Flinke toename van inwoners met migratieachtergrond verwacht
Het aantal inwoners van Nederland met een migratieachtergrond zal in de komende jaren zeer waarschijnlijk flink toenemen. Op dit moment zijn er 4,2 miljoen inwoners met een migratieachtergrond. Afhankelijk van hoe de migratie naar Nederland zich in de toekomst ontwikkelt, stijgt dit in 2050 naar tussen de 5,4 en 8,4 miljoen.
Dit blijkt uit een bevolkingsonderzoek dat het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) en het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hebben uitgevoerd. Dit deden zij naar aanleiding van zorgen van het kabinet over de langetermijneffecten van bevolkingsgroei. In het onderzoek tekenen het NIDI en het CBS zeven scenario's uit. In al deze varianten neemt het aantal mensen met een migratieachtergrond toe.
Iemand met een migratieachtergrond is een persoon van wie in ieder geval één ouder in het buitenland is geboren. Volgens de onderzoekers heeft deze toename een grotere invloed op de bevolkingsgroei dan het aantal geboortes en sterfgevallen. Zo telt ons land in het geval van lage migratie in 2050 zo’n 17 miljoen inwoners, en bij hoge migratie bijna 22 miljoen.
Diversiteit
De diversiteit in migratieachtergrond zal ook toenemen, omdat de landen waaruit Nederland immigranten ontvangt zijn veranderd. Op dit moment heeft 60 procent van de mensen met een migratieachtergrond wortels in de klassieke migratielanden (Indonesië, Suriname, de voormalige Nederlandse Antillen, Turkije en Marokko) of de westelijke EU-lidstaten. Maar in 2050 zal dit waarschijnlijk nog maar voor minder dan de helft van de bevolking met migratieachtergrond het geval zijn. Er zullen dan meer mensen uit Oost-Europa, Latijns-Amerika en Azië instromen.
80-plussers
Naast de flinke toename van mensen met migratieachtergrond wordt er ook een forse toename van het aantal ouderen verwacht. Vooral de groep 80-plussers wordt groter. Nu is dat 5 procent van de bevolking, over dertig jaar is dit 10 procent. Daarnaast groeit het aantal huishoudens fors doordat meer Nederlanders alleen wonen. Vooral bij de groep zeventig jaar en ouder is die toename goed zichtbaar, omdat zij langer thuis blijven wonen.
Coronacrisis
Het onderzoek is uitgevoerd vóór de coronacrisis uitbarstte. Wat de gevolgen daarvan op de langere termijn zullen zijn is nog zeer onzeker, benadrukt het CBS. De pandemie veroorzaakt extra sterfgevallen en heeft ook de internationale migratie enorm laten inzakken. Bij het opstellen van de bevolkingsvarianten is wel al rekening gehouden met ruime onzekerheidsmarges.
Volgend jaar komen de onderzoekers met nog met een rapport waarin de gevolgen van deze ontwikkelingen voor wonen, onderwijs, arbeidsaanbod en zorg worden onderzocht.
LEES OOK: Boeren doen oproep tot meer arbeidsmigranten van buiten de EU