main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 13 september 2021 — 12:30

Wie wordt de nieuwe bondskanselier van Duitsland? ‘Het gaat tussen Scholz en Laschet’

Over twee weken ligt het Angela Merkel-tijdperk na zestien jaar definitief achter ons, want dan mogen de Duitsers naar de stembus. De grote vraag is natuurlijk: wie volgt haar op en wordt de nieuwe bondskanselier? De strijd lijkt vooral te gaan tussen Armin Laschet, de kandidaat van Merkels partij (het CDU), en sociaaldemocraat Olaf Scholz (SPD). Die laatste staat nu voorop in de peilingen. “Dat had anderhalf jaar geleden niemand verwacht”, zegt directeur van politieke zaken bij HCSS Han ten Broeke.

In een verkiezingsdebat namen de kandidaten het zondagavond tegen elkaar op. Laschet haalde daarin fel uit naar zijn concurrent Scholz. “Dat is hem niet goed bekomen”, zegt Ten Broeke. “Scholz bleef uitermate rustig en liet zich totaal niet uit de tent lokken.”

Scholz kon na het debat rekenen op steun van 26 procent van de bevolking, Laschet stond op 20 procent en Annalen Baerbock, van de Groenen, op 15 procent. “Baerbock maakte drie maanden geleden ook enorm veel furore, maar zij lijkt toch wat ‘te licht’ te zijn en haar kiezerssteun is snel aan het afkalven”, zegt Ten Broeke. “Het lijkt dus tussen Laschet en Scholz te gaan.”

‘Een hele saaie man’

Dat Scholz met vijf procent voor staat in de peilingen is veel, beklemtoont Ten Broeke, die zegt dat de SP-kandidaat eigenlijk een “hele saaie man” is. “Maar dat vinden de Duitsers over het algemeen heel prettig in hun politiek leiders”, zegt Ten Broeke. Scholz was burgemeester van Hamburg en is “een erg competent persoon”, vervolgt hij. “Hij heeft in Hamburg, een van de rijkste steden van Europa, een goed bestuur gevoerd. Op alle thema’s wist hij tijdens het debat zijn punten goed te maken.”

De directeur van de politieke denktank denkt dat het CDU het moeilijk gaat krijgen, en dat realiseert de partij zich ook. De paniek slaat bij de top van de partij inmiddels toe, zegt Ten Broeke. “Toen Merkel haar afscheidsrede in de Bundestag vorige week hield wees ze ineens op het gevaar van de SPD, haar huidige coalitiepartner, want die zouden wel eens met De Linke kunnen gaan regeren. Dat leverde haar veel boegeroep op.”

Die vraag stelde Merkels gedoodverfde opvolger ook in zijn aanval aan Scholz tijdens het debat. “Als er een meerderheid komt, zelfs als u de tweede partij wordt, zult u dan een coalitie vormen met Die Linke? De burgers geloven u alleen als u zich duidelijk uitspreekt”, zei hij. De partij Die Linke is vergelijkbaar met de SP in Nederland, stelt Ten Broeke.

“Ik zal een kabinet samenstellen dat voor de helft uit vrouwen mannen en vrouwen bestaat, en dat alleen uit mensen bestaat die kennis van zaken hebben, die bij elkaar passen en een goed regering voor ons land willen vormen”, antwoordde Scholz.

Met die vraag hoopte Laschet kiezers angst aan te jagen en aan te moedigen om toch voor een conservatieve coalitie te stemmen. “Maar of dat gaat lukken weet ik niet”, zegt Ten Broeke.

Immigratie

Verder deed Laschet van de christendemocraten een opvallende uitspraak over het binnenhalen van asielzoekers. “We moeten illegale immigratie in de wereld tegengaan”, zei hij. “We hebben een nieuwe aanpak nodig die zegt: we nodigen iedereen uit (‘wir laden jeden ein‘) om naar Duitsland te komen als je een bijdrage kan leveren aan de Duitse welvaart.”

“‘Wir laden jeden ein’ klinkt heel erg als ‘Wir schaffen das’. Dat is de grote fout van Angela Merkel geweest in 2015”, legt Ten Broeke uit. Merkel sprak deze inmiddels beroemde slagzin uit tijdens het hoogtepunt van de Europese vluchtelingencrisis en verklaarde hiermee dat haar land, Duitsland, de toenemende vluchtelingenstroom. De uitspraak leverde haar veel kritiek op. “Scholz zegt eigenlijk hetzelfde, maar bedoelt iets anders”, zegt Ten Broeke. “Hij zegt eigenlijk dat ze gekwalificeerde migratie op gang moeten brengen.”

