main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 10 december 2020 — 10:08

Gevolgen schoolsluiting groter dan gedacht, mogelijk generatie met onderwijsachterstand

Voor kinderen zijn de gevolgen van de lockdown groter dan gedacht. Er is een kans dat er een hele generatie met een blijvende onderwijsachterstand aanstormt, zeggen wetenschappers tegen Het Financieele Dagblad.

Door de lockdown hebben kinderen een schoolachterstand van twee maanden opgelopen. Ondanks onderwijs op afstand zouden basisschoolleerlingen tijdens de schoolsluiting vrijwel hebben stilgestaan in hun ontwikkeling. Volgens een recente studie van de Oxford University staat een uur geen les op school ongeveer gelijk aan een uur leerverlies.

Zorgen om groep 3 en 8

De gevolgen zijn het grootst voor leerlingen in groep 3 en groep 8, meldt het FD. De achterstand voor kinderen in groep 8 kan zelfs oplopen tot een heel jaar aan het einde van de middelbare school. Dat komt omdat zij in groep 8 een advies krijgen over het onderwijsniveau.

Door corona is de eindtoets geschrapt, een manier om het onderwijsadvies hoger bij te stellen. Vorig jaar gebeurde dat 16.000 keer. Nu zijn er twee of drie leerlingen per klas op een lager niveau gestart dan zij aankunnen, denkt onderwijsminister Arie Slob.

In groep 3 zijn de gevolgen groter omdat kinderen daar veel dingen voor het eerst leren.

Geen tijd om achterstand weg te werken

Scholen doen er daarom alles aan om de leerachterstanden in te halen, maar hebben daar lang niet altijd de capaciteit voor. Scholen hebben vaak moeite om überhaupt open te blijven door de vele besmettingen. Het ministerie van Onderwijs heeft daarom extra geld vrijgemaakt.

Experts waarschuwen dat niet ieder kind de achterstand zomaar kan inhalen. Scholen schatten dat gemiddeld 12 procent van de leerlingen extra hulp nodig heeft. De verschillen onderling zijn groot: sommige scholen spreken over 30 procent. Vooral kinderen van laagopgeleide ouders zijn hard getroffen.

‘Zorgen voor les in klaslokaal’

VVD-Europarlementariër Malik Azmani vindt dat we ervoor moeten zorgen dat kinderen zo veel mogelijk les kunnen krijgen in de klaslokalen, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Er wordt hard gewerkt aan bijvoorbeeld blaastesten. Die kunnen snel laten zien of kinderen besmet zijn zodat ze zo veel mogelijk in klaslokalen les krijgen”, zegt de Europarlementariër.

“Volgens mij moeten we daarvoor zorgen. Niet alleen omdat het een investering is voor hun toekomst maar voor de toekomst van het hele land”, aldus Azmani.

LEES OOK: Tweede golf laat scholen niet onberoerd, fysiek onderwijs wordt steeds lastiger

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman

Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.
Zondag 10.00 uur
Chocoladeletter? Liever een goedkopere zak kruidnoten

Door de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…

Lees meer

Omtzigt: kabinetsdeelname vraagt veel ‘spankracht’ van NSC

De verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…

Lees meer

Opnieuw pakketten drugs aangespoeld aan kust bij Scheveningen

Zaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…

Lees meer

Manifestatie met zwarte pieten in Rijswijk rustig verlopen

De manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…

Lees meer

Het Misdaadbureau: Astrid Holleeder leeft al tien jaar in doodsangst: ‘Haar verhaal is slechte reclame voor getuigen’

Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…

Lees meer

25.000 tot 50.000 mensen geraakt door uitkeringsfouten UWV

Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…

Lees meer

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…

Lees meer

Topman Shell blij met uitspraak gerechtshof in CO2-zaak: ‘Belangrijk voor Nederlandse bedrijfsleven’

Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….

Lees meer

Zorgen om ‘innerlijke reis’ met macrodosing: ‘Er is niemand die de kwaliteit handhaaft’

Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…

Lees meer