main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Oorlog in je lichaam - 2 oktober 2020 — 13:56

Oorlog in je lichaam: grote doorbraak in immuuntherapie tegen kanker

Sinds een aantal jaar is het bij een aantal kankervormen mogelijk om het immuunsysteem zo te bewapenen dat het succesvol de strijd tegen kanker kan aangaan. Internist en oncoloog John Haanen van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam legt uit hoe de revolutie in de immuuntherapie tot stand is gekomen, in de WNL-podcast Oorlog in je Lichaam.

De immuuntherapie werd de redding van Marion de Leeuw. Terwijl zij in 2011 met uitgezaaide melanoomkanker, een agressieve vorm van huidkanker, niet te genezen leek. “Ik wist niet wat melanoomkanker was. Toen ben ik gaan googelen en daar lees je ik dat je binnen een jaar dood kan zijn. Toen heb ik bij de huisarts geïnformeerd of hij eventueel euthanasie kon doen, mocht het nodig zijn.” Inmiddels is Marion tumorvrij.

De werking van immuuntherapie

Voor haar behandeling kwam Marion terecht in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis bij John Haanen, die dan al enkele jaren betrokken is bij het onderzoek naar immuuntherapie. Inmiddels is de wetenschap zover dat doktoren heel gericht gebruik kunnen maken van checkpointremmers. Het werkt zo: de patiënt krijgt medicijnen die de afweercellen, die vechten tegen de kanker, in bedwang houden. Op die manier is de tumor in staat om het immuunsysteem als het ware onder controle te houden.

Dan komt stap twee: met de checkpointremmers wordt dat medicijn ‘uitgezet’, waardoor je het immuunsysteem tijdens die behandeling de mogelijkheid geeft om wél iets te doen tegen die kanker, legt Haanen uit. “Dat leidt er soms toe dat patiënten auto-immuun-bijwerkingen krijgen. Inmiddels weten we dat we die bijwerking goed kunnen behandelen. Dat is de kentering geweest in het succesverhaal van de immuuntherapie tegen kanker. Sindsdien is het alleen maar beter gegaan.”

Grote doorbraak

Het is een grote doorbraak in de behandeling tegen een aantal kankervormen. In 2012 kwam het eerst middel op de Nederlandse markt en toen al bleek de werking vaak positief en vaak een langdurig effect te hebben. Inmiddels reageert vijftig procent van de patiënten goed op een immuuntherapie. Andere groepen hebben vaak ook wel baat bij de behandeling, maar korter, zegt Haanen.

LEES OOK: Oorlog in je Lichaam: de invloed van voeding op kanker

Marion was één van de eerste patiënten die de behandeling kreeg. Op dat moment had ze vier tumoren; drie in haar buik en één in haar hoofd. Als de behandeling van drie maanden niet zou aanslaan, konden dat er meer worden en de kans dat het zou werken werd geschat tussen de 25 en 30 procent. “Dat was heel spannend. Maar je ziet op een geven moment dat je geen andere kans hebt.” Na drie maanden was de tumor in haar hoofd gekrompen en één in haar buik weg. Nog een maand later waren alle tumoren verdwenen en was Marion kankervrij.

Verder in deze aflevering van Oorlog in je lichaam: Haanen vertelt bij welke kankervormen immuuntherapie helpt en over de toekomst van kankerbehandeling. Oorlog in je lichaam is nu te beluisteren via NPO Radio 2, of via uw favoriete podcast-app.

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Marktplaats verwijdert aangeboden kaartjes Nationale Herdenking

Marktplaats heeft meerdere advertenties verwijderd van gratis kaartjes voor de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei die tegen betaling werden aangeboden. Een woordvoerder…

Lees meer

Eerste officiële zomerse dag van het jaar, 25 graden in De Bilt

Het is de eerste officiële zomerse dag van het jaar. De temperatuur in De Bilt steeg om 14.00 uur naar 25,1 graden en daarmee is…

Lees meer

IS-zussen veroordeeld tot 3,5 en 2,5 jaar cel

De zussen Amina E. en Amal E. zijn donderdag door de rechtbank Rotterdam veroordeeld tot respectievelijk 3,5 jaar en 2,5 jaar cel voor onder meer…

Lees meer

Huizenprijs stijgt snel tot boven record, denkt ING

De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING. In de provincies Groningen, Limburg, Drenthe, Flevoland, Overijssel,…

Lees meer

Politie haalt 18 verwaarloosde dieren uit woning Bergen op Zoom

De dierenpolitie heeft donderdag achttien verwaarloosde dieren uit een woning in Bergen op Zoom gehaald. Het waren zestien verwaarloosde katten en twee honden, meldt de…

Lees meer

Gouverneur Limburg Emile Roemer: rol plannen CO2-importheffing Europees uit, anders vertrekken bedrijven

Commissaris van de Koning in Limburg Emile Roemer wil dat demissionair minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) zijn plannen voor de verhoging van de CO2-importheffing…

Lees meer

Te krappe huurmarkt duwt steeds meer starters naar koopwoning

De huizenprijzen rijzen de pan uit en toch zijn er in vier jaar tijd niet zoveel hypotheekaanvragen gedaan. Afgelopen maand werden er 27.000 hypotheekaanvragen geregistreerd….

Lees meer