Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Belastingdienst: ‘We gaan niet meer en strenger controleren op schijnzelfstandigheid’

Floortje van Gameren

Onder zzp'ers en hun opdrachtgevers heerst al enige tijd onrust over een wet die per 1 januari 2025 beter gehandhaafd gaat worden door de Belastingdienst. Die wet moet schijnzelfstandigheid voorkomen, maar is veel te streng volgens een groot deel van de zzp'ers. De Belastingdienst vindt die angst niet reëel: "We gaan niet meer en strenger controleren op schijnzelfstandigheid", aldus Edith de Bourgraaf, adviseur Uitvoerings- en Handhavingsbeleid bij de Belastingdienst.

Luister de podcast:

De Belastingdienst gaat vanaf 1 januari 2025 weer volledig handhaven op schijnzelfstandigheid van zzp'ers. Door de maatstaven die het overheidsorgaan gebruikt, wordt zo’n 80 procent van de zzp’ers mogelijk als 'schijnzelfstandige' aangemerkt, schatte uitzendorganisatie Randstad al eerder. Zij mogen dan niet zomaar meer worden ingezet, met alle gevolgen van dien voor sectoren waar veel zzp'ers in actief zijn: van de zorg tot aan de bouw.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

En wie niet door de toets van de Belastingdienst heen komt, kan zomaar een naheffing krijgen. Op een bedrag van vijfduizend euro moet dan veertig procent belasting worden betaald, berekent De Bourgraaf: "Dan heb je het over zo' tweeduizend euro." Op wiens bordje die naheffing dan valt, staat in de kleine lettertjes van de opdrachtovereenkomst die zzp'er en opdrachtgever hebben ondertekend. In theorie zou de opdrachtgever, die dan door de Belastingdienst wordt aangemerkt als 'werkgever', de naheffing moeten betalen, maar in de praktijk vrezen veel zzp'ers dat zij voor de kosten moeten opdraaien.

Sociale lasten

VVD'er Thierry Aartsen volgt de ontwikkelingen op de voet. "Ik zou voor eens en voor altijd willen zeggen dat het absoluut niet zo is dat zzp'ers niks betalen. Dat is een vertekend beeld. Over elke factuur wordt gewoon 21 procent btw betaald", aldus Aartsen in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. Arbeidsjurist Niels van der Neut vreest juist wel dat het zzp-schap 'de maatschappij onderuit haalt'. "De maatschappij is gebouwd op solidariteit, dat valt zo weg."

Tekst gaat verder onder de X.

Toetsing

De Bourgraaf, die in het team werkt dat de handhaving gaat doen van de bestaande wet, denkt dat het allemaal niet zo'n vaart gaat lopen. "We werken nu al met 80 FTE. Per januari blijft dat aantal hetzelfde. Deze groep controleert nu al papieren en rekeningen om te toetsen op schijnzelfstandigheid." De Bourgraaf erkent dat er een 'grijs gebied' bestaat in de toetsing. "Daar hebben we een holistische aanpak voor. Dan kijken we per individu hoe het precies zit en dan hoeft er dus nog niks aan de hand te zijn."

Daarnaast is er sprake van een overgangsregeling. Wanneer een bedrijf of organisatie niet aan de regels voldoet, kan een naheffing tot maximaal vijf jaar terug worden opgelegd. De Belastingdienst kan alleen met terugwerkende kracht corrigeren tot 1 januari 2025, de datum van de opheffing.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Team Bruh of Team Bro?
1:15

Team Bruh of Team Bro?

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'
1:28

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Oorverdovend stil'
1:37

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Oorverdovend stil'

'Rusland investeert 35 procent in de defensie-industrie'
1:46

'Rusland investeert 35 procent in de defensie-industrie'

'De voordelen voor sekswerkers in loondienst zijn gigantisch'
1:28

'De voordelen voor sekswerkers in loondienst zijn gigantisch'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau