Angst voor aanslagen tijdens EK voetbal en Olympische Spelen: ‘Terroristen hebben weer meer slagkracht’
Veiligheidsdiensten staan in heel Europa op scherp met het oog op de aankomende sportzomer. De recente aanslag in Moskou laat zien dat de terreurdreiging nog steeds springlevend is. Volgens veiligheidsexpert Glenn Schoen zijn terroristische groeperingen beter georganiseerd dan een paar jaar geleden. "Met veel slagkracht, betere planning en meer wapens."
Schoen zegt dat dit gegeven niet direct betekent dat veel aanslagen te verwachten zijn, maar hij benadrukt in Goedemorgen Nederland op NPO 1 dat er een groter risico bestaat. Daarom wordt nog steeds opgeroepen om drukke plekken te vermijden. Maar met het oog op het Songfestival in Zweden, het EK voetbal in Duitsland en de Olympische Spelen in Frankrijk, is het nog maar de vraag of er aan die oproep gehoord wordt gegeven.
Grote kluif voor veiligheidsdiensten
De veiligheidsexpert acht de kans aanwezig dat er iets gebeurt tijdens de sportevenementen. "Deze twee evenementen liggen dicht tegen elkaar aan, ook geografisch gezien. Dat kan nogal wat veroorzaken."
De veiligheidsdiensten staan daarom voor een grote klus. "We willen in Frankrijk geen herhaling van München", doelt Schoen op het bloedbad in München tijdens de Olympische Spelen van 1972. In het Israëlische verblijf in het Olympisch dorp vond toen een gijzelingsdrama plaats waarbij elf Israëlische atleten en officials en een Duitse politieagent om het leven kwamen.
Er wordt al jaren gewerkt om de beveiliging tijdens deze evenementen tiptop in orde te hebben. Er is een aanpak met meerdere lagen van beveiliging, legt Schoen uit. "De inlichtingendiensten moeten worden klaargestoomd, de internationale samenwerking moet worden geoptimaliseerd en er moeten met belanghebbende instellingen plannen worden opgesteld, bijvoorbeeld met hulp van de KNVB."
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
Vervolgens oefenen de veiligheidsdiensten op meerdere scenario's, om ervoor te zorgen dat de beveiliging zo goed mogelijk op orde is. "Dat oefen je en bereid je voor. Dan zet je het daadwerkelijk neer op een reactieve manier", aldus Schoen.
Dreigingsniveau weer op hoog niveau
Het dreigingsniveau in Europa staat in meerdere landen al langer op een hoog niveau. Een aantal jaar geleden was dat ook zo, vertelt de veiligheidsexpert. "In 2015, 2018 en 2019 hadden we een soort IS-offensief binnen Europa. Veel mensen zijn toen vanuit Noord-Irak en Syrië naar Europa gestuurd om aanslagen te plegen." Daarna vormden vooral zogenaamde lone wolves een groot gevaar. "Gedurende de coronatijd waren het bijna alleen maar eenlingen die nog maar drie á vier aanslagen per jaar pleegden."
Goedemorgen Nederland terugkijken? Dat kan hier op NPO Start.
Nu er weer meer georganiseerde terroristische netwerken zijn, is het dreigingsniveau in Frankrijk opgeschroefd naar het hoogste niveau, terwijl Nederland op het één na hoogste dreigingsniveau acteert. VVD-Tweede Kamerlid Bente Becker heeft vertrouwen in de Nederlandse veiligheidsdiensten. "Wij als gewone burgers weten niet wat er allemaal op de achtergrond gebeurt. We moeten er vertrouwen in hebben dat de alertheid heel hoog is", benadrukt ze.