Wat doet de politie zodra er een gijzeling plaatsvindt?
Zaterdagochtend kreeg de politie om 05.15 uur een melding over een mogelijke gijzeling in een café in de binnenstad van Ede. Veiligheidsexpert Glenn Schoen vertelt in WNL In de Kantine op NPO Radio 1 dat direct wordt gekeken naar wat de situatie is. "Wie hebben we hier en waar hebben we mee te maken?"
Volgens politiechef Anne Jan Oosterheert waren alle veiligheidsdiensten binnen twee minuten ter plaatse. "De situatie bleek inderdaad erg ernstig te zijn. Mogelijk was er sprake van explosieven en er waren ook messen gezien, dus de politie heeft daarop behoorlijk opgeschaald en de omgeving afgezet", vertelt hij in een ingelaste persconferentie.
Noodplan
Schoen legt uit dat in zo'n situatie meteen wordt gekeken naar wie de mogelijke gijzelnemer is en hoeveel gijzelaars er zijn. "Is dit mogelijk politiek, zijn het professionals of is het meer waarschijnlijk in de persoonlijke sfeer of een overval die is misgegaan?"
De veiligheidsexpert vertelt dat de politie direct een noodplan maakt. "Als we nu over vijf minuten naar binnen moeten, want er wordt bijvoorbeeld geschoten, dan moet je snel kunnen acteren."
Ontvang jij al onze WNL-nieuwsbrief? Meld je hier gratis aan!
Evacuatie
De omgeving van het café in Ede werd vrij snel ontruimt. Ruim 150 mensen moesten hun woning verlaten in de vroege ochtend. Schoen vertelt dat je ook gaat "proberen om te kijken of er mensen in de gevarenzone zitten".
Het is volgens de veiligheidsexpert geen noodzaak om te evacueren, maar het is wel een optie die vrij snel moet worden afgevinkt. "Je zit hier in een café. Daar zit veel brandbaars, denk aan perslucht of drank zelf die brandbaar kan zijn. Misschien veel hout of andere dingen. Omdat je daar tegen andere gebouwen aan zit en er wonen mensen in die panden eromheen, dan is het wat anders dan zo'n losse Apple Store in het midden van Amsterdam. Dus daar probeer je zeker rekening mee te houden."
Onderhandelen of ingrijpen
De politie wist door middel van onderhandelingen de gijzelnemer te overtuigen om zijn vier gijzelaars vrij te laten. De politie probeert tijdens die onderhandelingen achter de schermen op dat moment zo snel mogelijk een persoonlijk profiel van de gijzelnemer duidelijk te creëeren om de situatie te optimaliseren.
Schoen: "Heeft hij een politiedossier, kent iemand daar wat van, kent iemand bij de GGZ die persoon? Allemaal om die persoon beter te kunnen inschatten en het beter in te nemen van posities om je plan te perfectioneren. Aan de ene kant probeer je het altijd uit te onderhandelen, aan de andere kant, als het nodig zou zijn, kun je snel ingrijpen."