main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 7 juli 2020 — 11:29

Flinke toename van inwoners met migratieachtergrond verwacht

Het aantal inwoners van Nederland met een migratieachtergrond zal in de komende jaren zeer waarschijnlijk flink toenemen. Op dit moment zijn er 4,2 miljoen inwoners met een migratieachtergrond. Afhankelijk van hoe de migratie naar Nederland zich in de toekomst ontwikkelt, stijgt dit in 2050 naar tussen de 5,4 en 8,4 miljoen.

Dit blijkt uit een bevolkingsonderzoek dat het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) en het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hebben uitgevoerd. Dit deden zij naar aanleiding van zorgen van het kabinet over de langetermijneffecten van bevolkingsgroei. In het onderzoek tekenen het NIDI en het CBS zeven scenario’s uit. In al deze varianten neemt het aantal mensen met een migratieachtergrond toe.

Iemand met een migratieachtergrond is een persoon van wie in ieder geval één ouder in het buitenland is geboren. Volgens de onderzoekers heeft deze toename een grotere invloed op de bevolkingsgroei dan het aantal geboortes en sterfgevallen. Zo telt ons land in het geval van lage migratie in 2050 zo’n 17 miljoen inwoners, en bij hoge migratie bijna 22 miljoen.

Diversiteit

De diversiteit in migratieachtergrond zal ook toenemen, omdat de landen waaruit Nederland immigranten ontvangt zijn veranderd. Op dit moment heeft 60 procent van de mensen met een migratieachtergrond wortels in de klassieke migratielanden (Indonesië, Suriname, de voormalige Nederlandse Antillen, Turkije en Marokko) of de westelijke EU-lidstaten. Maar in 2050 zal dit waarschijnlijk nog maar voor minder dan de helft van de bevolking met migratieachtergrond het geval zijn. Er zullen dan meer mensen uit Oost-Europa, Latijns-Amerika en Azië instromen.

80-plussers

Naast de flinke toename van mensen met migratieachtergrond wordt er ook een forse toename van het aantal ouderen verwacht. Vooral de groep 80-plussers wordt groter. Nu is dat 5 procent van de bevolking, over dertig jaar is dit 10 procent. Daarnaast groeit het aantal huishoudens fors doordat meer Nederlanders alleen wonen. Vooral bij de groep zeventig jaar en ouder is die toename goed zichtbaar, omdat zij langer thuis blijven wonen.

Coronacrisis

Het onderzoek is uitgevoerd vóór de coronacrisis uitbarstte. Wat de gevolgen daarvan op de langere termijn zullen zijn is nog zeer onzeker, benadrukt het CBS. De pandemie veroorzaakt extra sterfgevallen en heeft ook de internationale migratie enorm laten inzakken. Bij het opstellen van de bevolkingsvarianten is wel al rekening gehouden met ruime onzekerheidsmarges.

Volgend jaar komen de onderzoekers met nog met een rapport waarin de gevolgen van deze ontwikkelingen voor wonen, onderwijs, arbeidsaanbod en zorg worden onderzocht.

LEES OOK: Boeren doen oproep tot meer arbeidsmigranten van buiten de EU

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Podcast Het Misdaadbureau:

Mensen die stuiptrekkend over de grond rollen of naakt een tuin of bedrijfspand inlopen: de politie heeft de handen vol aan de extreem verslavende en gevaarlijke drugs flakka.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met ex-flakka-verslaafde Sam Fijneman, verslavingsdeskundige Alex van Dongen en Joke Bux, zij begeleidt een huiskamerproject in Vlissingen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de nieuwe politiecijfers over flakka-incidenten.

Luister naar de podcast.

Trump schendt spreekverbod: 9000 dollar boete

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft boetes van in totaal 9000 dollar gekregen omdat hij negen keer het spreekverbod schond rond een rechtszaak tegen…

Lees meer

Brussel treedt op tegen Facebook en Instagram uit angst voor verkiezingsmanipulatie

De Europese Commissie neemt stappen tegen Facebook en Instagram om manipulatie van de verkiezingen te voorkomen. Moederbedrijf Meta voldoet volgens de commissie niet aan de…

Lees meer

Meeste gemeenten nemen geen extra maatregelen bij herdenkingen

Veel gemeenten en comités die herdenkingen op 4 mei organiseren, treffen geen aanvullende veiligheidsmaatregelen. Dat meldt ANP. Bij geen enkele gemeente die het persbureau voor…

Lees meer

Aantal sportclubs sinds eeuwwisseling met 7 procent gedaald

Het totale aantal sportverenigingen in ons land is sinds de eeuwwisseling met 7 procent gedaald, heeft het Mulier Instituut, een organisatie voor sportonderzoek, becijferd. “In…

Lees meer

Mart de Kruif (oud-commandant Landstrijdkrachten): ‘Verdedig Oekraïne niet vanaf NAVO-grondgebied’

Oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif vindt het geen goed idee als de NAVO het Oekraïense luchtruim gaat beschermen vanaf NAVO-grondgebied. “We doen dan net…

Lees meer

Ruim 9 miljoen Nederlanders hebben al belastingaangifte gedaan

Ruim 9 miljoen Nederlanders hebben hun aangifte voor de inkomstenbelasting bij de Belastingdienst al gedaan. Dat zegt Steef Cobben, manager inkomstenbelasting, in Goedemorgen Nederland op…

Lees meer

Sam was 1,5 jaar verslaafd aan flakka: ‘Ik woonde vierhoog en dacht nog steeds dat mensen mij in de gaten hielden’

De designerdrug flakka is in opkomst in Nederland. Met name in de regio Zeeland-West-Brabant. Sam Fijneman kwam in 2017 voor het eerst in aanraking met…

Lees meer

LTO-voorman roept BBB dringend op: ‘Ga niet het gevecht aan tegen opschorten derogatiebeschikking’

Voorzitter Melkveehouderij bij LTO Nederland Erwin Wunnekink roept de BoerBurgerBeweging op om niet het gevecht aan te gaan tegen het opschorten van de derogatiebeschikking in…

Lees meer