main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 13 september 2021 — 12:30

Wie wordt de nieuwe bondskanselier van Duitsland? ‘Het gaat tussen Scholz en Laschet’

Over twee weken ligt het Angela Merkel-tijdperk na zestien jaar definitief achter ons, want dan mogen de Duitsers naar de stembus. De grote vraag is natuurlijk: wie volgt haar op en wordt de nieuwe bondskanselier? De strijd lijkt vooral te gaan tussen Armin Laschet, de kandidaat van Merkels partij (het CDU), en sociaaldemocraat Olaf Scholz (SPD). Die laatste staat nu voorop in de peilingen. “Dat had anderhalf jaar geleden niemand verwacht”, zegt directeur van politieke zaken bij HCSS Han ten Broeke.

In een verkiezingsdebat namen de kandidaten het zondagavond tegen elkaar op. Laschet haalde daarin fel uit naar zijn concurrent Scholz. “Dat is hem niet goed bekomen”, zegt Ten Broeke. “Scholz bleef uitermate rustig en liet zich totaal niet uit de tent lokken.”

Scholz kon na het debat rekenen op steun van 26 procent van de bevolking, Laschet stond op 20 procent en Annalen Baerbock, van de Groenen, op 15 procent. “Baerbock maakte drie maanden geleden ook enorm veel furore, maar zij lijkt toch wat ‘te licht’ te zijn en haar kiezerssteun is snel aan het afkalven”, zegt Ten Broeke. “Het lijkt dus tussen Laschet en Scholz te gaan.”

‘Een hele saaie man’

Dat Scholz met vijf procent voor staat in de peilingen is veel, beklemtoont Ten Broeke, die zegt dat de SP-kandidaat eigenlijk een “hele saaie man” is. “Maar dat vinden de Duitsers over het algemeen heel prettig in hun politiek leiders”, zegt Ten Broeke. Scholz was burgemeester van Hamburg en is “een erg competent persoon”, vervolgt hij. “Hij heeft in Hamburg, een van de rijkste steden van Europa, een goed bestuur gevoerd. Op alle thema’s wist hij tijdens het debat zijn punten goed te maken.”

De directeur van de politieke denktank denkt dat het CDU het moeilijk gaat krijgen, en dat realiseert de partij zich ook. De paniek slaat bij de top van de partij inmiddels toe, zegt Ten Broeke. “Toen Merkel haar afscheidsrede in de Bundestag vorige week hield wees ze ineens op het gevaar van de SPD, haar huidige coalitiepartner, want die zouden wel eens met De Linke kunnen gaan regeren. Dat leverde haar veel boegeroep op.”

Die vraag stelde Merkels gedoodverfde opvolger ook in zijn aanval aan Scholz tijdens het debat. “Als er een meerderheid komt, zelfs als u de tweede partij wordt, zult u dan een coalitie vormen met Die Linke? De burgers geloven u alleen als u zich duidelijk uitspreekt”, zei hij. De partij Die Linke is vergelijkbaar met de SP in Nederland, stelt Ten Broeke.

“Ik zal een kabinet samenstellen dat voor de helft uit vrouwen mannen en vrouwen bestaat, en dat alleen uit mensen bestaat die kennis van zaken hebben, die bij elkaar passen en een goed regering voor ons land willen vormen”, antwoordde Scholz.

Met die vraag hoopte Laschet kiezers angst aan te jagen en aan te moedigen om toch voor een conservatieve coalitie te stemmen. “Maar of dat gaat lukken weet ik niet”, zegt Ten Broeke.

Immigratie

Verder deed Laschet van de christendemocraten een opvallende uitspraak over het binnenhalen van asielzoekers. “We moeten illegale immigratie in de wereld tegengaan”, zei hij. “We hebben een nieuwe aanpak nodig die zegt: we nodigen iedereen uit (‘wir laden jeden ein‘) om naar Duitsland te komen als je een bijdrage kan leveren aan de Duitse welvaart.”

“‘Wir laden jeden ein’ klinkt heel erg als ‘Wir schaffen das’. Dat is de grote fout van Angela Merkel geweest in 2015”, legt Ten Broeke uit. Merkel sprak deze inmiddels beroemde slagzin uit tijdens het hoogtepunt van de Europese vluchtelingencrisis en verklaarde hiermee dat haar land, Duitsland, de toenemende vluchtelingenstroom. De uitspraak leverde haar veel kritiek op. “Scholz zegt eigenlijk hetzelfde, maar bedoelt iets anders”, zegt Ten Broeke. “Hij zegt eigenlijk dat ze gekwalificeerde migratie op gang moeten brengen.”

Duitsland heeft te jaarlijks te maken met zo’n 150 tot 200.000 asielzoekers. Tegelijkertijd zijn er 400.000 arbeiders nodig. “Dus hem werd ook de vraag gesteld: hoe gaat u dat met elkaar in balans brengen? Dat probeert hij via deze gekwalificeerde arbeidsmigratie. Maar ik denk dat heel veel kiezers horen: ‘oh wacht, hij staat dus volledig achter het besluit van Merkel, wat destijds ruim een miljoen migranten heeft opgeleverd in 2015’. Een vraag die centraal staat in deze verkiezingscampagne, hoewel klimaat nog belangrijker is.”

LEES OOK: Duitsland vergroot druk: niet-gevaccineerden moeten dokken voor coronatests

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

ProRail en wegvervoerders verwachten meer drukte door laag water

ProRail maakt zich op voor een grotere vraag naar goederenvervoer per spoor door de lage waterstanden in belangrijke rivieren voor de binnenvaart. Brancheverenigingen van vervoersbedrijven…

Lees meer

Zorgminister Kuipers hoopt coronapil snel beschikbaar te hebben

Zorgminister Ernst Kuipers hoopt de ‘coronapil’ Paxlovid van farmaceut Pfizer op korte termijn beschikbaar te hebben. De onderhandelingen tussen het ministerie van Volksgezondheid (VWS) en…

Lees meer

Tekorten dreigen maar grondwatergebruik in Nederland blijft stijgen

Ondanks waarschuwingen van overheden en waterbedrijven om water te sparen, pompt Nederland nog ieder jaar meer water op. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag. In…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in