main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 5 januari 2021 — 08:54

Moet de smartphone verbannen worden uit het schoolgebouw?

De resultaten van Nederlandse schoolkinderen blijven maar kelderen, en daarom moeten smartphones verbannen worden uit het schoolgebouw. Daarvoor pleiten Ingrid Schouten en Alexander Rinnooy in de Volkskrant.

De prestaties van Nederlandse schoolkinderen lopen de laatste vijftien jaar hard terug. Deze worden driejaarlijks gemeten door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Deze achteruitgang is ook in andere landen te zien, maar nergens was de daling zo groot als in Nederland.

Veel landen gingen Nederland voor

Aangezien de smartphone in diezelfde periode opkwam, wordt nu gedacht dat deze de grote boosdoener zou zijn. Frankrijk was het eerste land dat de smartphone verbande uit het schoolgebouw, maar ook België, Duitsland, Engeland, Zwitserland, Canada, India en Australië hebben inmiddels vergelijkbare wetgeving geïntroduceerd. Volgens Alexander Rinnooy Kan, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en geograaf Ingrid Schouten, die 27 jaar aardrijkskundeles gaf, wordt het tijd dat Nederland hetzelfde doet.

‘Waanzinnig probleem’

Ton van Haperen, docent aan een middelbare school, voelt niet zo veel voor een mobieltjesverbod. “De gedachte dat kinderen allemaal met hun telefoon bezig zijn is natuurlijk flauwekul”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“De leerpresentaties gaan waanzinnig achteruit”, weet ook Van Haperen. “In 2010 las 10 procent op 15-jarige leeftijd slecht, en dat is nu 25 procent. Het is echt veel slechter geworden. Dus er is een waanzinnig probleem.” Volgens Van Haperen, die lesgeeft aan het Rythovius College in Eersel, heeft dat echter eerder te maken met een “ontzettend slecht onderwijsbeleid” en het lerarentekort dan met een telefoontje. “Dat is het ding niet”, zegt hij.

Van Haperen is van mening dat een docent prima zelf controle kunnen houden over het smartphonegebruik van leerlingen.”Een leraar zegt dan toch: zijn we helemaal gek geworden? Een docent kan er echt wel voor zorgen dat er niet op de telefoon gekeken wordt.”

LEES OOK: Gevolgen schoolsluiting groter dan gedacht, mogelijk generatie met onderwijsachterstand

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Te krappe huurmarkt duwt steeds meer starters naar koopwoning

De huizenprijzen rijzen de pan uit en toch zijn er in vier jaar tijd niet zoveel hypotheekaanvragen gedaan. Afgelopen maand werden er 27.000 hypotheekaanvragen geregistreerd….

Lees meer

Cijfers RIVM: hoogste aantal kinkhoestgevallen in zeker tien jaar

Het aantal gevallen van kinkhoest in Nederland heeft het hoogste niveau in zeker tien jaar tijd bereikt. Volgens cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en…

Lees meer

Woensdagavond code geel in Limburg om onweer

In Limburg geldt woensdagavond vanaf 18.00 uur code geel omdat er kans is op onweersbuien, meldt het KNMI. De verwachte buien kunnen gepaard gaan met…

Lees meer

Jongens van 13 en 14 vast om mishandeling conducteur in Purmerend

Twee jongens van 13 en 14 jaar zijn dinsdagavond aangehouden voor de mishandeling van een conducteur, meldt de politie woensdag. De NS-medewerker werd op station…

Lees meer

Oud-topdiplomaat Kronenburg: eind mei hoort Rutte of hij NAVO-chef wordt

Eind mei moet duidelijk worden of Mark Rutte de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO wordt, zegt voormalig topdiplomaat Ed Kronenburg in het radioprogramma Sven op…

Lees meer

Wooncrisis in Ierland nog erger dan in Nederland: ‘Het is één grote financiële en maatschappelijke ramp’

Niet alleen in Nederland ligt de woningmarkt op zijn gat, ook in Ierland is wonen voor veel mensen onbetaalbaar geworden. In de afgelopen twintig jaar…

Lees meer