Jimmy Dijk (SP) steunt stakingen: ‘PVV en NSC geven niet thuis’
SP-leider Jimmy Dijk steunt de stakingen in het openbaar vervoer. Hij hekelt NSC en PVV, die volgens hem hun verkiezingsbeloften niet nakomen. "Deze mensen is een worst voorgehouden door Nieuw Sociaal Contract en PVV", zegt Dijk in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Zoals verwacht rijden er dinsdagochtend geen trams, metro's en stadsbussen in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam door de staking voor een structureel vroegpensioen. Morgen leggen medewerkers van de NS het werk neer. Ondertussen voeren politiemensen binnenkort weer actie rond een voetbalwedstrijd, ook voor het vroegpensioen.
SP toont zich solidair. "Als je met buschauffeurs spreekt, hoor je dat het een fysiek zwaar beroep is. Dan is het heel logisch dat er een regeling moet zijn voor zware beroepen om eerder met pensioen te kunnen. Dat is ook beloofd", zegt Dijk.
Volgens de partijleider is een stevige vroegpensioenregeling nodig voor veel sectoren. "Ik heb in het verleden in een kartonfabriek gewerkt. Ik zag dat mensen de 65 jaar niet haalden om met pensioen te gaan, of ze hadden na hun pensioen nog maar een kort leven."
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
Hij wil dat het kabinet kijkt naar het puntensysteem dat onlangs werd ingevoerd in de Rotterdamse haven. Aan de hand van dat systeem wordt bepaald hoe zwaar iemands beroep is. "Dan kijk je naar bijvoorbeeld onregelmatige diensten en ploegendiensten. Je kan ook goed onderzoek doen naar psychische druk. Dan zie je dat politieagenten, die terecht in actie komen, ook een zwaar beroep hebben."
Volgens Dijk is een stevige regeling voor vroegpensioen broodnodig. "Zo'n 25.000 mensen maken gebruik van deze vervroegde uittreedregeling. Laten we ervoor zorgen dat meer mensen dat kunnen doen, zodat ze op een fatsoenlijke manier hun pensioenleeftijd halen. Dat is nu niet het geval."
Inkomensgrens
Het kabinet wil onder meer een inkomensgrens in de vroegpensioenregeling, een driejaarlijkse herziening en een maximum aan het aantal mensen dat mag instromen. Dat staat in het voorstel dat minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) op tafel had gelegd, meldt vakbond FNV. Het gaat om maximaal 15.000 mensen per jaar.
Dijk vindt de voorgestelde regeling onvoldoende. "Gisteren was ik bij schoonmakers op Schiphol en zaterdag waren we in de haven in Rotterdam. Als je goed luistert naar de mensen daar, hoor je dat hen is beloofd dat er een fatsoenlijke regeling zou komen door partijen als de PVV en Nieuw Sociaal Contract. Zij zitten nu in het kabinet met een NSC-minister. Die minister moet met genoeg geld over de brug komen en niet beknibbelen."
Het Kamerlid pleit voor een open regeling zonder maximumaantal instromers. "Met nummer 15.001 wordt geen rekening gehouden. Waarom zouden we kiezen voor een quotum? Een zwaar beroep is een zwaar beroep. Zorg ervoor dat er een brede regeling is. Ik vind het bizar dat er partijen zijn die voor de verkiezingen een grote mond hadden over goede pensioenregelingen en nu niet thuisgeven."
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk de aflevering hier terug op NPO Start!
Rupsje Nooitgenoeg
Dijk vindt dat de minister te lang heeft gewacht om serieuze gesprekken te voeren met de vakbonden en werkgevers. "Ze hebben zelf dit probleem gecreëerd. Deze mensen is een worst voorgehouden door de PVV en NSC dat er een goede pensioenregeling zou komen en nu geven ze niet thuis. Dan moet je niet gek opkijken dat mensen nu in actie komen."
De kritiek dat hij Rupsje Nooitgenoeg zou zijn, werpt hij verre van zich af. "Als je een halfgevulde hand krijgt terwijl een volle hand is beloofd, is het volkomen terecht dat je als werknemer naar je laatste redmiddel grijpt: staken. Terwijl werknemers hun lichaam geven, worden grote bedrijven beloond met belastingkortingen."
Volgens Dijk is er op dit moment sprake van grote ongelijkheid. "Mensen die hun knieën, rug en schouders verslijten, kunnen met een kort pensioen, terwijl anderen er langer van genieten." Het is volkomen terecht dat buschauffeurs nu in actie komen, concludeert hij. "Wat mij betreft mag iedereen met 65 jaar met pensioen, maar zelfs de regeling voor vroegpensioen wordt nu uitgekleed. Mensen hebben al het recht om in actie te komen."