Het zzp-schap zorgt voor grotere arbeidsparticipatie: ‘Uitkomst voor mensen die niet in het 40-urige keurslijf passen’
Zolang het zzp-schap bestaat, zorgt het voor discussie. Want waar de ene beleidsmaker bang is voor 'schijnzelfstandigheid', ziet de ander alleen maar kansen. Bij Knab, de zzp-bank bij uitstek, zijn ze van die laatste bloedgroep.
In de jaren tachtig introduceerde de Belastingdienst de term 'zzp'er'. Eerst waren het vooral bouwvakkers die tijdelijke klussen deden. In 1988 waren het er 1600, een jaar later was dit aantal al verdubbeld. Momenteel zijn er over een miljoen zelfstandigen in het land. De zzp’er is vaak midden- tot hoogopgeleid en tussen de 35 en 55 jaar oud. Het zijn vooral ambachtslieden, onderzoekers, ingenieurs, docenten, specialisten, verkopers, of zijn werkzaam in de dienstverlening.
Gedreven mentaliteit
En voor deze groep is Knab ooit in het leven geroepen. "Het is een heel dynamische groep met een gedreven mentaliteit", reageert Nadine Klokke, CEO van de bank, in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. "Dat is echt heel anders dan mensen die in loondienst zijn." Een aparte groep dus, met aparte wensen en behoeften. Of, zoals Klokke het omdenkt: "Het is een arbeidsconstructie waarin mensen die niet in het reguliere keurslijf passen zich wel thuis voelen."
Luister de podcast:
Dat kunnen mensen zijn die liever niet veertig uur per week op dezelfde plek willen werken omdat ze bijvoorbeeld creatief van aard zijn, maar ook mensen die door privéomstandigheden een reguliere arbeidsovereenkomst niet goed kunnen vervullen. Als voorbeeld noemt Klokke 'vrouwen'. "Met het zzp-schap kun je gemakkelijk je eigen tijden invullen en bepalen op welke momenten je werkt. Op deze manier heeft het zzp-schap gezorgd voor participatie van vrouwen met jonge kinderen op de arbeidsmarkt."
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
Meer vrouwen
Kijkend naar cijfers van de Kamer van Koophandel (KVK) blijkt inderdaad dat het aantal vrouwelijke zzp'ers stijgt. In 2012 was 38 procent van de zzp’ers vrouw, in 2023 is dit licht gestegen naar 40 procent.
In de sector gezondheidszorg steeg het aantal vrouwelijke zelfstandigen volgens de KVK het meest: met 135 procent. Ook in de zakelijke dienstverlening steeg het aantal vrouwelijke zzp’ers (+84 procent). Het aandeel vrouwelijke zelfstandigen is in de persoonlijke dienstverlening het grootst, met 90 procent en met 1 procent het laagst in de bouw.