Duitsland heeft te jaarlijks te maken met zo’n 150 tot 200.000 asielzoekers. Tegelijkertijd zijn er 400.000 arbeiders nodig. “Dus hem werd ook de vraag gesteld: hoe gaat u dat met elkaar in balans brengen? Dat probeert hij via deze gekwalificeerde arbeidsmigratie. Maar ik denk dat heel veel kiezers horen: ‘oh wacht, hij staat dus volledig achter het besluit van Merkel, wat destijds ruim een miljoen migranten heeft opgeleverd in 2015’. Een vraag die centraal staat in deze verkiezingscampagne, hoewel klimaat nog belangrijker is.”

LEES OOK: Duitsland vergroot druk: niet-gevaccineerden moeten dokken voor coronatests

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

32-jarige man aangehouden voor fatale steekpartij in Rotterdam

De politie heeft zaterdagavond een 32-jarige man uit Hendrik-Ido-Ambacht aangehouden voor de fatale steekpartij woensdagavond in Rotterdam, waarbij een 22-jarige Rotterdammer om het leven kwam….

Lees meer

T-Mobile stopt met sponsoring The Voice of Holland

Telecombedrijf T-Mobile stopt met de sponsoring van het tv-programma The Voice of Holland. Dat bevestigt het bedrijf na berichtgeving van RTL Boulevard. Ook supermarktketen Lidl,…

Lees meer

Hoogste aantal nieuwe coronagevallen ooit: 36.308 positieve tests

Nog nooit zijn zo veel nieuwe coronagevallen vastgesteld als in de afgelopen dag. Tussen zaterdagochtend en zondagochtend kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)…

Lees meer

KLM-vlucht naar Miami vertraagd na bommelding

Een KLM-vlucht naar Miami is zondagochtend vertraagd door een 22-jarige Duister die zei dat hij een bom bij zich had. De Koninklijke Marechaussee doorzocht het…

Lees meer

Opnieuw minder coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is opnieuw licht gedaald. In totaal liggen er zondag met 1217 mensen 2 coronapatiënten minder in de ziekenhuizen…

Lees meer

Amsterdamse Museumplein stroomt vol met demonstranten

Het Amsterdamse Museumplein stroomt zondagmiddag vol met demonstranten. Duizenden betogers vertrokken eerder vanaf het Oosterpark, het Olympisch Stadion en het Westerpark naar het plein voor…

Lees meer

Hoogleraar geneeskunde Marcel Levi: tijd voor nieuw soort OMT

Het is tijd voor een breder ingericht en nieuw adviesorgaan van de regering voor de coronapandemie. Dat zegt hoogleraar geneeskunde Marcel Levi in WNL Op…

Lees meer

JA21 stemt niet in met ontkoppeling AOW: ‘Echt een no-go’

JA21 gaat niet instemmen met de ontkoppeling van de AOW van het minimumloon. “Dat is echt een no-go”, zegt fractievoorzitter van die partij Joost Eerdmans…

Lees meer

Directeur Yoeri Albrecht gaat van De Balie een kerk maken

Directeur van Debatcentrum De Balie in Amsterdam Yoeri Albrecht gaat met De Balie een levensbeschouwend genootschap oprichten, zodat het debatcentrum onder de huidige coronamaatregelen weer…

Lees meer

Oud-VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen: vertrek uit politiek niet gelopen zoals ik me had voorgesteld

Voormalig VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen had niet voorzien dat er zo veel ophef zou ontstaan na haar overstap van het ministerschap naar de lobbyorganisatie ‘Energie-Nederland’….

Lees meer

Directeur KHN: meer acties horeca zullen volgen

Er zullen “zeker meer acties” van de horeca volgen. Dat zei Dirk Beljaarts, directeur van Koninklijke Horeca Nederland, zaterdagavond tegen Nieuwsuur. Gisteren openden verschillende horecaondernemers…

Lees meer

Duizenden betogers bij Gronings fakkelprotest tegen gaswinning

Naar schatting hebben zo’n 8000 tot 10.000 mensen in Groningen meegelopen in een fakkeltocht tegen de gaswinning in de provincie. De gemeente is tevreden over…

Lees meer

Lichaam gevonden in water in Den Haag, politie doet onderzoek

In Den Haag is afgelopen nacht in het water een lichaam van een overleden persoon gevonden, meldt de politie op Twitter. Er wordt onderzoek gedaan…

Lees meer