main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Haagse Lobby - 9 september 2024 — 22:21

Belastingdienst: ‘We gaan niet meer en strenger controleren op schijnzelfstandigheid’

Onder zzp’ers en hun opdrachtgevers heerst al enige tijd onrust over een wet die per 1 januari 2025 beter gehandhaafd gaat worden door de Belastingdienst. Die wet moet schijnzelfstandigheid voorkomen, maar is veel te streng volgens een groot deel van de zzp’ers. De Belastingdienst vindt die angst niet reëel: “We gaan niet meer en strenger controleren op schijnzelfstandigheid”, aldus Edith de Bourgraaf, adviseur Uitvoerings- en Handhavingsbeleid bij de Belastingdienst.

Luister de podcast:

De Belastingdienst gaat vanaf 1 januari 2025 weer volledig handhaven op schijnzelfstandigheid van zzp’ers. Door de maatstaven die het overheidsorgaan gebruikt, wordt zo’n 80 procent van de zzp’ers mogelijk als ‘schijnzelfstandige’ aangemerkt, schatte uitzendorganisatie Randstad al eerder. Zij mogen dan niet zomaar meer worden ingezet, met alle gevolgen van dien voor sectoren waar veel zzp’ers in actief zijn: van de zorg tot aan de bouw.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

En wie niet door de toets van de Belastingdienst heen komt, kan zomaar een naheffing krijgen. Op een bedrag van vijfduizend euro moet dan veertig procent belasting worden betaald, berekent De Bourgraaf: “Dan heb je het over zo’ tweeduizend euro.” Op wiens bordje die naheffing dan valt, staat in de kleine lettertjes van de opdrachtovereenkomst die zzp’er en opdrachtgever hebben ondertekend. In theorie zou de opdrachtgever, die dan door de Belastingdienst wordt aangemerkt als ‘werkgever’, de naheffing moeten betalen, maar in de praktijk vrezen veel zzp’ers dat zij voor de kosten moeten opdraaien.

Sociale lasten

VVD’er Thierry Aartsen volgt de ontwikkelingen op de voet. “Ik zou voor eens en voor altijd willen zeggen dat het absoluut niet zo is dat zzp’ers niks betalen. Dat is een vertekend beeld. Over elke factuur wordt gewoon 21 procent btw betaald”, aldus Aartsen in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. Arbeidsjurist Niels van der Neut vreest juist wel dat het zzp-schap ‘de maatschappij onderuit haalt’. “De maatschappij is gebouwd op solidariteit, dat valt zo weg.”

Tekst gaat verder onder de X.

Toetsing

De Bourgraaf, die in het team werkt dat de handhaving gaat doen van de bestaande wet, denkt dat het allemaal niet zo’n vaart gaat lopen. “We werken nu al met 80 FTE. Per januari blijft dat aantal hetzelfde. Deze groep controleert nu al papieren en rekeningen om te toetsen op schijnzelfstandigheid.” De Bourgraaf erkent dat er een ‘grijs gebied’ bestaat in de toetsing. “Daar hebben we een holistische aanpak voor. Dan kijken we per individu hoe het precies zit en dan hoeft er dus nog niks aan de hand te zijn.”

Daarnaast is er sprake van een overgangsregeling. Wanneer een bedrijf of organisatie niet aan de regels voldoet, kan een naheffing tot maximaal vijf jaar terug worden opgelegd. De Belastingdienst kan alleen met terugwerkende kracht corrigeren tot 1 januari 2025, de datum van de opheffing.

Lees meer:

Huisartsen massaal aan de slag als zzp’er: ‘Een eigen praktijk is teveel administratieve rompslomp’

 

Door: Floortje van Gameren

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Luister terug: buitenlandminister Veldkamp over de onrust in de wereld

Met een nieuw seizoen van WNL Op Zondag. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten

– Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp over de onrust in de wereld
– Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW over de kabinetsplannen
– Migratie-expert en wiskundige Jan van de Beek over de asielcrisis
– Oud-politicus en schrijver Peter Rehwinkel over de Nederlandse first lady’s

Luister nu terug als podcast

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Of hij nou wil of niet, Wopke Hoekstra is vanaf nu ‘mister klimaat’: ‘Toch apart’

Wopke Hoekstra, de Nederlandse Europees Commissaris, weet het nu zeker: hij kan zich de komende vijf jaar gaan richten op klimaat en schone groei. En…

Lees meer

Als kroongetuige krijg je écht geen zak geld op een tropisch eiland

Over kroongetuigen en getuigenbeschermingsprogramma’s bestaan veel vooroordelen. Zo wordt er soms gedacht dat iemand met een zak geld naar een tropisch eiland kan worden gestuurd….

Lees meer

Leidt de ‘nee’ van NSC op de noodwet voor asiel tot de eerste kabinetscrisis?

Het lijkt erop dat de eerste – echt grote impasse – van dit nieuwe kabinet met rasse schrede nadert. De noodwet voor de asielcrisis die…

Lees meer

Hoofdeconoom over waarom we niet moeten juichen over de koers van de Nederlandse economie

Hoewel de Nederlandse economie zich snel heeft hersteld na de enorme krater die corona achterliet, is dat nog geen reden om te juichen volgens Ester…

Lees meer

Afvalbranche overweegt rechtszaak tegen kabinet om lachgasafval

Gemeentelijke afvalinzamelaars willen een rechtszaak tegen het kabinet beginnen om de overlast van lachgascilinders, als de Staat niet binnen twee weken met een “acceptabele reactie”…

Lees meer

Peter Gillis naar de rechter om vakantieparkbewoners weg te krijgen

De soap rondom vakantiepark Prinsenmeer in Noord-Brabant is nog altijd niet tot een einde gekomen. Eigenaar Peter Gillis krijgt de laatste bewoners niet weg en…

Lees meer

Provincie Utrecht mag voorlopig niet beginnen met zenderen wolf

De provincie Utrecht mag voorlopig niet beginnen met het vangen, verdoven en zenderen van wolf GW3237m die op de Utrechtse Heuvelrug leeft en bij een…

Lees meer

Vanavond in WNL Haagse Lobby: vooruitblikken op Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof….

Lees meer

FNV wil 7 procent loonsverhoging en vierdaagse werkweek

Vakbond FNV wil in cao-onderhandelingen komend jaar inzetten op 7 procent loonsverhoging, een minimumloon van 16 euro en een vierdaagse werkweek van 32 uur. Met…

Lees meer