main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 13 september 2021 — 12:30

Wie wordt de nieuwe bondskanselier van Duitsland? ‘Het gaat tussen Scholz en Laschet’

Over twee weken ligt het Angela Merkel-tijdperk na zestien jaar definitief achter ons, want dan mogen de Duitsers naar de stembus. De grote vraag is natuurlijk: wie volgt haar op en wordt de nieuwe bondskanselier? De strijd lijkt vooral te gaan tussen Armin Laschet, de kandidaat van Merkels partij (het CDU), en sociaaldemocraat Olaf Scholz (SPD). Die laatste staat nu voorop in de peilingen. “Dat had anderhalf jaar geleden niemand verwacht”, zegt directeur van politieke zaken bij HCSS Han ten Broeke.

In een verkiezingsdebat namen de kandidaten het zondagavond tegen elkaar op. Laschet haalde daarin fel uit naar zijn concurrent Scholz. “Dat is hem niet goed bekomen”, zegt Ten Broeke. “Scholz bleef uitermate rustig en liet zich totaal niet uit de tent lokken.”

Scholz kon na het debat rekenen op steun van 26 procent van de bevolking, Laschet stond op 20 procent en Annalen Baerbock, van de Groenen, op 15 procent. “Baerbock maakte drie maanden geleden ook enorm veel furore, maar zij lijkt toch wat ‘te licht’ te zijn en haar kiezerssteun is snel aan het afkalven”, zegt Ten Broeke. “Het lijkt dus tussen Laschet en Scholz te gaan.”

‘Een hele saaie man’

Dat Scholz met vijf procent voor staat in de peilingen is veel, beklemtoont Ten Broeke, die zegt dat de SP-kandidaat eigenlijk een “hele saaie man” is. “Maar dat vinden de Duitsers over het algemeen heel prettig in hun politiek leiders”, zegt Ten Broeke. Scholz was burgemeester van Hamburg en is “een erg competent persoon”, vervolgt hij. “Hij heeft in Hamburg, een van de rijkste steden van Europa, een goed bestuur gevoerd. Op alle thema’s wist hij tijdens het debat zijn punten goed te maken.”

De directeur van de politieke denktank denkt dat het CDU het moeilijk gaat krijgen, en dat realiseert de partij zich ook. De paniek slaat bij de top van de partij inmiddels toe, zegt Ten Broeke. “Toen Merkel haar afscheidsrede in de Bundestag vorige week hield wees ze ineens op het gevaar van de SPD, haar huidige coalitiepartner, want die zouden wel eens met De Linke kunnen gaan regeren. Dat leverde haar veel boegeroep op.”

Die vraag stelde Merkels gedoodverfde opvolger ook in zijn aanval aan Scholz tijdens het debat. “Als er een meerderheid komt, zelfs als u de tweede partij wordt, zult u dan een coalitie vormen met Die Linke? De burgers geloven u alleen als u zich duidelijk uitspreekt”, zei hij. De partij Die Linke is vergelijkbaar met de SP in Nederland, stelt Ten Broeke.

“Ik zal een kabinet samenstellen dat voor de helft uit vrouwen mannen en vrouwen bestaat, en dat alleen uit mensen bestaat die kennis van zaken hebben, die bij elkaar passen en een goed regering voor ons land willen vormen”, antwoordde Scholz.

Met die vraag hoopte Laschet kiezers angst aan te jagen en aan te moedigen om toch voor een conservatieve coalitie te stemmen. “Maar of dat gaat lukken weet ik niet”, zegt Ten Broeke.

Immigratie

Verder deed Laschet van de christendemocraten een opvallende uitspraak over het binnenhalen van asielzoekers. “We moeten illegale immigratie in de wereld tegengaan”, zei hij. “We hebben een nieuwe aanpak nodig die zegt: we nodigen iedereen uit (‘wir laden jeden ein‘) om naar Duitsland te komen als je een bijdrage kan leveren aan de Duitse welvaart.”

