main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP. Vakantiegangers komen aan op Schiphol na terugkeer van het Griekse eiland Rhodos met een reguliere lijnvlucht. Vanwege bosbranden die op het eiland woeden zijn zo'n twintigduizend mensen in veiligheid gebracht.
24 juli 2023 — 18:17

Reisadvies voor Griekse eilanden aangescherpt

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor de drie Griekse eilanden Rhodos, Corfu en Evia aangescherpt van groen naar geel. Dit heeft te maken met de hevige bosbranden in de verschillende gebieden, is te lezen op de website van het ministerie.

Reizigers die een van de drie eilanden willen bezoeken, krijgen het advies vooraf contact op te nemen met hun reisorganisatie.

Repatriëren

Reisorganisaties hebben er alles aan gedaan om reizigers die zijn getroffen door bosbranden op het Griekse eiland Rhodos, Corfu en Evia op andere plekken onder te brengen, zegt de reisbranchevereniging ANVR. “Soms was dat lastig, maar naar mijn weten is het redelijk goed gelukt”, aldus een woordvoerder.

Volgens de ANVR hebben reisorganisaties en de Griekse autoriteiten goed gehandeld. De bosbranden noemt de woordvoerder “onontkoombaar iets waardoor mensen in paniek raken”. Er werden boten ingezet om mensen op te halen en sommige reizigers stapten zelf op lokale bussen of gingen lopen, weet de woordvoerder.

Voor reisorganisaties was het soms lastig om bedden te regelen voor de getroffen reizigers. “Sommige mensen moesten in sporthallen slapen of op de luchthaven.”

De ANVR zelf hielp naar eigen zeggen aan “de achterkant” mee door vragen van reisorganisaties te beantwoorden en ze met elkaar in contact te brengen. In het begin kreeg de vereniging veel telefoontjes, inmiddels is dat gekalmeerd.

Organisaties vliegen nog wel

Reisorganisaties zoals Sunweb, Prijsvrij, Corendon en TUI schrapten eerder de vakanties naar het zuiden van Rhodos. Deze worden later weer hervat. In het noorden van Rhodos zitten nog wel vakantiegangers.

Eerder meldde het ministerie ook al een noodnummer van de Griekse Crisis Management Unit, dat gebeld kan worden op twee nummers: +30 210 3681259 en +30 210 3681350. “Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op en houd u zich aan de veiligheidsinstructies. Houd de lokale media goed in de gaten”, aldus Buitenlandse Zaken.

Lees ook:

Brandweer Nederland stuurt geen blusmaterieel naar Griekenland

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Marktplaats verwijdert aangeboden kaartjes Nationale Herdenking

Marktplaats heeft meerdere advertenties verwijderd van gratis kaartjes voor de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei die tegen betaling werden aangeboden. Een woordvoerder…

Lees meer

Eerste officiële zomerse dag van het jaar, 25 graden in De Bilt

Het is de eerste officiële zomerse dag van het jaar. De temperatuur in De Bilt steeg om 14.00 uur naar 25,1 graden en daarmee is…

Lees meer

IS-zussen veroordeeld tot 3,5 en 2,5 jaar cel

De zussen Amina E. en Amal E. zijn donderdag door de rechtbank Rotterdam veroordeeld tot respectievelijk 3,5 jaar en 2,5 jaar cel voor onder meer…

Lees meer

Huizenprijs stijgt snel tot boven record, denkt ING

De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING. In de provincies Groningen, Limburg, Drenthe, Flevoland, Overijssel,…

Lees meer

Politie haalt 18 verwaarloosde dieren uit woning Bergen op Zoom

De dierenpolitie heeft donderdag achttien verwaarloosde dieren uit een woning in Bergen op Zoom gehaald. Het waren zestien verwaarloosde katten en twee honden, meldt de…

Lees meer

Gouverneur Limburg Emile Roemer: rol plannen CO2-importheffing Europees uit, anders vertrekken bedrijven

Commissaris van de Koning in Limburg Emile Roemer wil dat demissionair minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) zijn plannen voor de verhoging van de CO2-importheffing…

Lees meer

Te krappe huurmarkt duwt steeds meer starters naar koopwoning

De huizenprijzen rijzen de pan uit en toch zijn er in vier jaar tijd niet zoveel hypotheekaanvragen gedaan. Afgelopen maand werden er 27.000 hypotheekaanvragen geregistreerd….

Lees meer