main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Oorlog in je lichaam - 2 oktober 2020 — 13:56

Oorlog in je lichaam: grote doorbraak in immuuntherapie tegen kanker

Sinds een aantal jaar is het bij een aantal kankervormen mogelijk om het immuunsysteem zo te bewapenen dat het succesvol de strijd tegen kanker kan aangaan. Internist en oncoloog John Haanen van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam legt uit hoe de revolutie in de immuuntherapie tot stand is gekomen, in de WNL-podcast Oorlog in je Lichaam.

De immuuntherapie werd de redding van Marion de Leeuw. Terwijl zij in 2011 met uitgezaaide melanoomkanker, een agressieve vorm van huidkanker, niet te genezen leek. “Ik wist niet wat melanoomkanker was. Toen ben ik gaan googelen en daar lees je ik dat je binnen een jaar dood kan zijn. Toen heb ik bij de huisarts geïnformeerd of hij eventueel euthanasie kon doen, mocht het nodig zijn.” Inmiddels is Marion tumorvrij.

De werking van immuuntherapie

Voor haar behandeling kwam Marion terecht in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis bij John Haanen, die dan al enkele jaren betrokken is bij het onderzoek naar immuuntherapie. Inmiddels is de wetenschap zover dat doktoren heel gericht gebruik kunnen maken van checkpointremmers. Het werkt zo: de patiënt krijgt medicijnen die de afweercellen, die vechten tegen de kanker, in bedwang houden. Op die manier is de tumor in staat om het immuunsysteem als het ware onder controle te houden.

Dan komt stap twee: met de checkpointremmers wordt dat medicijn ‘uitgezet’, waardoor je het immuunsysteem tijdens die behandeling de mogelijkheid geeft om wél iets te doen tegen die kanker, legt Haanen uit. “Dat leidt er soms toe dat patiënten auto-immuun-bijwerkingen krijgen. Inmiddels weten we dat we die bijwerking goed kunnen behandelen. Dat is de kentering geweest in het succesverhaal van de immuuntherapie tegen kanker. Sindsdien is het alleen maar beter gegaan.”

Grote doorbraak

Het is een grote doorbraak in de behandeling tegen een aantal kankervormen. In 2012 kwam het eerst middel op de Nederlandse markt en toen al bleek de werking vaak positief en vaak een langdurig effect te hebben. Inmiddels reageert vijftig procent van de patiënten goed op een immuuntherapie. Andere groepen hebben vaak ook wel baat bij de behandeling, maar korter, zegt Haanen.

LEES OOK: Oorlog in je Lichaam: de invloed van voeding op kanker

Marion was één van de eerste patiënten die de behandeling kreeg. Op dat moment had ze vier tumoren; drie in haar buik en één in haar hoofd. Als de behandeling van drie maanden niet zou aanslaan, konden dat er meer worden en de kans dat het zou werken werd geschat tussen de 25 en 30 procent. “Dat was heel spannend. Maar je ziet op een geven moment dat je geen andere kans hebt.” Na drie maanden was de tumor in haar hoofd gekrompen en één in haar buik weg. Nog een maand later waren alle tumoren verdwenen en was Marion kankervrij.

Verder in deze aflevering van Oorlog in je lichaam: Haanen vertelt bij welke kankervormen immuuntherapie helpt en over de toekomst van kankerbehandeling. Oorlog in je lichaam is nu te beluisteren via NPO Radio 2, of via uw favoriete podcast-app.

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zorgden paragnosten ooit voor een doorbraak in een onopgeloste zaak?

Bij een raadselachtige moord of vermissing duiken ze vroeg of laat op: paragnosten die zeggen dat ze informatie hebben doorgekregen waarmee ze de zaak kunnen oplossen. Heeft een tip van een paragnost ooit iets opgeleverd? Of leidt het vooral tot valse hoop bij wanhopige families? En hoe gaan politie en andere organisaties ermee om?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met criminoloog Jasper van der Kemp van VU Amsterdam en Hennie van Selst van Stichting Signi Zoekhonden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel sprak met paragnosten en families die zoeken naar antwoorden.

Vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
D66-leider Jetten wacht formatieoverleg af, ziet wel kans GL-PvdA en VVD

D66-leider Rob Jetten wacht af waar de formerende partijen mee komen, maar mocht het toch stuklopen tussen de PVV, VVD, NSC en BBB dan denkt…

Lees meer

Transavia-topman ontkracht schrappen 20.000 stoelen voor de zomer: ‘Een slot is geen vlucht’

Het nieuws over Transavia dat 20.000 stoelen zijn geschrapt aankomende zomer, wordt ontkracht door topman Marcel de Nooijer. “Daar is helemaal geen sprake van. Ze…

Lees meer

Kabinet laat onderzoek doen naar grenzen demonstratierecht

Het kabinet laat onafhankelijk onderzoek doen naar het demonstratierecht, heeft het vrijdag besloten. Directe aanleiding is het groeiend aantal demonstraties, waarbij actievoerders vaak bewust de…

Lees meer

Hoe overleef je als kunstenaar in de harde kunstwereld? ‘Maak gebruik van social media’

Kunst is een booming business, maar hoe breng je als jonge kunstenaar je werk aan de man? De één zweert bij social media, waar de…

Lees meer

Transavia schrapt meerdere vluchten om problemen met vliegtuigen

Transavia zag zich donderdag genoodzaakt om meerdere vluchten te schrappen om problemen met zijn vloot. Volgens de maatschappij konden zes vliegtuigen om uiteenlopende redenen niet…

Lees meer