“‘Wir laden jeden ein’ klinkt heel erg als ‘Wir schaffen das’. Dat is de grote fout van Angela Merkel geweest in 2015”, legt Ten Broeke uit. Merkel sprak deze inmiddels beroemde slagzin uit tijdens het hoogtepunt van de Europese vluchtelingencrisis en verklaarde hiermee dat haar land, Duitsland, de toenemende vluchtelingenstroom. De uitspraak leverde haar veel kritiek op. “Scholz zegt eigenlijk hetzelfde, maar bedoelt iets anders”, zegt Ten Broeke. “Hij zegt eigenlijk dat ze gekwalificeerde migratie op gang moeten brengen.”

Duitsland heeft te jaarlijks te maken met zo’n 150 tot 200.000 asielzoekers. Tegelijkertijd zijn er 400.000 arbeiders nodig. “Dus hem werd ook de vraag gesteld: hoe gaat u dat met elkaar in balans brengen? Dat probeert hij via deze gekwalificeerde arbeidsmigratie. Maar ik denk dat heel veel kiezers horen: ‘oh wacht, hij staat dus volledig achter het besluit van Merkel, wat destijds ruim een miljoen migranten heeft opgeleverd in 2015’. Een vraag die centraal staat in deze verkiezingscampagne, hoewel klimaat nog belangrijker is.”

LEES OOK: Duitsland vergroot druk: niet-gevaccineerden moeten dokken voor coronatests

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

De komende jaren komt er veel geld vrij door erfenissen en schenkingen. Stand van Nederland: Generatie Next zoomt in op ouderwetse filantropie en op de nieuwe generatie. Millennials willen ook geven, maar willen er ook iets voor terug.

Donderdag 22.10
RIVM: 1400 nieuwe coronagevallen erbij

Het gemiddelde aantal nieuwe coronagevallen is maandag heel licht gestegen, na zestien achtereenvolgende dagen waarop het gemiddelde daalde. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)…

Lees meer

COA: opvanglocaties voor asielzoekers overvol

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is met spoed op zoek naar extra opvangplekken. Alle opvanglocaties zouden vol zitten, zo schrijft De Telegraaf. Het COA…

Lees meer

Coronatoegangsbewijs wordt over vijf weken geëvalueerd

Over vijf weken gaat het kabinet het coronatoegangsbewijs evalueren en beslist dan of het bewijs moet blijven of niet. De effecten van het bewijs zijn…

Lees meer

Afgelopen weekend drie keer zoveel coronatesten afgenomen

Vanaf 25 september is de coronapas ingegaan en dat betekent dat iedereen een QR-code moet laten zien onder meer aan de deur van een horecagelegenheid….

Lees meer

Rutte wilde beslist geen zichtbare beveiliging

Rutte wilde absoluut geen zichtbare beveiliging, dat schrijft het AD. Er zouden spotters in de buurt van de demissionair premier zijn gesignaleerd die op hun…

Lees meer

Olie- en benzineprijzen stijgen nog verder

De gekte aan de pomp is nog lang niet voorbij. De prijs van Brentolie is maandag met nog eens 1,3% gestegen en gaat richting $80…

Lees meer

Mona Keijzer verlaat landelijke politiek

Mona Keijzer heeft aangekondigd haar zetel op te geven en daarmee stapt ze uit de landelijke politiek. Afgelopen weekend werd ze ontslagen door demissionair premier…

Lees meer

D66 heft blokkade tegen ChristenUnie op

D66 heft haar blokkade tegen een kabinet met de ChristenUnie op. Dat zei partijleider Sigrid Kaag zondag tijdens een ontmoeting met partijleden in Amsterdam. De…

Lees meer

Vrouw onder ‘verdachte omstandigheden’ overleden, man aangehouden

Een 51-jarige vrouw is zaterdag onder ‘verdachte omstandigheden’ overleden in een woning aan de Swingstraat in Almere, meldt de politie. Er is een man aangehouden….

Lees meer

RIVM: aantal nieuwe positieve coronatests stabiel

Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 1624 positieve coronatests vastgesteld, iets meer dan het recent bijgestelde aantal (1614)…

Lees meer