main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 februari 2021 — 10:50

JA21 wil economische tegenhanger van het OMT: ‘Er ontstaat te veel maatschappelijke schade’

De coronacrisis is nog lang niet ten einde en over de aanpak daarvan ontstaat steeds meer discussie. Heeft het kabinet te weinig aandacht voor de economische en maatschappelijke schade? JA21 komt vandaag met een plan om de coronacrisis het hoofd te bieden. De partij wil naast het Outbreak Management Team ook een Economisch Management Team (EMT) dat naar de maatschappelijke impact van de coronabestrijding kijkt.

“Nicki Pouw, onze nummer twee van JA21, is arts-onderzoeker. Zij gaat het plan vandaag lanceren”, zegt JA21-lijsttrekker Joost Eerdmans in Goedemorgen Nederland. “Het EMT moet op gelijke voet staan met het OMT.” Zo’n team is nodig omdat de afweging tussen volksgezondheid en economie volgens Eerdmans uit balans is geraakt. “Dat is niet zo raar aan het begin van de crisis. Maar gaandeweg het jaar is er steeds meer nevenschade.”

Met name de sluiting van de scholen zorgt voor enorme maatschappelijke schade, zegt Eerdmans. “Maar ook de sluiting van het MKB. Dat moet je beter in evenwicht brengen. In Rotterdam is de metro helemaal vol in de ochtend. Winkels zijn volledig dicht, je kunt alleen afhalen. Dat zou je toch moeten kunnen reguleren.”

‘Gaat ook over welzijn’

Ook snapt Eerdmans niet waarom mensen niet buiten kunnen sporten. “Dat zijn punten die wij aankaarten. Wij vinden dat het welzijn onder druk staat. Het ministerie van VWS gaat ook over welzijn. Dat is geestelijk en sociaal welzijn.”

Eerdmans vindt het “onbegrijpelijk” dat de scholen nog dicht zijn. “Dat die nu één dag in de week open gaan, dat vinden wij te weinig. Hier gaat te veel schade van komen. Deskundigen schatten dat op 30 miljard schade tot nu toe.”

‘Wildgroei aan teams’

FD-journalist Jean Dohmen zet vraagtekens bij het oprichten van zo’n EMT. “Het is belangrijk dat het kabinet ook economische argumenten meeneemt bij de besluiten. Maar de basis blijven de medische adviezen. Het is niet zo dat economische argumenten geen rol spelen op dit moment. Een aantal keer heeft het kabinet een ander besluit genomen dan het OMT adviseerde. Daarnaast is er het ministerie van Economische Zaken dat het kabinet van informatie voorziet.”

Dohmen vraagt zich af of er naast een Economisch Management Team dan ook een apart managementteam moet komen voor onderwijs. “Voor je het weet heb je een wildgroei aan teams die zich er allemaal mee bemoeien. Dan wordt het alleen maar lastiger voor het kabinet om een besluit te nemen.”

‘Te lang gewacht’

Volgens Eerdmans is het EMT vooral nodig om maatschappelijke schade zoveel mogelijk te voorkomen, maar ook om de psychische effecten mee te wegen. “Als je aan het begin van de crisis iets zei over de economie, was je meteen iemand die dwars lag. Dat mocht eigenlijk niet. Er is te lang gewacht met het in kaart brengen van de impact op het welzijn van mensen. Dat is economisch maar ook sociaal. Dan heb ik het nog niet eens over de mentale klachten van mensen die hier aan onderdoor gaan.”

Ook maakt Eerdmans zich zorgen over de enorme schuldenberg die ontstaat door de coronasteun aan gesloten bedrijven. “Ik neem aan dat iemand dit moet gaan betalen. Wopke Hoekstra (minister van Financiën, red.) kan geld blijven bijdrukken, maar het is een rekening die vooruitgeschoven wordt.”

LEES OOK: JA21 pleit voor strenger migratiebeleid: ‘Je hebt iemand nodig met ballen’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende partijen: de PVV en BBB.

Presentator Martijn de Greve duikt vanavond in de wereld van de mest met:

  • Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA;
  • Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en gaat komende week in gesprek met de minister;
  • Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Luister vanavond tussen 20.30 en 21.30 uur naar WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

Maandag 20.30 uur

Terugkijken: Stand van Nederland: Generatie Next

Brillen zijn steeds meer een statussymbool. Maar met de florerende brillenmarkt neemt ook het aantal inbraken en overvallen toe.

Wat is hiertegen te doen en hoe ervaren opticiens deze toenemende dreiging?

Klik hier.

Hoogleraar staatsrecht Voermans: uitschrijven nieuwe verkiezingen zou unicum zijn

De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn vooralsnog niet nader tot elkaar gekomen. Mocht het zo zijn dat het kwartet er maar niet…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende…

Lees meer

Waarom wij steeds later met pensioen gaan: ‘Wie eerder wil stoppen, moet het kunnen betalen’

We gaan steeds later met pensioen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek: 65 jaar en elf maanden. “Je moet heel goed…

Lees meer

Alle klimaatactivisten weer vrij na XR-blokkade in Amsterdam

Alle activisten die zaterdag werden aangehouden bij een protest van Extinction Rebellion in Amsterdam zijn weer vrij. Dat meldt een politiewoordvoerder zondag. In totaal werden…

Lees meer

Ontlopen veroordeelden hun straf door personeelstekorten in gevangenissen? ‘Het is uitstel, geen afstel’

Mensen die tot meerdere jaren cel zijn veroordeeld, lopen op dit moment vrij rond door personeelstekorten in gevangenissen, blijkt uit cijfers die de NOS heeft…

Lees meer

Eerdmans (JA21) en oud-SP-Kamerlid clashen over asielaanpak: ‘Links heeft nooit een oplossing’

Voormalig SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen uit stevige kritiek op de asielplannen van JA21. De partij van Joost Eerdmans pleit voor een asielstop en wil asielzoekers opvangen…

Lees meer