main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Opiniemakers (radio) - 27 februari 2021 — 21:11

‘Homoseksuele mannen komen vaak in de problemen in azc’s’

Adam Esmael is openlijk homoseksueel en vluchtte zes jaar geleden uit Syrië. In WNL Opiniemakers vertelt hij over zijn ervaringen in Nederlandse azc’s. “Het gebeurt vaak dat homoseksuele mannen of transgenders in het azc in de problemen komen. Ik heb het ook meegemaakt. Mensen vallen je verbaal aan. Het is dan gevaarlijk om te reageren, omdat je niet weet wat de andere persoon dan gaat doen. Gelukkig ben ik niet fysiek aangevallen, maar dat gebeurt met anderen wel.”

Deze week kwam in het nieuws dat uitgeprocedeerde asielzoekers coronatesten weigeren om zo langer in Nederland te kunnen blijven. Esmael is niet verbaasd door deze truc. “Er is altijd een weg. Op Schiphol mag je altijd opnieuw een asielaanvraag doen, ook als je drie jaar lang in beroep bent gegaan en bent afgewezen.”

Esmael zag meer van dit soort misleiding tijdens zijn verblijf in een azc. “Ik heb meegemaakt dat mensen zich voordoen als Syriërs. Dat was voor mij een schok. Ik zag in het azc iemand uit Libanon die zich voordeed als een Syrisch persoon.”

Liegen tegen de IND

Esmael sprak deze asielzoeker daar op aan. “Ik zei: ‘Je kan tegen de IND liegen, maar niet tegen mij. Ik herken je accent.’ Maar als je dat tegen het COA vertelt, dan doet het COA niets.”

Ook maakte hij mee dat medebewoners naar het azc waren gekomen om anderen te bekeren tot de islam. “Hij zei tegen mij: ‘We komen hier onze religie verspreiden, want dat is makkelijk hier.”

LEES OOK: Hubert Bruls: ‘De crisis op sociaal en maatschappelijk vlak moeten we ook serieus nemen’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Ouders in Zweden krijgen 480 dagen verlof: ‘Bizar om na tien weken alweer te werken’

Een jaar met verlof nadat je een baby hebt gekregen. Nederlandse ouders kunnen er alleen maar van dromen, maar voor Zweedse moeders én vaders is…

Lees meer

NSC-fractie wil programma-akkoord nog goed doorspitten: ‘Wij zijn heel inhoudelijke mensen’

De formerende partijen zetten de puntjes op i voor een hoofdlijnenakkoord. Dat wil niet zeggen dat NSC zomaar bij elk kruisje tekent, zegt NSC-Kamerlid Caspar…

Lees meer

OVV: onvoldoende aandacht voor veiligheid bij werk aan spoor

Bij het onderhoud aan het Nederlandse spoorwegnet is er vanuit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat te veel aandacht voor het laten doorgaan van het…

Lees meer

We betalen steeds meer digitaal, maar waarom pinnen wij niet altijd fooi?

In 2023 koos ruim de helft (53 procent) van alle Nederlanders ervoor hun rekening digitaal te betalen. Dat heeft ook invloed op de fooi die…

Lees meer

Krapte op de arbeidsmarkt houdt aan: ‘Een luxeprobleem’

De Nederlandse arbeidsmarkt is in de eerste drie maanden van dit jaar iets minder krap geworden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) steeg…

Lees meer

Demissionair kabinet legt verantwoording af over financiële beleid, maar Den Haag haalt schouders op: ‘Wie reken je hier nog op af?’

Het demissionaire kabinet legt vandaag op Verantwoordingsdag rekenschap af over het financiële beleid in 2023. Ook verschijnen de resultaten van het jaarlijkse onderzoek van de…

Lees meer

Werkende ouders in de knel: ‘De politiek laat het volledig liggen’

Werkende ouders kunnen maar moeizaam de eindjes aan elkaar knopen. Vooral de voorzieningen spelen niet goed in op hun wensen. Dat blijkt uit een rapport…

Lees meer

Concertgebouw schrapt concerten Israëlische groep om demonstratie

Twee concerten van de Israëlische muziekgroep Jerusalem Quartet in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam gaan niet door. Volgens de muziekzaal is dat besluit genomen “vanwege…

Lees meer

Faunabescherming naar rechter wegens afschieten wolf in Wapse

De Faunabescherming stapt naar de rechter in een zaak over de wolf die vorig jaar in Wapse werd doodgeschoten. De dierenorganisatie tekent bij de rechtbank…

Lees meer