main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
9 juli 2019 — 16:32

Nieuwe islamitische scholen worstelen met leerlingentekort, 10 aanvragen afgewezen

Uit gegevens van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) blijkt dat geen enkele aanvraag voor het oprichten van een islamitische middelbare school het afgelopen jaar is toegezegd. Er kwamen vorig jaar tien aanvragen binnen.

Geen van de aanvragen voldeed aan de stichtingsnorm. Ze zijn dus niet geweigerd vanwege de overtuiging. Volgens de grondwet staat iedereen een school mag oprichten en dat openbaar en bijzonder onderwijs financieel gelijk worden behandeld.

Op basis van de stichtingsnorm wordt bepaald of een nieuwe school levensvatbaar is. Zo moet een nieuwe middelbare school minstens 732 leerlingen aantrekken. Uit prognoses bleek dat dit bij geen van de tien aanvragers het geval was. De prognoses worden gebaseerd op het aantal gelijksoortige basisscholen in de omgeving.

Islamitische Cornelius Haga Lyceum onder vuur

In Nederland zijn 54 islamitische basisscholen en twee islamitische middelbare scholen, waaronder het veel besproken Cornelius Haga Lyceum in de hoofdstad. Deze school kwam onder vuur te liggen, nadat er vermoedens ontstonden over radicale invloeden op de school.

Zo werd er door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid een waarschuwing uitgestuurd waaruit bleek dat leraren contacten onderhielden met salafisten. Het schoolbestuur ontkent alle aantijgingen. Uit onderzoek van de de Inspectie van het Onderwijs blijkt dat er eveneens geen sprake is van radicale invloeden op de school.

Wel wordt het bestuur van de school (directeur-bestuurder Soner Atasoy en diens broer Son Tekin Atasoy) van wanbeheer, belangenverstrengeling en zelfverrijking beticht in het onderzoek. Op basis van dit rapport bereidt minister Slob van Basis- en Voortgezet Onderwijs een ‘aanwijzing op bestuur’ voor, weet het NRC.

Dit is de zwaarste maatregel die een minister kan nemen. Als het huidige bestuur niet opstapt, zet Slob vermoedelijk de financiering stop en tekent daarmee het doodvonnis van de school.

Voordat Slob zijn keuze definitief maakt, wacht hij eerst de uitspraak van de rechter af. Daaruit moet blijken of het rapport gepubliceerd mag worden.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: BBB-Kamerlid en oorlogsheld Gijs Tuinman bij Rick Nieman

Luister terug: WNL op Zondag met BBB-Tweede Kamerlid Gijs Tuinman, oud-voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol, journalist Frits Barend, psychiater Esther van Fenema en electoraal geograaf Josse de Voogd. 
  • Klik hier.
Dodenherdenking ‘helemaal niet goed gegaan’, zegt Frits Barend: ‘Blij dat mijn moeder het niet meer hoeft mee te maken’

Hoewel er geen hoorbare protesten waren, vindt journalist Frits Barend dat de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam is verstoord. De gemeente Amsterdam nam…

Lees meer

BBB-Kamerlid Gijs Tuinman is volledig overtuigd dat de formatie gaat lukken

BoerBurgerBeweging-Tweede Kamerlid Gijs Tuinman heeft er het volste vertrouwen in dat het kabinet er komt. “Ik ben er volledig van overtuigd dat het gaat lukken”,…

Lees meer

Voedselverspilling kost Nederland jaarlijks 14 miljard: ‘Wij zijn zelf de grootste boosdoeners’

Hoewel het nog prima te eten is, verdwijnt er jaarlijks 2 miljard kilo aan voedsel bij het afval. Een milieuonvriendelijke, maar ook dure grap. Voedselverspilling…

Lees meer

Advocaat: drie arrestanten Dam zaterdagavond laat weer vrij

De drie mensen die tijdens de Nationale Herdenking op de Dam zijn aangehouden, zijn weer vrij. Dat laat hun advocaat Willem Jebbink weten. Het drietal…

Lees meer

Man kort voor stilte op Dam aangehouden om demonstratie Oeganda

Kort voor de Nationale Herdenking in Amsterdam is een demonstrant weggevoerd en aangehouden toen hij een spandoek wilde ontvouwen, meldt de politie. Op de Dam…

Lees meer

Gunstige weersomstandigheden voor bevrijdingsfestivals

Anders dan tijdens dodenherdenking een dag eerder, wordt het weer op Bevrijdingsdag op veel plekken beter. Volgens Weeronline wordt het in het noorden maximaal 14…

Lees meer

Expats en Ieren betalen zich rot aan huur in Dublin: ‘Soms slapen we op de vloer’

De huizencrisis in Ierland loopt in Dublin de spuigaten uit. Zelfs expats die werken voor grote bedrijven als Google en goed geld verdienen, ervaren de…

Lees meer

Nationale Herdenking op Dam verloopt rustig

 De Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam is zonder grote incidenten verlopen. Tijdens de twee minuten stilte om 20.00 uur was het op en…

Lees meer

Eerste toeschouwers melden zich al op de Dam voor Nationale Herdenking

Op de Dam in Amsterdam zijn even na 18.00 uur al enkele honderden mensen te zien voor de Nationale Herdenking die om 20.00 uur begint….

Lees meer

Waarom krijgt een verdachte een balkje voor zijn ogen? ‘We moeten eerst heel goed nadenken’

Je hebt het vast weleens gezien. De politie is naar iemand op zoek en verspreidt daarom beelden van een verdachte, maar vrijwel altijd wordt er…

Lees meer

Foutje bedankt: NS rijdt station Tilburg Universiteit elke dag wel een keer voorbij

Van alle treinstations in Nederland wordt station Tilburg Universiteit het vaakst overgeslagen. Dat heeft Omroep Brabant samen met de NOS uitgezocht. Het station dat veelal…

Lees meer

Studenten helpen vervoerder Hermes uit de brand

Ov-bedrijf Hermes leidt studenten op tot buschauffeur om de personeelstekorten aan te pakken. Een wervingsactie in de regio Eindhoven heeft zestig student-chauffeurs opgeleverd, maakt het…

Lees meer

Blokker blijven we voorlopig nog zien in de winkelstraten

Blokker heeft een akkoord bereikt over een belangrijke herfinanciering, waardoor de toekomst van de winkelketen is veiliggesteld. Dankzij de lening kan de keten de komende…

Lees meer