De Onderwijsinspectie heeft in een rapport dat 62 pagina’s telt hard uitgehaald naar het bestuur en het financieel beleid van het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam. De inspectie vindt dat de school zich onvoldoende heeft gedistantieerd van omstreden salafistische figuren en hekelt het ‘provocatieve gedrag’ van directeur Soner Atasoy. Dat meldt De Volkskrant, die het rapport heeft ingezien.

Ook oordeelt de inspectie dat de school ‘onrechtmatig financieel beleid’ voert. De inspectie stelt er geen vertrouwen in te hebben dat de school onder het huidige bestuur de boel weer op de rails krijgt. In maart waarschuwde de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) dat er mensen werkzaam waren binnen de school ‘die de helft van het leerplan aan de salafistische geloofsleer wilden wijden’. Voor deze claim heeft de inspectie geen bewijs gevonden.

Het Haga-lyceum heeft een kort geding aangespannen tegen het rapport van de Onderwijsinspectie. De school eist een verbod op publicatie van het rapport. Vorige week ontkende het bestuur nog dat ze de publicatie wilden laten verbieden. Het kort geding dient donderdag in Den Haag.

VIDEO: Haga Lyceum liet omstreden sharia-geleerde binnen: ‘Een griezel, geen ander woord voor’