main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 5 januari 2021 — 08:54

Moet de smartphone verbannen worden uit het schoolgebouw?

De resultaten van Nederlandse schoolkinderen blijven maar kelderen, en daarom moeten smartphones verbannen worden uit het schoolgebouw. Daarvoor pleiten Ingrid Schouten en Alexander Rinnooy in de Volkskrant.

De prestaties van Nederlandse schoolkinderen lopen de laatste vijftien jaar hard terug. Deze worden driejaarlijks gemeten door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Deze achteruitgang is ook in andere landen te zien, maar nergens was de daling zo groot als in Nederland.

Veel landen gingen Nederland voor

Aangezien de smartphone in diezelfde periode opkwam, wordt nu gedacht dat deze de grote boosdoener zou zijn. Frankrijk was het eerste land dat de smartphone verbande uit het schoolgebouw, maar ook België, Duitsland, Engeland, Zwitserland, Canada, India en Australië hebben inmiddels vergelijkbare wetgeving geïntroduceerd. Volgens Alexander Rinnooy Kan, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en geograaf Ingrid Schouten, die 27 jaar aardrijkskundeles gaf, wordt het tijd dat Nederland hetzelfde doet.

‘Waanzinnig probleem’

Ton van Haperen, docent aan een middelbare school, voelt niet zo veel voor een mobieltjesverbod. “De gedachte dat kinderen allemaal met hun telefoon bezig zijn is natuurlijk flauwekul”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“De leerpresentaties gaan waanzinnig achteruit”, weet ook Van Haperen. “In 2010 las 10 procent op 15-jarige leeftijd slecht, en dat is nu 25 procent. Het is echt veel slechter geworden. Dus er is een waanzinnig probleem.” Volgens Van Haperen, die lesgeeft aan het Rythovius College in Eersel, heeft dat echter eerder te maken met een “ontzettend slecht onderwijsbeleid” en het lerarentekort dan met een telefoontje. “Dat is het ding niet”, zegt hij.

Van Haperen is van mening dat een docent prima zelf controle kunnen houden over het smartphonegebruik van leerlingen.”Een leraar zegt dan toch: zijn we helemaal gek geworden? Een docent kan er echt wel voor zorgen dat er niet op de telefoon gekeken wordt.”

LEES OOK: Gevolgen schoolsluiting groter dan gedacht, mogelijk generatie met onderwijsachterstand

Door: Marinka Wagemans

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nieuw seizoen Dragons' Den

Jan en Timo hebben een inventieve oplossing om het festivalseizoen een duurzame draai te geven en Julian heeft de oplossing voor een veel voorkomend probleem: slapeloosheid. Zien de Dragons er heil in en gaan ze investeren? Of gaan de ondernemers met lege handen naar huis?

Donderdag 21:30

Stand van Nederland: Generatie Next

De pandemie laat nu al flinke sporen achter in verschillende steden. Ondernemers stoppen ermee of worden noodgedwongen overgenomen. Elen Demir gaat naar haar geboortestad Deventer en wil weten of haar stad, haar stad nog wel is? Staat de Hanzestad symbool voor veel meer steden die nu in rap tempo veranderen?

Donderdag om 22.20 uur
Dode baby opgegraven in achtertuin ‘s-Heerenberg

In een achtertuin van een woning in het Gelderse ‘s-Heerenberg zijn maandagmiddag de resten van een dode baby aangetroffen. De politie vond het stoffelijk overschot…

Lees meer

Meer dan miljoen Nederlanders hebben hun eerste coronaprik gehad

Meer dan een miljoen Nederlanders hebben inmiddels een eerste dosis van een vaccin tegen het coronavirus gekregen. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt flink

Voor de derde dag op rij stijgt het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Zij behandelen momenteel 1984 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door…

Lees meer

RIVM: 4032 nieuwe coronabesmettingen, ‘vooruitzicht nog niet goed’

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 4032 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is minder dan gemiddeld. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) noemt het “vooruitzicht nog…

Lees meer

Veel flexkrachten verloren hun baan tijdens het eerste coronajaar

Veel flexkrachten hebben afgelopen jaar hun baan verloren als gevolg van de coronacrisis. Wel waren eind 2020 iets meer vaste krachten aan de slag dan…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug