main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 13 september 2021 — 12:30

Wie wordt de nieuwe bondskanselier van Duitsland? ‘Het gaat tussen Scholz en Laschet’

Over twee weken ligt het Angela Merkel-tijdperk na zestien jaar definitief achter ons, want dan mogen de Duitsers naar de stembus. De grote vraag is natuurlijk: wie volgt haar op en wordt de nieuwe bondskanselier? De strijd lijkt vooral te gaan tussen Armin Laschet, de kandidaat van Merkels partij (het CDU), en sociaaldemocraat Olaf Scholz (SPD). Die laatste staat nu voorop in de peilingen. “Dat had anderhalf jaar geleden niemand verwacht”, zegt directeur van politieke zaken bij HCSS Han ten Broeke.

In een verkiezingsdebat namen de kandidaten het zondagavond tegen elkaar op. Laschet haalde daarin fel uit naar zijn concurrent Scholz. “Dat is hem niet goed bekomen”, zegt Ten Broeke. “Scholz bleef uitermate rustig en liet zich totaal niet uit de tent lokken.”

Scholz kon na het debat rekenen op steun van 26 procent van de bevolking, Laschet stond op 20 procent en Annalen Baerbock, van de Groenen, op 15 procent. “Baerbock maakte drie maanden geleden ook enorm veel furore, maar zij lijkt toch wat ‘te licht’ te zijn en haar kiezerssteun is snel aan het afkalven”, zegt Ten Broeke. “Het lijkt dus tussen Laschet en Scholz te gaan.”

‘Een hele saaie man’

Dat Scholz met vijf procent voor staat in de peilingen is veel, beklemtoont Ten Broeke, die zegt dat de SP-kandidaat eigenlijk een “hele saaie man” is. “Maar dat vinden de Duitsers over het algemeen heel prettig in hun politiek leiders”, zegt Ten Broeke. Scholz was burgemeester van Hamburg en is “een erg competent persoon”, vervolgt hij. “Hij heeft in Hamburg, een van de rijkste steden van Europa, een goed bestuur gevoerd. Op alle thema’s wist hij tijdens het debat zijn punten goed te maken.”

De directeur van de politieke denktank denkt dat het CDU het moeilijk gaat krijgen, en dat realiseert de partij zich ook. De paniek slaat bij de top van de partij inmiddels toe, zegt Ten Broeke. “Toen Merkel haar afscheidsrede in de Bundestag vorige week hield wees ze ineens op het gevaar van de SPD, haar huidige coalitiepartner, want die zouden wel eens met De Linke kunnen gaan regeren. Dat leverde haar veel boegeroep op.”

Die vraag stelde Merkels gedoodverfde opvolger ook in zijn aanval aan Scholz tijdens het debat. “Als er een meerderheid komt, zelfs als u de tweede partij wordt, zult u dan een coalitie vormen met Die Linke? De burgers geloven u alleen als u zich duidelijk uitspreekt”, zei hij. De partij Die Linke is vergelijkbaar met de SP in Nederland, stelt Ten Broeke.

“Ik zal een kabinet samenstellen dat voor de helft uit vrouwen mannen en vrouwen bestaat, en dat alleen uit mensen bestaat die kennis van zaken hebben, die bij elkaar passen en een goed regering voor ons land willen vormen”, antwoordde Scholz.

Met die vraag hoopte Laschet kiezers angst aan te jagen en aan te moedigen om toch voor een conservatieve coalitie te stemmen. “Maar of dat gaat lukken weet ik niet”, zegt Ten Broeke.

Immigratie

Verder deed Laschet van de christendemocraten een opvallende uitspraak over het binnenhalen van asielzoekers. “We moeten illegale immigratie in de wereld tegengaan”, zei hij. “We hebben een nieuwe aanpak nodig die zegt: we nodigen iedereen uit (‘wir laden jeden ein‘) om naar Duitsland te komen als je een bijdrage kan leveren aan de Duitse welvaart.”

“‘Wir laden jeden ein’ klinkt heel erg als ‘Wir schaffen das’. Dat is de grote fout van Angela Merkel geweest in 2015”, legt Ten Broeke uit. Merkel sprak deze inmiddels beroemde slagzin uit tijdens het hoogtepunt van de Europese vluchtelingencrisis en verklaarde hiermee dat haar land, Duitsland, de toenemende vluchtelingenstroom. De uitspraak leverde haar veel kritiek op. “Scholz zegt eigenlijk hetzelfde, maar bedoelt iets anders”, zegt Ten Broeke. “Hij zegt eigenlijk dat ze gekwalificeerde migratie op gang moeten brengen.”

Duitsland heeft te jaarlijks te maken met zo’n 150 tot 200.000 asielzoekers. Tegelijkertijd zijn er 400.000 arbeiders nodig. “Dus hem werd ook de vraag gesteld: hoe gaat u dat met elkaar in balans brengen? Dat probeert hij via deze gekwalificeerde arbeidsmigratie. Maar ik denk dat heel veel kiezers horen: ‘oh wacht, hij staat dus volledig achter het besluit van Merkel, wat destijds ruim een miljoen migranten heeft opgeleverd in 2015’. Een vraag die centraal staat in deze verkiezingscampagne, hoewel klimaat nog belangrijker is.”

LEES OOK: Duitsland vergroot druk: niet-gevaccineerden moeten dokken voor coronatests

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Marktplaats verwijdert aangeboden kaartjes Nationale Herdenking

Marktplaats heeft meerdere advertenties verwijderd van gratis kaartjes voor de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei die tegen betaling werden aangeboden. Een woordvoerder…

Lees meer

Eerste officiële zomerse dag van het jaar, 25 graden in De Bilt

Het is de eerste officiële zomerse dag van het jaar. De temperatuur in De Bilt steeg om 14.00 uur naar 25,1 graden en daarmee is…

Lees meer

IS-zussen veroordeeld tot 3,5 en 2,5 jaar cel

De zussen Amina E. en Amal E. zijn donderdag door de rechtbank Rotterdam veroordeeld tot respectievelijk 3,5 jaar en 2,5 jaar cel voor onder meer…

Lees meer

Huizenprijs stijgt snel tot boven record, denkt ING

De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING. In de provincies Groningen, Limburg, Drenthe, Flevoland, Overijssel,…

Lees meer

Politie haalt 18 verwaarloosde dieren uit woning Bergen op Zoom

De dierenpolitie heeft donderdag achttien verwaarloosde dieren uit een woning in Bergen op Zoom gehaald. Het waren zestien verwaarloosde katten en twee honden, meldt de…

Lees meer

Gouverneur Limburg Emile Roemer: rol plannen CO2-importheffing Europees uit, anders vertrekken bedrijven

Commissaris van de Koning in Limburg Emile Roemer wil dat demissionair minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) zijn plannen voor de verhoging van de CO2-importheffing…

Lees meer

Te krappe huurmarkt duwt steeds meer starters naar koopwoning

De huizenprijzen rijzen de pan uit en toch zijn er in vier jaar tijd niet zoveel hypotheekaanvragen gedaan. Afgelopen maand werden er 27.000 hypotheekaanvragen geregistreerd….

Lees meer