main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 20 januari 2021 — 08:33

Hubert Bruls staat open voor avondklok, maar heeft nog veel vragen

Na het Veiligheidsberaad ziet voorzitter Hubert Bruls beter in wat het effect zou zijn van een avondklok. “Ik heb gisteren met mijn collega’s kennis genomen van het advies van het Outbreak Management Team (OMT), en ik moet zeggen: dat helpt wel”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Daarmee is er niet gezegd dat bij ons alle vragen weg zijn, want iedereen beseft dat dit wel een hele heftige maatregel is. De meest heftige die we in dit land zouden nemen.”

Eerder gaf Bruls aan dat de 25 burgemeesters in het Veiligheidsberaad “zeker geen voorstander” waren van de avondklok. Door het nieuwe advies van het OMT zou duidelijk geworden zijn hoe snel de Britse coronavariant om zich heen slaat en hoe een avondklok kan helpen om dat tegen te gaan, en ook Bruls, naast voorzitter van het Veiligheidsberaad ook burgemeester van Nijmegen, ziet de ernst van de situatie in.

Hij is benieuwd hoe het kabinetsberaad gaat uitpakken, want veel burgemeesters staan nog altijd kritisch tegenover de maatregel. “Niet omdat niemand ziet dat er iets aan de hand is, maar wel door het forse effecten dat je niet meer naar buiten mag en door sporten in gedrang komt.”

Avondklok

Het kabinet gaat om 9 uur ’s ochtends in crisisberaad over de avondklok. Vanmiddag rond 13.00 uur ’s middags houden premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vervolgens een persconferentie. De plannen voor de avondklok zouden al vergevorderd zijn, zo melden verschillende media. In het kabinetsvoorstel staat dat je tussen half negen ’s avonds en half vijf ’s ochtends niet zonder geldige reden buiten zijn. Deze maatregel zou aankomende vrijdag ingaan en gelden tot 9 februari, net als de andere maatregelen die momenteel van kracht zijn.

Uitzonderingen

De vragen van Bruls en de burgemeesters gaan vooral over de uitzonderingen die zouden gelden op zo’n avondklok. “Want die heb je nodig. Je kunt niet zeggen dat niemand de straat op mag”, zegt hij. “En hoe groot worden die uitzonderingen? Als dat er heel veel worden kun je je gaan afvragen of deze maatregel nog wel zin heeft.” Daar heeft het Veiligheidsberaad nog kritische vragen over, benadrukt hij. “Dat voorstel ligt er op dit moment nog niet, vandaag wordt eigenlijk voornamelijk besloten of het er gaat komen.”

In de loop van de dag en morgen zal duidelijk worden wat de details gaan zijn, aldus Bruls, die ook ingaat op de handhaafbaarheid. Zo wijst hij op het belang van een heldere uitleg over hoe de avondklok helpt om het aantal besmettingen terug te brengen. Daarnaast moet de maatregel eenvoudig zijn: “Duidelijke bepalingen, met zo min mogelijk uitzonderingen. Dat draagt er allemaal aan bij om dit beter handhaafbaar te maken”.

LEES OOK: Kabinet komt woensdag met persconferentie over extra maatregelen

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer