nam met…

Lees meer

Hoogste aantal nieuwe covidopnames verpleegafdelingen sinds mei

Op de verpleegafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen zijn afgelopen etmaal 122 nieuwe coronapatiënten opgenomen, zo staat in de recentste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding…

Lees meer