Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) over verdwijnende schoolreisjes: ‘Scholen en ouders moeten daar onderling naar kijken’
Basisscholen moeten om financiële redenen steeds vaker schoolreisjes afzeggen. Moet het Rijk ingrijpen? “Dit is echt iets voor de scholen om onderling met de ouders te kijken of het samen lukt”, zegt minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) tegen Goedemorgen Nederland op NPO 1.
De minister benadrukt dat dit niet in haar portefeuille zit, maar raadt scholen aan met ouders in gesprek te gaan. Ook omdat zij op dit moment niet weet of het Rijk gaat ingrijpen. “Ik kan mij voorstellen dat het voor scholen heel belangrijk is dat deze schoolreisjes wel doorgaan. Juist met die kinderen waarvan de ouders het niet zo goed kunnen betalen. Dus iedereen die het wel kan betalen, gewoon de vrijwillige bijdrage betalen. Dan kun je met z’n allen op schoolreisje.”
Vrijwillige ouderbijdrage
Er is veel gesteggel om de vrijwillige ouderbijdrage. Voorheen werd er aan scholen geen eis gesteld om dit aan ouders voor te leggen, maar sinds een wetswijziging van zo’n twee jaar geleden zijn scholen verplicht ouders erop te wijzen dat het vrijwillig is.
Het idee hiervan was dat juist meer ouders een financiële bijdrage zouden leveren, maar in de praktijk viel dat niet zo uit. Basisscholen hebben het daardoor niet breed en zien zich genoodzaakt schoolreisjes af te gelasten.
Pretparken zien ook het aantal schoolreisjes teruglopen. Het is momenteel hoogseizoen voor die sector en pretparken zoals Duinrell en Drievliet verdienen de bijna helft van hun jaarinkomen aan schoolreisjes. Bij Omroep West doen zij de oproep er alles aan te doen om de schoolreisjes in leven te houden.
Subsidie
Het probleem was in de stad Den Haag al langer bekend. Daarom heeft de gemeente aldaar de subsidie verhoogd van 360.000 euro per jaar naar 1,3 miljoen euro per jaar. Scholen kunnen daardoor per leerling nu 40 tot 50 euro subsidie vragen. Voorheen was dat minder dan de helft.
Lees ook:
Den Haag trekt portemonnee voor basisscholen: iedereen moet op schoolreisje kunnen
Door: Vick ten Wolde
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Diefstal op de werkvloer een taboe
Diefstal op de werkvloer vindt op grote schaal plaats, maar bedrijven durven vaak niet aan de bel te trekken.
Waar ligt de grens bij diefstal op de werkvloer? En wat kunnen werkgevers doen om diefstal te voorkomen?
Kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next nu terug op NPO Start.
Het bedrijfsleven zamelt dit jaar meer statiegeldverpakkingen in, maar het zijn er nog steeds niet genoeg, verwacht Verpact, de organisatie die namens het bedrijfsleven verantwoordelijk…
Lees meerSpanje stuurt 10.000 politieagenten en troepen naar Oost-Valencia om het noodweer dat grote delen van het gebied verwoestte en meer dan tweehonderd mensen het leven…
Lees meerMuseumliefhebbers kunnen zaterdagavond tot in de nacht musea bezoeken in de hoofdstad. Het Rijksmuseum blijft tijdens de jaarlijkse Museumnacht gesloten, omdat klimaatactiegroep Extinction Rebellion (XR)…
Lees meerDe politie heeft na een brand in een flat aan de Oosterhamriklaan in Groningen een 50-jarige man uit die stad aangehouden. Hij wordt verdacht van…
Lees meerEen verpleegkundige in de geestelijke gezondheidszorg mag niet meer in de zorg werken, omdat hij een relatie heeft gekregen met een patiënte in een instelling….
Lees meerEr wordt regelmatig gefraudeerd met doktersrecepten, waar de maatschappij uiteindelijk financieel voor opdraait. Dat zegt Sai Hong Lam, apotheker in Amsterdam, in de rubriek De…
Lees meerDe BoerBurgerBeweging is fel tegen mogelijke extra klimaatregelen. Dat laat BBB-Tweede Kamerlid Henk Vermeer weten in Café Kockelmann op NPO 2, in aanloop naar het…
Lees meerFaissal Taghi, de oudste zoon van Ridouan Taghi, verscheen vrijdag voor het eerst voor de rechter. Hij wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie,…
Lees meerDe Nederlandse Arbeidsinspectie heeft de politie een dwangsom opgelegd om haar niet goed functionerende communicatiesysteem C2000. Volgens een woordvoerder van de inspectie doet de politie…
Lees meerKookboekenliefhebbers en thuiskoks kunnen deze week hun hart ophalen: de kookboekenweek is begonnen. Van meesterlijke recepten tot inspirerende kookverhalen – tijdens deze week staat alles…
Lees meerStaatssecretaris van Financiën Folkert Idsinga (NSC) stapt op. Dat bevestigen bronnen na berichtgeving door RTL Nieuws. Idsinga lag afgelopen week onder vuur, omdat hij zijn…
Lees meerNa 34 jaar komt er een einde aan een tijdperk op Urk: Meindert en Harmen stoppen met hun iconische snackbar Meun. Voor vele Urkers en…
Lees meerDiefstal op de werkvloer komt overal voor, al is het niet altijd duidelijk of iets diefstal is of niet. Het hangt volgens arbeidsrechtadvocaat Petra Willems…
Lees meerIn Noord-Brabant woedt een heuse dakdekkersoorlog. De afgelopen maanden vonden er in Den Bosch twintig aanslagen plaats die gerelateerd zijn aan de beroepsgroep waarin sprake…
Lees meerDe supermarktmedewerker, politieagent, gehandicaptenverzorger en leraar. Allemaal zouden ze voor 700 tot 800 euro huur een eigen stekkie moeten krijgen, maar ook in de regio…
Lees meer